wyjazd na stale

• Autor wątku Autor wątku robousek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
temat

swidectwa mam a jeszcze jakies dokumenty potrzebuje?

no oczywiscie paszport i te potwierdzajace obywatelstwo:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
wez sobie wyciag aktu urodzenia w tzw. formacie miedzynarodowym, on jest w trzech jezykach, nie trzeba tlumaczyc, moze sie przydac, ew. zaswiadczenie, ze bylas ubezpieczona w NFOZ, czasem to sie moze przydac przy zapisywaniu sie do niemieckiej kasy chorych, no i wszystkie zaswiadczenia o pracy

temat

a ten akt urodzenia w tym formacie to skad?

tak wlasciwie to chce tam sciagnac narzyczonego ale on nie ma obywatelstwa ,za to dobrze zna niemiecki.wiec slub lepiej brac w niemczech czy polsce?a po slubie on dostanie pozwolenie na prace?bo wiem ze obywatelstwo to nie tak szybko.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dora1986 napisał:
interesowala by mnie praca w rodzaju opiekunki w domu starcow albo cos w tym kierunku.wiec gdzie bedzie latwiej?

u nas o taka prace jest latwo(pewnie dlatego ze male miasto)
moja mama tez tak zaczynala (kursy pokonczyla)teraz majstrowa...
u mnie wybudowali 2 lata temu taki dom starcow, kolo domu mojego;),,tyle ze ja za bufetem rano sniadania kawy i takie tam,,ale zabawni sa struszkowie

od maja nie beda potrzebne pozwolenia na prace ,ale moze byc problem z Freizügigkeitsbescheinigung dla meza..

Ostatnia edycja:
co gdzie ?

od maja polacy nie potrzebuja pozwolen na prace w DE,,dokladnie chyba od 1 czerwca 2011

Ostatnia edycja:
Belunia, napisalas u nas o taka prace jest latwo(pewnie dlatego ze male miasto), to ona sie pyta, gdzie to konkretnie u nas ;)

wlasnie o to mi chodzilo pododnik:)a z tym slubem to bez roznicy gdzie wezmiemy?

aaa

no pisalam ze niedaleko Hannover,,ale w innym temacie
Peine

moja mama zalatwiala w Caritas wszystko,,4 razy w tygodniu miala praktyki(rok)a raz w tygodniu do szkoly szla
po roku praktyk ja zwolnili,,za kilka miesiecy prosili zeby przyszla pracowac na stale..
teraz kolezanka znowu sie przyjela,,potrzebuja caly czas , do innych tez domow w centrum miasta

Ostatnia edycja:
jak chcecie i tak mieszkac w NIemczech, to wezcie lepiej slub w Niemczech, bedzie wg prawa niemieckiego, z niemieckiemi dokumentami, to bedzie wszystko prosciej na przyszlosc

no popatrz a ja chce akurat do rinteln uderzac bo juz tam opieke robilam:)

Witam.Czy jest może tutaj na forum kobieta ,która ma dziecko z poprzedniego związku,wyjechała do Niemiec i wyszła za maż za Niemca ? :-) chciałabym podpytać jakie trzeba załatwić formalności itp. ;)

a o co dokladnie chodzi?
co prawda mnie nie dotyczy,ale mam kolezanke w tej samej sytuacji

wyczytalam wlasnie ze jak sie sklada wniosek o ALG II to potrzebna jest masa dokumentow.o jakie chodzi?czy trzeba je zalatwic jeszcze w Polsce czy na miejscu?

Hauptantrag Arbeitslosengeld II(czyli wniosek glowny)do pobrania,,potem do przedluzenia co 6 miesiecy inny,,
Formulare Arbeitslosengeld II - www.arbeitsagentur.de

ich interesuja dochody najbardziej,do tego umowa najmu mieszkania ..
..reszte wpisujesz na wlasna odpowiedzialnosc w wniosku
czy posiadasz majatek
auto(wartosc,rocznik) itd..

akty urodzenia,ukonczenia szkol itp
to wiadomo zabrac ze soba

Ostatnia edycja:
poprostu sie denerwuje bo za tydzien jade i nie wiem czy mam wszystkie dok. przetłumaczylam dyplomy szkoly,mam akt ur i zaswiadczenie ze bylam ubezpieczona.ale na razie mam tylko pewny meldunek tymczasowy u znajomej i kompletnie nie wiem co dalej,jaka kolejnosc zeby bylo dobrze.kiedy konto bankowe?czy oni mnie ubezpiecza czy musze sama?jakie urzedy pokolei odwiedzac?

mysle ze masz ukonczone 25 lat?jezeli nie ,to wtedy moga byc problemy..
w DE nie ma czasowego zameldowania

konto juz musisz zalozyc wczesniej i wpisac na wniosku,,tam jest odpowiednia rubryka do tego
do ubezpieczalni musisz wybrac sie sama
ubezpieczalnia wyda(powinna) takie poswiadczenie i to oddasz w ARGE tam gdzie te zasilki placa,,jak bedzie prawo do zasilku to ubezpiecznie automatycznie zaplaca do kasy chorych co miesiac

Ostatnia edycja:
no wlanie urodzilam sie w 86 ale we wrzesniu wiec rocznikowo niby sie zgadza

a mozna wynajmowac jesden pokoj jak ta znajoma ma dom i mieszka sama?wtedy tez zwracaja?a co jak noe mam tych 25 lat to duzy problem?

Powrót