Wydanie a odbiór faktyczny dowodu rejestracyjnego auta

• Autor wątku Autor wątku VenueVenue
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

VenueVenue

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Moja mama kupiła auto, złożyła dokumenty do wydz. Komunikacji.( listownie bo czas koronawirusa). Odnowiła jej się ciezko choroba przewlekła- psychiczna. Trafiła do szpitala na ponad 2mce. Później jeszcze kilkakrotnie z tego samego powodu. W tym czasie auto stało na prywatnym placu bez tablic rejestracyjnych. W tym czasie wydz. Komunikacji wystawił pozwolenie czasowe, następnie dowód rejestracyjny. Moja mama ich nie odebrała. Ja próbowałam po 7 miesiącach odebrać dokumenty aby sprzedać to auto( miałam pełnomocnictwo od mamy) odmówiono mi ze względu na skończenie w między czasie przeglądu i ubezpieczenia. Dali mi tylko przeterminowane pozwolenie czasowe i tabl. Udało mi się sprzedać to auto z przeterminowanym pozwoleniem czasowym. Pan kupił i wywiózł na lawecie. Wiem ze dopiero on odebrał ten dowód rejestracyjny. Jak dokonał przeglądu. Do mamy przyszła kara z UFG ponad 6 tys.złoty. Za brak ubezpieczenia. Opisywałam trudna syt. zdrowotna mamy ale są nieugięci. Chciała się poowolac na niedopuszczenie pojazdu do ruchu na ten czas braku ubezpieczenia a tym samym na jego niewymagalnosc. Skoro mama nie dokończyła procesu rejestracji nie odbierając dowodu rejestracyjnego. Czy jest w KPA artykuł ze podpisem potwierdzając odbiór dokończyła by to postępowanie ? Proszę o pomoc mogę jeszcze uzupełnić o dodatkowe informację.

Czy to była pierwsza rejestracja pojazdu w kraju? Czy było to przerejestrowanie zarejestrowanego pojazdu w kraju?

Było to już przerejestrowanie. Ale mimo wszystko ciężka sprawa, bo dowód rejestracyjny to jakby decyzja administracyjna?

Jeżeli było wydawane czasowe pozwolenie, to po okresie ważności pozwolenia pojazd staje się pojazdem niezarejestrowanym. Dowód rejestracyjny potwierdza rejestracje pojazdu oraz czasowe pozwolenie na okres ważności tego dokumentu.

Wiec jedynie można sie odwołać od wysokości kary.

Powrót