Wydruk zdjęć a prawo do publikacji

• Autor wątku Autor wątku Zebra71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zebra71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Byłam pracownikiem urzędu gminy X. Wspólnie z pracodawcą opracowaliśmy koncepcję organizacji wystawy zdjęć krajobrazu i zabytków znajdujących się na terenie gminy. Udostępniłam swoje fotografie, pracodawca sfinansował wydruk zdjęć w dużych formatach. Zdjęcia zostały wykonane przeze mnie prywatnym sprzętem, poza godzinami pracy, włącznie z obróbką i przygotowaniem do druku. Nie została spisana umowa określająca warunki prezentacji wydruków.

Zdjęcie zostały zaprezentowane podczas wystawy nr 1. Po kilku miesiącach rozwiązałam umowę o pracę. Wkrótce zdjęcia mają zostać zaprezentowane podczas wystawy nr 2.

Czy mogę na tym etapie określić warunki wykorzystania zdjęć przez byłego pracodawcę, włączenie z niewyrażeniem zgody na dalszą prezentację podczas kolejnych wystaw? Z jakimi konsekwencjami się to wiąże?

Zebra71 napisał:
... Udostępniłam swoje fotografie, ...
Zatem w oparciu o Twojej informacje należy uważać, że udzieliłaś licencji (licencji domniemanej) na korzystanie ze zdjęć w sposób zgodny z charakterem i przeznaczeniem utworu oraz przyjętymi zwyczajami. Licencja domniemana jest uznawana za niewyłączną licencję pięcioletnią.

Powrót