N
_naja_
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 35
Od kilku godzin przeszukuję internet w poszukiwaniu zapisu, który by jednoznacznie odpowiedział na pytaniem, kiedy następuje wydanie przedmiotu przy sprzedaży na odległość, niestety bez skutecznie 
strony: konsument (ja) i sklep internetowy (przedsiębiorca)
zapis w regulaminie sklepu internetowego: Sprzedający nie ponosi odpowiedzialności za zagubienie przesyłki. Na życzenie klienta istnieje możliwość ubezpieczenia przesyłki. Cena wzrośnie o 1 zł za każde 50 zł zamówienia
Znalazłam zapisy kodeksu cywilnego:
oraz
oba wyłączają sprzedawcę z odpowiedzialności za zagubioną przesyłkę
Jednocześnie taki zapis został wielokrotnie uznany przez UOKiK za klauzulę abuzywną.
Pytanie1: na który artykuł jakiej ustawy mogę się powołać w sporze z przedsiębiorcą?
Pytanie2:czy zacytowane przeze mnie dwa artykuły KC dotyczą tylko sprzedaży B2B?
Pytanie3: którą wykładnię nalezy przyjmować przy sprzecznych ustawach (o ile odpowiedź na pytanie nr 1 w ogóle występuje?)
Z góry dziękuję za pomoc.
(to pytanie tylko bez wyjaśnień zadałam wcześniej tutaj więc z góry przepraszam za dubel ale uznałam, że może odpowiedzi okażą się pomocne też innym osobom)
oo:
strony: konsument (ja) i sklep internetowy (przedsiębiorca)
zapis w regulaminie sklepu internetowego: Sprzedający nie ponosi odpowiedzialności za zagubienie przesyłki. Na życzenie klienta istnieje możliwość ubezpieczenia przesyłki. Cena wzrośnie o 1 zł za każde 50 zł zamówienia
Znalazłam zapisy kodeksu cywilnego:
- Przepis prawny:
art. 544 § 1 KC: „Jeżeli rzecz sprzedana ma być przesłana przez sprzedawcę do miejsca, które nie jest miejscem spełnienia świadczenia, poczytuje się w razie wątpliwości, że wydanie zostało dokonane z chwilą, gdy w celu dostarczenia rzeczy na miejsce przeznaczenia sprzedawca powierzył ją przewoźnikowi trudniącemu się przewozem rzeczy tego rodzaju”.
oraz
- Przepis prawny:
art. 548 § 1 KC: „Z chwilą wydania rzeczy sprzedanej przechodzą na kupującego korzyści i ciężary związane z rzeczą oraz niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy”
oba wyłączają sprzedawcę z odpowiedzialności za zagubioną przesyłkę
Jednocześnie taki zapis został wielokrotnie uznany przez UOKiK za klauzulę abuzywną.
Pytanie1: na który artykuł jakiej ustawy mogę się powołać w sporze z przedsiębiorcą?
Pytanie2:czy zacytowane przeze mnie dwa artykuły KC dotyczą tylko sprzedaży B2B?
Pytanie3: którą wykładnię nalezy przyjmować przy sprzecznych ustawach (o ile odpowiedź na pytanie nr 1 w ogóle występuje?)
Z góry dziękuję za pomoc.
(to pytanie tylko bez wyjaśnień zadałam wcześniej tutaj więc z góry przepraszam za dubel ale uznałam, że może odpowiedzi okażą się pomocne też innym osobom)
Ostatnia edycja: