Wycena komornicza

• Autor wątku Autor wątku mala mi78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Raczej trzeba będzie tylko skargę napisać. :(

przede wszystkim to komornik żadnego auta nie zajął - dopóki nie weźmie na lawetę czy nie opieczętuje to zajęte nie jest i nikomu nie sprzeda. bo co, sprzeda zdjęcie pojazdu czy opis? :D aha, brak dokumentów nie stanowi przeszkody przy licytacji i jeśli auto stoi u komornika to po udzieleniu przybicia nie posiada wad prawnych.

a to postanowienie skarżyć trzeba, bo kornik będzie egzekwował. dużo nie pomogę, bo tematu takiego nie przerabiałem...

Jeszcze jedno. Przeglądając wujka Google czytam,że jest coś takiego jak skarga dłużnika na opis i oszacowanie lub skarga na czynności komornika w której wnosi się o uchylenie czynności komornika.Co w tej sytuacji uważacie za stosowne złożyć?
jerry23 napisał:
przede wszystkim to komornik żadnego auta nie zajął
Na tę chwilę nie zajął,ale nawet jeśli zawiesi postępowania to nadal może prowadzić swoje czynności. poza tym tą Jego wyceną zawyżył koszty. A koleżanka nie chce przegapić terminu tygodniowego.

jerry23 napisał:
brak dokumentów nie stanowi przeszkody przy licytacji i jeśli auto stoi u komornika to po udzieleniu przybicia nie posiada wad prawnych.
rozumiem,że pomimo iż komornik nie ma dokumentów pojazdu może auto wystawić na licytację?
jerry23 napisał:
dużo nie pomogę, bo tematu takiego nie przerabiałem...
a na podstawie wiedzy w temacie mógłbyś pomóc w napisaniu uzasadnienia? My nie mamy głowy do sklejania tego w sensowną całość.Gdyby było potrzeba jakichś informacji służę pomocą.

Ostatnia edycja:
Zaden opis. Już Ci tłumaczyłem że musisz zaskarżyć postanowienie o ustaleniu opłaty za odnaleziony majątek. Tak jak wyżej napisali. Samo zajęcie jest nieważne, tzn w ogóle go nie ma.

IusCivile napisał:
Samo zajęcie jest nieważne, tzn w ogóle go nie ma.
Już nic nie rozumiemy? Dlaczego nie ma?
IusCivile napisał:
Już Ci tłumaczyłem że musisz zaskarżyć postanowienie o ustaleniu opłaty za odnaleziony majątek.
Jakie to ma być pismo? Procesowe? I gdzie złożyć?

Art 767 kpc (podstawa )
Nastepnie art 126 kpc.
Tyle reszte to dlugopis lub klawiatura. Proszę Cię ogarnij trochę co ti Ci ludzie napisali bo wszystko jest

Przepraszam,że nie ogarniam ale jestem wyobcowana w temacie i nie rozumiemy tych zawiłych przepisów i postępowania. Rozumiem,że mamy skarżyć całe postanowienie za odnalezienie majątku? Tyle,że wydaje mi się,że komornik działał zgodnie bo robił codo Niego należy. Dopiero dziś koleżanka wysłała do komornika wniosek o zawieszenie postępowania egzekucyjnego oraz pismo do Sądu w Lublinie "sprzeciw od nakazu zapłaty"

Skoro jest nakaz zapłaty to musi zapłacić tak więc komornik jeżeli chodzi o wszczęcie i prowadzenie postępowania wszystko zrobił prawidłowo. Tutaj chodzi jedynie o to postanowienie. Opłata z tego co piszesz została naliczona nieprawidłowo. Komornik źle oszacował wartość odnalezionego majątku (zawyżył). Dlatego też Twoja koleżanka musi złożyć skargę na postanowienie o ustaleniu opłaty za odnaleziony majątek i opisać tam całą sytuacje (że nie widział samochodu, że jest to kupa złomu, może też dołączyć zdjęcia i pisać co jej ślina na język przyniesie ;-)).
Pismo musi spełniać warunki pisma procesowego z art 126 kpc i tyle.

Jestem tępa jak tabaka w rogu ale nie rozumiem czym to się będzie różniło od "skarga dłużnika oszacowanie majątku z ruchomości"...samochód jest błędnie oszacowany na kwotę 6500zł,a co za tym dopiero idzie są tym samym zawyżone koszty i to podnieść w uzasadnieniu.

pytanie podstawowe - czy te naliczone koszty za poszukiwanie nie będą skasowane, kiedy postepowanie egz. zostanie umorzone w trybie art. 825 pkt 2 kpc tj. nakaz zostanie uchylony?

Jeśli sąd w Lublinie przekaże sprawę do Rejonowego do ponownego rozpatrzenia bo ten tytuł egzekucyjny jest jak wiesz jak to będę z koleżanką pisała do komornika jak radzisz winnym wątku o
jerry23 napisał:
o umorzenie niniejszego postępowania egzekucyjnego na podst. art. 825 pkt 2 k.p.c. wnioskując jednocześnie o obciążenie wierzyciela kosztami niniejszego postępowania.

Ostatnia edycja:
mala mi78 napisał:
Jeśli sąd w Lublinie przekaże sprawę do Rejonowego do ponownego rozpatrzenia.....
Jeśli... także nie wiadomo czy postanowienie komornika zostanie uchylone. Radze więc złożyć skargę bo jest zasadna.
mala mi78 napisał:
Jestem tępa jak tabaka w rogu ale nie rozumiem czym to się będzie różniło od "skarga dłużnika oszacowanie majątku z ruchomości"...samochód jest błędnie oszacowany na kwotę 6500zł,a co za tym dopiero idzie są tym samym zawyżone koszty i to podnieść w uzasadnieniu.
Oszacowanie pojazdu przy zajęciu różni się od szacunkowej wartości przy ustaleniu opłaty. A tu nie chodzi o skargę na oszacowanie tylko postanowienie bo jakbyś przeczytała jak Cie prosiłem art 767 to byś się dowiedziała że skarga przysługuje na czynność komornika a oszacowanie (ustalenie wartości szacunkowej zgodnie z art 53a uksie) taka czynnością nie jest tylko postanowienie o którym tu mowa.

Ostatnia edycja:
Czyli zasadna jest skarga na "SKARGA DŁUŻNIKA NA OPIS I OSZACOWANIE"bez słowa "opis"? Po prostu proszę na pisać tak czy nie i ewentualnie jak mamy zatytułować skargę. Proszę o pomoc bo pomimo iż czytałam art 767kpc nie wiem co mam robić.Jesteśmy zielone w temacie. Gdybyśmy wiedziały co z tym i jak robić nie prosiły byśmy o pomoc na forum. A tutaj już się pogubiłyśmy co robić.

"Skarga na czynność komornika - postanowienie o ustaleniu opłaty za odnaleziony majątek"
Tyle. Więcej Co juz nic nie napisze :)

No ok. Dziękuję za pomoc. I w tym pisać,że źle oszacowano majątek bo samochodu nie widziano,nie znany jest komornikowi stan techniczny itd? Pisać i udokumentować opłatą od wzbogacenia(którą się uiszcza w skarbówce),że w styczniu br. auto kosztowało 2000zł? Poza tym komornik sprawdził,że koleżanka zarabia 1711zł brutto.Z tego wynagrodzenia wpłaca alimenty do komornika.Pisać,że pomimo iż nie ma zajęcia na wynagrodzenie to ma już w toku egzekucję komornicząna300zł? Wpłaca sama ponieważ jak została zwolniona w 2011 sama się zgłosiła do komornika,że będzie wpłacała aby nie powstało zadłużenie gdyż po zwolnieniu musiała zarejestrować się w UP aby otrzymać zasiłek dla bezrobotnych a w związku z terminami nie byłoby możliwe aby nie powstała przerwa w świadczeniach. Dlatego też wolała sobie pożyczyć i zapłacić na bieżąco alimenty niż czekać aż uzyska decyzję z UP o prawie do zasiłku i z tym do komornika i dopiero komornik z postanowieniem do UP o potrącanie należności na alimenty bieżące (i już zaległe bo w zawiązku z terminami byłby już dług)

dziś się dowiedziałam,że zawieszenie egzekucji komorniczej należy złożyć do Sądu bo komornik sam nie może zawiesić egzekucji... ale w pouczeniu jest,że " Komornik zawiesza na wniosek dłużnika postępowanie prowadzone na podstawie tytułu wykonawczego w postaci zaopatrzonego klauzulę wykonalności wyroku zaocznego, jeżeli dłużnik przedstawi zaświadczenie określone w art. 139§ 5k.p.c z którego wynika,że wyrok zaoczny został doręczony na inny adres aniżeli miejsce zamieszkania dłużnika ustalone w postępowaniu egzekucyjnym. Dłużnik nie ma obowiązku przedstawienia zaświadczenia określonego w art. 139 §5 kpc jeżeli okoliczności które mają być w nim stwierdzone wynikają z dokumentu o którym mowa w art.797§ 3 kpc 9art 820 (3) §1 kpc)

Czy pisząc skargę na czynności komornicze można wnosić o :
1.uchylenie postanowienia o odnalezieniu majątku
2. zawieszenie egzekucji komorniczej
3...............
4.................... itd czego dusza zapragnie czy to muszą być wszystko oddzielne sprawy?

Co prawda koleżanka o zawieszenie egzekucji już wysłała do Komornika ale ten podobno będzie musiał to odesłać do Sądu.... Co zrobić aby wszystko było szybko i ok?

Wczoraj koleżanka otrzymała 3 listy z e-sądu

p o s t a n a w i a
I. stwierdzić skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości;
II. przekazać rozpoznanie sprawy do Sądu Rejonowego w .......... (właściwości ogólnej)
U Z A S A D N I E N I E
W dniu 14/12/2012 roku powód wniósł do Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie pozew w elektronicznym
postępowaniu upominawczym, w następstwie czego wydano przeciwko pozwanemu w dniu 17/12/2012 roku
nakaz zapłaty. Nakaz ten nie został jeszcze pozwanemu skutecznie doręczony albowiem Sąd uchylił swoje
zarządzenie w tym przedmiocie i nakazał ponowne doręczenie korespondencji.
Nie mniej jednak pozwany w dniu 21/10/2013 (błąd bo wysłane było 21.11.2013)roku złożył sprzeciw, który należy uznać za skuteczny
(dopuszczalne jest bowiem zaskarżenie orzeczenia przed jego doręczeniem stronie pod warunkiem, iż w chwili
zaskarżenia orzeczenie to już było wydane por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 3 października 2007 r. IV
Cz 60/7 opubl. LEX OMEGA 621159). Skutecznie złożenie sprzeciwu zgodnie z art. 505 [36] § 1 k.p.c.
spowodowało utratę przez nakaz zapłaty mocy w całości i skutkuje przekazaniem sprawy do rozpoznania sądowi
właściwości ogólnej pozwanego.
Z tych powodów orzeczono jak na wstępie.

To wysyłamy szybko do komornika o umorzenie egzekucji...

z a r z ą d z a
I. z uwagi na fakt, iż pozwanemu wysłano nakaz zapłaty na adres który, jak się okazało, nie był jego aktualnym
adresem zamieszkania uchylić zarządzenie z dnia 5/02/2013 r. w przedmiocie stwierdzenia doręczenia;
II. doręczyć pozwanemu nakaz zapłaty wraz z pozwem na aktualny adres.

A w 3 liście pozew oraz nakaz zapłaty dostarczony na aktualny adres.... I tam znowu jest jak w poprzednim nakazie,że sprzeciw należy złożyć w ciągu 2tyg. Nam się wydaje skoro e-sąd przysłał,że sprawa będzie w Sądzie wg właściwości ogólnej,że na ten 3list nie trzeba składać sprzeciwu ale wolimy się upewnić. Czy jednak mimo wszystko należy złożyć sprzeciw? Nie chcemy czegoś przeoczyć. Proszę o radę.

Powrót