wycofanie alimentów

• Autor wątku Autor wątku roxo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roxo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, moj ojciec musi płacić alimenty dla mnie. Gdzie należy sie zgłosić aby je wycofać ? Niestety tata dość z nimi zalegał i przez to narosły mu długi za to . moge coś zrobić aby umożyli mu te długi? Te pytanie wynika z dość bardzo pomieszanej sytuacji rodzinnej. Długo by tłumaczyć ;) Pozdrawiam

Gdzie należy sie zgłosić aby je wycofać ?
Tam gdzie zgłoszono zaleganie.

moge coś zrobić aby umożyli mu te długi?
Umorzyć

Jeśli $ pieniądze były wypłacane z funduszu, to nic się nie umorzy.
Jeśli była wszczęta egzekucja, to do zapłaty pozostaną opłaty egzekucyjne.

Witam serdecznie. Moj ojciec ma nieślubną córkę w wieku 24 lat, która nadal się uczy, nie podejmuje pracy, żyje z alimentów, zasiłków, otrzymuje stypendia socjalne oraz posiada mieszkanie (całkiem fajne i duże, które przepisała jej babcia w spadku), w którym mieszkają jacyś dzicy lokatorzy, zapewne nie za darmo...Łącznie miesięcznie z życia państwowego, córka mojego taty ma na czysto około 3000 tys. Żyje sobie beztrosko i grozi ojcu, że nadal będzie się uczyła, a On nadal będzie zmuszony na nią płacić kwoty alimentacyjne. Mój ojciec w tym przypadku, mając ślubne trójkę dzieci, ledwo co wiąże koniec z końcem. Ja już utrzymuję się sama mimo, że też studiuję i chcę iść dalej, siostra 17 lat, również podejmuje prace sezonowe i czepia się wszelkich robót...i braciszek 7 letni...wiadomo na utrzymaniu. Pytanie brzmi...Czy mój tato ma szanse na wycofanie płacenia alimentów nieślubnej córce, która ma przepisane własnościowe mieszkanie i która z niego czerpie zasób pieniędzy?

Jeżeli potraficie to udowodnić to tak.

Jeżeli nie, to pozostaje Wam pozwać ojca o alimenty i po ich zasądzeniu ojciec będzie miał podstawę do zmniejszenia tamtych.

Pytanie jakie siostra przyrodnia juz zdobyla wyksztalcenie. Ze wzgledu na wiek powinna ukonczyc studia magisterskie -jesli nie zaniedbywala swoich obowiazkow. Ojciec powinien zlozyc pozew o zniesienie alimentow uzasadniajac, ze corka posiada spory majatek oraz powinna posiadac juz zawod. Sa duze szanse na zniesienie alimentow. W pozwie podniesc, ze na ojcu spoczywa obowiazek alimentacji jeszcze 3 dzieci w tym 2 nieletnich. Do pozwu dolaczyc kosztorys utrzymania rodziny. Wnosic o to, aby siostra przedstawila zaswiadczenie z uczelni, wykaz ocen oraz frekwencji, deklaracje podatkowe z ostatnich 3 lat, wypis KW (jesli znacie adres to go podaje) mieszkania.

Witam
2 lata temu podałam męzą do sądu o płacenie alimentów na 2 naszych dzieci. Ostatnimi czasy dogadujemy się i chciałam się dowiedzieć czy muszę w sądzie na nowo wystąpić o anulowanie tych alimentów. Nadmienię że była podpisana ugoda w sądzie nie było żadnego nakazu. Mąż upiera się że musi być to załatwione w sądzie. Poproszę o informację w związku z tym.

Witam
2 lata temu podałam męzą do sądu o płacenie alimentów na 2 naszych dzieci. Ostatnimi czasy dogadujemy się i chciałam się dowiedzieć czy muszę w sądzie na nowo wystąpić o anulowanie tych alimentów. Nadmienię że była podpisana ugoda w sądzie nie było żadnego nakazu. Mąż upiera się że musi być to załatwione w sądzie. Poproszę o informację w związku z tym.

Powrót