Wygrana aukcja na allegro, problem z odstąpieniem od umowy, brak zwrotu

• Autor wątku Autor wątku bcpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bcpl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
To mój pierwszy post tutaj więc witam wszystkich i proszę o pomoc.

24.05.2017 wygrałem aukcję telefonu, łączna wartość z przesyłką kurierską (15zł) 2966,99 zł. Przekazałem sprzedawcy, że pieniądze przeleję w poniedziałek 29.05, niestety miałem obsuwę dwudniową (o czym sprzedawca został poinformowany) ale w końcu pieniądze przelałem na konto 31.05 przelewem PayU Express Alior Bank. Sprzedawca napisał, że postara się wysłać paczkę następnego dnia, gdyż wyjeżdża i wróci dopiero w środę 07.06. Zależało mi na czasie bo we wtorek miałem samolot, ale byłem gotów przełożyć swój wylot na piątek 09.06, poprosiłem o zapewnienie, że telefon zostanie wysłany w środę w godzinach porannych inaczej będziemy musieli anulować transakcję. Napisał, że nie da rady dostarczyć mi telefonu do piątku i nie ma sensu, żebym przekładał wylot i po prostu zwróci mi pieniądze. Zgodziłem się i poprosiłem o zwrot.
Od tego czasu wymieniłem z nim kilka maili, w końcu poirytowany wystawiłem negatywa i rozpocząłem spór na allegro. Sprzedawca w skrócie nazwał moją postawę roszczeniową, napisał, że ma życie prywatne i zawodowe a także inne aukcje, z którymi ma "urwanie głowy". Zadeklarował, że zwróci mi pieniądze i poprosił mnie o numer konta. Wysłałem mu swój numer konta we wtorek 13.06. W czwartek 15.06 upomniałem go oraz poinformowałem, że jeżeli będę zmuszony to wrócę do Polski, żeby załatwić tą sprawę. Przecież wykonanie przelewu trwa mniej niż 5 minut.:mad: W sobotę 17 czerwca odpisał mi, że pieniądze otrzymam maksymalnie do wtorku. Od tamtego dnia nie otrzymałem od niego żadnej wiadomości, dzisiaj mamy środę a pieniędzy dalej nie zwrócił. Powiedzcie mi jakie powinny być moje następne kroki ? Zgłoszenie sprawy na policję czy najpierw wysłać wezwanie do zwrotu ? Przepraszam za tak wylewną formę, ale nie chciałem niczego pominąć.

Pozdrawiam

Wezwanie do zwrotu np. 7 dni - info, ze po tym terminie zglosisz sprawe odpowiednim organom.

Pozniej znajac zycie pozostanie Ci Sąd i pozew cywilny.

Czy istnieje wzór takiego pisma ? Jeśli tak to gdzie mogę go znaleźć, jeśli nie to jak to powinno wyglądać ?

Znalazłem coś takiego w innym temacie, nada się ?

Ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty
Niniejszym wzywam ostatecznie …………………………………………… (wezwany) do zwortu
wpłaty na sumę....... za zakupiony przedmiot w serwisie aukcyjnym Allegro.pl o
numerze aukcji...... z dnia ………………
Informuję, iż dalsze uchylanie się od uiszczenia wpłaty może skutkować poważnymi
konsekwencjami prawnymi. Wykorzystując przysługujące środki prawne będę
zmuszony skierować sprawę na drogę postępowania sądowego. Jeżeli po wydaniu
nakazu zapłaty opatrzonego w klauzulę wykonalności, zadłużenie w dalszym ciągu
nie zostanie uregulowane, to sprawa zostanie w trybie pilnym skierowana do
Komornika Sądowego. Należy zaznaczyć, iż w takiej sytuacji kwota 2966,99 złotych
zostanie powiększona o koszty związane z postępowaniem sądowym i
egzekucyjnym np.:

koszty wpisu sądowego,
koszty pełnomocnictwa,
koszty zastępstwa procesowego,
koszty zastępstwa procesowego w egzekucji,
koszty postępowania egzekucyjnego,
opłata egzekucyjna.

Mając na względzie powyższe wzywam Pana do dokonania przelewu bankowego lub
dokonania wpłaty na poczcie na podany numer rachunku, podając następujące dane odbiorcy:
xxx zzz
xxx zzz
nr rachunku bankowego odbiorcy : xxx zzz
tytuł płatności: xxx zzz
kwota przelewu: 2966,99 PLN

Z poważaniem,
................................

Ostatnia edycja:
Proszę o radę, to moja pierwsza taka sytuacja i nie za bardzo wiem jak krok po kroku postępować.
Płaciłem z Payu, czy w związku z tym mogę skorzystać z Programu Ochrony Kupujących Allegro czy musi minąć jakiś okres czasu ? Rozumiem, że dla policji muszę wydrukować wszystko czyli dane sprzedającego, numer rachunku bankowego, numer oferty i wydruk strony przedmiotu itd ? Muszę również wysyłać coś do Allegro pocztą ?

"Przygotuj się także na ewentualne wyjaśnienie ogólnych zasad funkcjonowania Allegro i Internetu." Czy to znaczy, że będę odpytywany z regulaminu Allegro ?:confused:

bcpl napisał:
czy w związku z tym mogę skorzystać z Programu Ochrony Kupujących Allegro czy musi minąć jakiś okres czasu ?

Nie uważasz, że powinieneś o tym przeczytać sam we własnym zakresie? :o

bcpl napisał:
Muszę również wysyłać coś do Allegro pocztą ?

heh...

bcpl napisał:
Czy to znaczy, że będę odpytywany z regulaminu Allegro ?

Chcesz powiedziec, ze korzystasz z w/w serwisu nie znajac regulaminu? :o

Powrót