V
VenueVenue
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Moja mama kupiła auto, złożyła dokumenty do wydz. Komunikacji.( listownie bo czas koronawirusa). Odnowiła jej się ciezko choroba przewlekła- psychiczna. Trafiła do szpitala na ponad 2mce. Później jeszcze kilkakrotnie z tego samego powodu. W tym czasie auto stało na prywatnym placu bez tablic rejestracyjnych. W tym czasie wydz. Komunikacji wystawił pozwolenie czasowe, następnie dowód rejestracyjny. Moja mama ich nie odebrała. Ja próbowałam po 7 miesiącach odebrać dokumenty aby sprzedać to auto( miałam pełnomocnictwo od mamy) odmówiono mi ze względu na skończenie w między czasie przeglądu i ubezpieczenia. Dali mi tylko przeterminowane pozwolenie czasowe i tabl. Udało mi się sprzedać to auto z przeterminowanym pozwoleniem czasowym. Pan kupił i wywiózł na lawecie. Wiem ze dopiero on odebrał ten dowód rejestracyjny. Jak dokonał przeglądu. Do mamy przyszła kara z UFG ponad 6 tys.złoty. Za brak ubezpieczenia. Opisywałam trudna syt. zdrowotna mamy ale są nieugięci. Chciała się poowolac na niedopuszczenie pojazdu do ruchu na ten czas braku ubezpieczenia a tym samym na jego niewymagalnosc. Skoro mama nie dokończyła procesu rejestracji nie odbierając dowodu rejestracyjnego. Czy jest w KPA artykuł ze podpisem potwierdzając odbiór dokończyła by to postępowanie ? Proszę o pomoc mogę jeszcze uzupełnić o dodatkowe informację.