wyjawienie majatku

• Autor wątku Autor wątku darekmanleski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darekmanleski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Prowadziłem jakis czas temu dzialanosc gospodarcza i zostały po niej wspomnienia. Złe wspomnienia. Ciagnie sie kilka spraw, ale jedna mnie dreczy. 5 lat Fundusz Porkura poprzez esąd uzyskał nakaz zapłaty na mnie za niezapłacone rachunki bodajze z tmobile. Dług miał zwiazek z prowadzeniem działanosci gospodarczej. Teraz sciga mnie komornik, ostatnio do zakładu pracy - nie do domu - przychodza pisma od komornika . Pierwsze ze odwiedzi mnie w domu - nie odwiedził - zostało przeze mnie odebrane.
W zeszłym tygodniu pod moja nieobecnosc kolega odebrał drugie pismo - ze mam przedstawic wykaz majatku w ciagu 2 tygodniu
kilka pytan
- czy jak tego nie odebrałem, tylko kolega ( do domu nic nie przyszło), to mam sie odzywac w tej sprawie?
- jak mam sie odzywac, to czy mam zastrzec ze długi sa zwiazane z prowadzeniem przedsiebiorstwa?
- mam wspolnote majatkowa z zone, która " nie maczaLa w tym palc/ow
Prosze o kilka rad w tej sprawie

- czy jak tego nie odebrałem, tylko kolega ( do domu nic nie przyszło), to mam sie odzywac w tej sprawie?
- jak mam sie odzywac, to czy mam zastrzec ze długi sa zwiazane z prowadzeniem przedsiebiorstwa?
- mam wspolnote majatkowa z zone, która " nie maczaLa w tym palc/ow
- oczywiście. Chyba że chcesz otrzymać grzywnę.
- tak samo jak komornik do Ciebie. Pisemnie.
- przy wspólności wierzyciel może wprowadzić przymusową rozdzielność majątkową. Zaspokoi się z majątku jaki przypadnie Tobie w wyniku podziału. Za wszystko zapłacisz Ty.

ok, dziekuje za informacje. A czemu nie wysyła do domu, tylko do zakładu pracy? i to jeszcze gdu jestem na urlopie - choc tego nie wiem
To mała kwota, ale zapomniana i narosło sporo opłat, wiec moze jakies raty>? W podział majatku nie wierze, bo to naprawda mała kwota
zapytam jeszcze czy przepis o odpowiedzialnosc malzonka za dlugoi meza w dzialalnosc ma tu znaczenie, bo tu żzrodlo dlugo wlasnie takie jest?

darekmanleski napisał:
A czemu nie wysyła do domu, tylko do zakładu pracy?
Dlaczego po pierwszym piśmie do zakładu pracy , nie postąpiłeś zgodnie z pouczeniem ?

przepraszam nie czytałem dokładnie - z jakim pouczeniem?
pozxa tym formalnie ja go nie odebrałem, tylko kolega z parcy

darekmanleski napisał:
pozxa tym formalnie ja go nie odebrałem, tylko kolega z parcy
Nie prawda
darekmanleski napisał:
przychodza pisma od komornika . Pierwsze ze odwiedzi mnie w domu - nie odwiedził - zostało przeze mnie odebrane.
W piśmie od komornika jest pouczenie , przeczytałeś ?

nie przeczytałem pouczenia dokładnie i stad nie wiem o pouczeniu. Zreszta pewnie i tak 7 dni bylo. A co mogło byc pouczeniem?

nie przeczytam, bo wyrzuciłem, zostawiłem tylko druk wykazu majatku

a mogłbym sie dowiedziec co było w tym pouczeniu?

darekmanleski napisał:
a mogłbym sie dowiedziec co było w tym pouczeniu?
Komornik wysyłający pisma informujące o wszczęciu egzekucji , poucza dłużnika jakie ma obowiązki i oczywiście jakie kary mu grożą za nie zastosowanie się do pouczenia.

moj blad z tym podarciem, ale to nie istotne. Chce napisac /musze ten wykaz ale mam pytanie. W rubryce nieruchomosci mam wskazac prawo do własnosci lub współwlasnosci tejze nieruchomosci

Natomiast w rubryce ruchomosci tego zapisu nie ma, czyli mam podac to co jest moja własnoscia rozumiem?

Wspólność ustawowa małżeńska. Podobnie ruchomości, jeśli taka wspólność istnieje.

Witam, Chce prosić o radę, co mogę zrobić z dłużnikiem, który ukrywa majątek przed wierzycielami i nie mogę w postępowaniu komorniczym wyegzekwować należności pomimo posiadanych dwóch tytułów.
W 2011 roku uzyskałam w Sądzie dwa wyroki w wyniku, których dłużnik powinien zwrócić mi pieniądze za wynajem lokalu użytkowego. Są to wyroki z tytułu prowadzonej przez niego dział gosp. na własne nazwisko. Egzekucja komornicza w 2011 r. okazała się bezskuteczna. W 2012 r. złożyłam wniosek o wyjawienie majątku dłużnika. On wówczas był zatrudniony w firmie prowadzonej przez swoją siostrę. Stwierdził, że posiada tylko obrączkę i telefon komórkowy, a wypłatę otrzymuje od pracodawcy w gotówce.
Ponieważ jego siostra była "słupem", a działalność gosp. faktycznie prowadził on, również spowodował bardzo dużo długów, jednak prawnie obciążały one już jego siostrę. Gdy dowiedziałam się, że prokuratura prowadzi wobec niego postępowanie o oszustwo, to złożyłam zeznania i moja sprawa została dołączona do śledztwa. W toku postępowania w prokuraturze w 2014 r. prokurator odrzuciła moją sprawę, twierdząc, iż mój przypadek nie kwalifikuje się do zastosowania w sprawie o oszustwo, ponieważ mam Wyroki Sądowe. Złożyłam odwołanie/zażalenie na decyzję prokuratora, jednak Sąd podtrzymał decyzje, stwierdzając, iż moja szkoda to ryzyko biznesowe. Od 2015 r. Mój dłużnik prowadzi dział.gosp. jako spółka LTD. Podmiot jest zarejestrowany w Wielkiej Brytanii i ma swoje przedstawicielstwo w Polsce. Jedyną osobą, która widnieje w raporcie KRS, jest mój dłużnik. W rubryce dot. należności są wpisy Urzędu Skarbowego w Polsce.
W 2018 r. będę składać wnioski do komornika w celu zabezpieczenia się przed przedawnieniem tytułów, chce zapytać, czy istnieje jakaś procedura prawna wobec dłużnika, który starannie ukrywa majątek przed wierzycielem? Czy powinnam ponowie złożyć wniosek o wyjawienie majątku, czy powinnam złożyć wniosek do prokuratury, powołując się na art.300 kk? Uprzejmie proszę o pomoc.

Dłużnik ukrywa majątek przed wierzycielem

Witam, Chce prosić o radę, co mogę zrobić z dłużnikiem, który ukrywa majątek przed wierzycielami i nie mogę w postępowaniu komorniczym wyegzekwować należności pomimo posiadanych dwóch tytułów.
W 2011 roku uzyskałam w Sądzie dwa wyroki w wyniku, których dłużnik powinien zwrócić mi pieniądze za wynajem lokalu użytkowego. Są to wyroki z tytułu prowadzonej przez niego dział gosp. na własne nazwisko. Egzekucja komornicza w 2011 r. okazała się bezskuteczna. W 2012 r. złożyłam wniosek o wyjawienie majątku dłużnika. On wówczas był zatrudniony w firmie prowadzonej przez swoją siostrę. Stwierdził, że posiada tylko obrączkę i telefon komórkowy, a wypłatę otrzymuje od pracodawcy w gotówce.
Ponieważ jego siostra była "słupem", a działalność gosp. faktycznie prowadził on, również spowodował bardzo dużo długów, jednak prawnie obciążały one już jego siostrę. Gdy dowiedziałam się, że prokuratura prowadzi wobec niego postępowanie o oszustwo, to złożyłam zeznania i moja sprawa została dołączona do śledztwa. W toku postępowania w prokuraturze w 2014 r. prokurator odrzuciła moją sprawę, twierdząc, iż mój przypadek nie kwalifikuje się do zastosowania w sprawie o oszustwo, ponieważ mam Wyroki Sądowe. Złożyłam odwołanie/zażalenie na decyzję prokuratora, jednak Sąd podtrzymał decyzje, stwierdzając, iż moja szkoda to ryzyko biznesowe. Od 2015 r. Mój dłużnik prowadzi dział.gosp. jako spółka LTD. Podmiot jest zarejestrowany w Wielkiej Brytanii i ma swoje przedstawicielstwo w Polsce. Jedyną osobą, która widnieje w raporcie KRS, jest mój dłużnik. W rubryce dot. należności są wpisy Urzędu Skarbowego w Polsce.
W 2018 r. będę składać wnioski do komornika w celu zabezpieczenia się przed przedawnieniem tytułów, chce zapytać, czy istnieje jakaś procedura prawna wobec dłużnika, który starannie ukrywa majątek przed wierzycielem? Czy powinnam ponowie złożyć wniosek o wyjawienie majątku, czy powinnam złożyć wniosek do prokuratury, powołując się na art.300 kk? Uprzejmie proszę o pomoc.

W 2018 r. będę składać wnioski do komornika w celu zabezpieczenia się przed przedawnieniem tytułów, chce zapytać, czy istnieje jakaś procedura prawna wobec dłużnika, który starannie ukrywa majątek przed wierzycielem?
To zależy w jaki sposób to robi i jaka jest kwota długu, bo egzekucja transgraniczna i to jeszcze z udziałów musi się opłacić...

Czy powinnam ponowie złożyć wniosek o wyjawienie majątku
Prawdopodobnie nie ma kompletnie nic. Więc to będzie strata pieniędzy. Nawet samochód, którym ewentualnie jeździ, będzie w praktyce spółki, a nie jego.

powinnam złożyć wniosek do prokuratury, powołując się na art.300 kk
Z Twojego opisu nie wynika, żeby popełnił to przestępstwo, ale być może masz wiedzę, że jednak to zrobił - wtedy tak, złożyć.

Spółka LTD założona najprawdopodobniej jako następny ,,lewy' biznes. Od dekad dokonuje on przestępstw gospodarczych polegających na wyłudzaniu towarów i usług, itp. Wykorzystuje w tym celu ,,słupy"; matkę, siostrę, żonę lub może już ,,byłą żonę''. W moim przekonaniu jego działania są działaniami przestępczymi, bo stosuje on wciąż ten sam schemat działania. Zakłada nową firmę (ostatnio są to spółki z o.o. i tak cały czas). Znam materiały w oparciu, o które było prowadzone w prokuraturze postępowanie o oszustwo i moja szkoda w porównaniu z innymi była mała, jak się dowiedziałam, całe postępowanie zostało w 2014 roku umorzone. Niedawno za sprawą jednej z poszkodowanych osób postępowanie zostało ponownie wszczęte. Być może moja sprawa będzie uwzględniona w nowym postępowaniu. Jednak socjotechniki, jakie człowiek ten stosował wobec mojej osoby (fałszywa opowieści uwiarygodniające jego status majątkowy i społeczny), zdaniem prokuratora i Sądu nie stanowiły podstaw, by uznać je za oszustwo, to moim zdaniem fakt, że facet cały czas prężnie działa jako przedsiębiorca zaprzecza tezie, że posiada on jedynie telefon komórkowy i obrączkę, których z powodów humanitarnych nie można mu odebrać na poczet spłaty długów.

To zależy w jaki sposób to robi i jaka jest kwota długu, bo egzekucja transgraniczna i to jeszcze z udziałów musi się opłacić...

Nie planuję egzekucji transgranicznej, bo z tego co wiem, jest ona skomplikowana i kosztowna. Zastanawiam się, czy w ramach egzekucji prowadzonej w Polsce można skutecznie sprawdzić fakt posiadania przez dłużnika rachunków w innych krajach?

Jednak socjotechniki, jakie człowiek ten stosował wobec mojej osoby (fałszywa opowieści uwiarygodniające jego status majątkowy i społeczny), zdaniem prokuratora i Sądu nie stanowiły podstaw, by uznać je za oszustwo
Ciężko kwestionować decyzję prokuratury i sądu.

moim zdaniem fakt, że facet cały czas prężnie działa jako przedsiębiorca zaprzecza tezie, że posiada on jedynie telefon komórkowy i obrączkę, których z powodów humanitarnych nie można mu odebrać na poczet spłaty długów.
To mnie akurat nie dziwi. Wielu, nawet dużych przedsiębiorców, nie ma kompletnie nic - mają to ich spółki. I zapewne podobnie jest w tym wypadku. On majątek ma - obrączkę, telefon oraz udziały w spółce LTD - a ta spółka ma spory majątek. W tym akurat nie ma nic dziwnego, to częste także wśród uczciwych przedsiębiorców ze względów podatkowych (po co "przenosić" majątek ze spółki do swojego majątku osobistego, skoro od tego trzeba płacić podatek, a i tak jest się 100% udziałowcem i prezesem). Jeśli taki człowiek ma długi, to zajmuje się i licytuje udziały w spółce.

Zastanawiam się, czy w ramach egzekucji prowadzonej w Polsce można skutecznie sprawdzić fakt posiadania przez dłużnika rachunków w innych krajach?
Nie można z tego co mi wiadomo, ale powiem Ci że w ciemno UK. Dlatego, że prowadzić spółkę LTD bez własnego rachunku bankowego można, ale jest dużo trudniej niż mając ten rachunek - a jego założenie to żaden problem.

Powrót