Wyjazd do sanatorium z ZUS w ramach prewencji

• Autor wątku Autor wątku iwonaxy1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwonaxy1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
13.04.2010 byłam badana przez lekarza orzecznika w ZUS i przyznał mi świadczenie rehabilitacyjne na 6 miesięcy a także wyjazd do sanatorium. Prawomocnej decyzji jeszcze nie otrzymałam. Ostatni dzień zasiłku chorobowego mija 03.05.2010. Czy ktoś z Państwa orientuje się jak długo czeka się na taki wyjazd do sanatorium?
Czy dostanę informacje o miejscu i terminie turnusu za pośrednictwem poczty, czy zostanę zawiadomiona telefonicznie?
Proszę o odpowiedź, gdyż nie wiem kiedy tego wyjazdu mogę się spodziewać, a jak wiadomo trzeba trochę przygotować się do niego. Od kilu dni ciągle zaglądam do skrzynki czy może już coś przyszło, dzwoniłam także do ZUS jednak nikt nie był w stanie mi odpowiedzieć. Może ktoś z Państwa niedawno był w podobnej sytuacji. Dodam jeszcze, że to mój pierwszy wyjazd do sanatorium i nawet nie wiem jak tam jest i co trzeba zabrać poza dokumentacją.

Witam,co do informacji to dostaniesz poczta skierowanie z terminem Oprócz dokumentacji trzeba wziąść strój, czepek,dobry humor;).Nic się nie martw jest fajnie,od rana do popoludnia sa ćwiczenia i zabiegi,a potem czas dla siebie,Sanatorium z zus jest calkowicie bezplatne,za podróż zwracaja na koniec kase.Jedzenie dosyc znosne,warunki przeważnie stare budynki,ale jak to jest za darmo to czego wymagac,ja bylam w Lądku zdroju,teraz jade 4 czerwca do Szczawnicy To jest dobre do podreperowania zdrowia,wszystko zalezy jakie sie ma nastawienie i po co się tam jedzie .Nic się nie obawiaj.Wez reczniki klapki ,to co potrzebujesz na trzy tygodnie,bi w takich miejscach jest drogo,a i sznurek i klamerki;),zeby pranie powiesic na balkonie.zelazko jest dostepne.Milego pobytu Ania

Witam
Mam pytanie, ponieważ też wybieram się do Szczawnicy 04.06.10. Czy orientuje się Pani jak wygląda sprawa przydzielania pokoi. Czy lepiej przyjechać dzień wcześniej albo wcześnie rano w piątek, czy może to w ogóle nie ma znaczenia.
Pozdrawiam

Witam;)najlepiej byc rano,mozna.przyjechac dzien wczesniej,ale trzeba zaplacić za nocleg 32 zeta.Pokoje jak bylam w Lądku dobierali wiekowo,dla palacych lub nie,mysle ze tu bedzie tak samo.Ania ,Wodzisław sl.

Dziękuje za odpowiedz, w takim razie chyba zdecyduję się na przyjazd dzień wcześniej, pozdrawiam Asia;)

Może ktoś z Was jedzie w sierpniu nad morze do Dźwirzyna w ramach prewencji.
Mam skierowanie do Bryzy ale nic nie mogę się doszukać na temat tego ośrodka

Ostatnia edycja:
Witam
W przeciwieństwie do Pani Iwony, ja nie starałem się o prewencję, a nawet nie byłem o niej poinformowany, w kwietniu miałem komisje i kilka dni temu otrzymałem zawiadomienie, że mam się stawić w Długopolu Zdrój 29-06-2010, nawet nie wiedziałem gdzie to jest, sprawdziłem i znalazłem 230 km od domu :(
A najciekawsze w tym jest to, że na dzień dzisiejszy nie mam żadnych świadczeń, ubezpieczenia itd, nikogo nie interesuje czy mam za co jechać, dostałem zawiadomienie i rób co chcesz:(
Ja jadę autem z Bogatyni, gdyby ktoś reflektował i byłoby po trasie (Zgorzelec, Lubań, Jelenia Góra, Bolków itd,) to zapraszam, zawsze taniej i raźniej
Pozdrawiam

Witam;)Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak długo się czeka na termin wyjazdu do sanatorium. 12 .08 byłam na komisji i lekarz przyznał mi rentę rehabilitacyjną na 6 m-cy( nadmieniam , że ponad siedmiu lat jestem na rencie z tytułu częściowej niezdolności do pracy- Przebyty zawał serca).Będę wdzięczna jak ktoś mi szybko odpowie-dzięki;)

Witam,najlepiej zapytac w zusie kiedy bedzie znany termin wyjazdu,ja od komisji czekalam 5 miesiecy,ale to jest naprawde roznie.Pozdrawiam

Witam, wszystkich aktualnie jestem na zasilaku rehabilitacyjnym i dostałam skierowanie do sanatorium. Co sie stanie gdybym rozchorowala sie pare dni przez wyjazdem i byłabym zmuszona przelozyc ten wyjazd o pare dni. Czy jest taka mozliwosc ze na ow turnus moglabym dojechac te np 3 dni pozniej??

Musisz zadzwonic do Zusu do osob ktore u ciebie przydzielaja wyjazdy i sie zapytac.Ja niestety ci nie pomige,bo nie wiem czy tak mozna.Pozdrawiam

szymon123415 napisał:
Musisz zadzwonic do Zusu do osob ktore u ciebie przydzielaja wyjazdy i sie zapytac.Ja niestety ci nie pomige,bo nie wiem czy tak mozna.Pozdrawiam

Dzięki, chyba będę musial tak zrobić. Z drugiej strony ciekaw jestem czy można np skrocić też taki turnus o 3 dni ale na koniec ( kończy sie w niedziele a ja bym chcial w piątek wieczorem wyjechać). Pozdrawiam

co do wyjazdu to mozna tak wyjechac jezeli wczesniej sie to zglosi i lekarz sie zgodzi,ja tak wyjezdzalam,ale wiesz jak czytam twoje posty to mam wrazenie jakbys cos kombinowal,:what::)no bo juz wiesz ze bedziesz chory???:D w sanatorium jest fajnie jak sie tego chce.milego pobytu i powodzenia.

Witam jestem tu pierwszy raz chciałem zadac pytanie
jestem na ręcie od 12l na ostatniej komisji znów skierowano mnie na sanatorjum a niechcę jechać 4lata temu odmówiłem i odwołałem się od decyzji zus i po ponownej komisji dali mi ręntę na 3l a teraz sytuacjia się powtużyła i niewiem co robić czy znów sięodwołać .chcą mi zrechabilitować rękę a ręka jest po takich przejściach że nieda się już bardziej jej usprawnic .
Powycinane kości ,po naswietlaniach ,po resekcji obojczyka ,po gronkowcu.
Izarnicy złośliwej .przepraszam za pismo i błędy

Na sanatorjum niechce jechać bo 15l w szpitalach zrobiło swoje wszystko co wiąże sie z pobytem w jakim kolwiek ośrodku itp.doprowadza mnie prawie do załamania nerwowego .proszę o jakąs porade od kogoś ;)

Nie jestem pewna,ale mogą Ci zabrać rentę jeżeli odmówisz wyjazd do sanatorium.Najlepiej gdybyś dowiedział się w ZUS-ie

Tak wiem że mogą mi zabrac rentę ale mam zamiar się odwołac od decyzji zus bo ten lekarz który mnie teraz badał na komisji nie uwzględnił tego że mam kości wycięte więc jak to zrechabilitować chyba że mi rękę wymienią na nową innej możliwości niewidze lekarz ogulny gdyby to był jakiś specjalista chirurg lub ortopeda to bym zrozumiał .;) morze ktoś miał taką sytuacjie i mi cos podpowie;)

Witam wszystkich forumowiczów,mam podobny problem co Piterok.Mam rente wypadkową od 13 lat spowodowaną wypadkiem komunikacyjnym , mocno sie wtedy połamałem ,do dziś mam zespolenia w obu udach [gwóżdż marchetiego i blachę prostą +10 śrub] skrócenie kończyny 2 cm,zmiany osteochondrotyczne kolana,zmiany zwyrodnieniowe-zniekształcające kręgosłupa lędzwiowo-krzyżowego,kręgozmyk L5-S1,nadciśnienie tętnicze. Wczoraj byłem na komisji w zus i lekarz orzecznik przedłużył mi rente o pół roku i skierował na rehabilitacje stacjonarną w ramach prewencji.Moim zdaniem to takie uszczęśliwianie na siłe , być morze po takiej ,,rehabilitacji'' mają podstawę do zabrania renty. I czy mogą mnie wysłać z zespoleniami w udach,czy morze odmówić , no niewiem jak lepiej zrobić ,proszę o radę ,a morze pojechać i dać dodatkowy argument do przedłużenia renty[bo pewnie jakiś wypis dają na koniec -chyba że dają takie wypisy na ,,potrzeby'' zus-u] no nie wiem co zrobić może ktoś z kolegów forumowiczów opisze jak rzeczywiście jest i co zrobić w takiej sytuacji.Pozdrawiam.

Pietrok,ja też miałam połamane kości i przebadało mnie 6-ciu specjalistów biełych. Każdy wydawał inne oświadczenie i tak się ciągnie już trzy lata.Moje dolegliwości się pogarszają a następstwem są inne choroby,i nikogo nie interesuje,że jestem bez środków do życia.Odwoływałam się od ZUS-u,wyroków sądowych i wciąż nie wiadomo co zemną zrobić. Ale zawsze możesz się odwoływać i walczyć.
Powodzenia:)

Witam

Jadę do Dźwirzyna Bryza 19.06.2013r. z Wejherowa, prawdopodobnie autem ktos mnie zawiezie. Jest jeszcze jedno wolne miejsce ( 40 zl) bez przesiadek na samo miejsce dowoz:) Wiem, ze koszty zwracają na miejscu bez względu czym sie dojezdza. Jesli ktos jest chetny prosze o szybki kontakt
tel. 609 724 666 marzena.jam@wp.pl
Marzena

Powrót