wyjazd na stale

• Autor wątku Autor wątku robousek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
5. wiem już od kolegi który pracuje w tej firmie że mogę starać się o rodzinne, ale mówił mi że to nie jest łatwe bo długo się czeka ale za to czekanie potem nadpłacają jeżeli się je w ogóle otrzyma, i że tylko mogę je otrzymać na mojego syna a syna od żony już nie, dlaczego??
Czy to prawda?? Przecież żona ma rozwód i prowadzimy jedno wspólne gospodarstwo domowe. Fakt że poprzedni mąż żony nie zrzekł się ojcostwa ale pracując tutaj w polsce otrzymywałem wszystko na dwójkę dzieci a nie tylko na jednego, więc czy w niemczech także otrzymam rodzinne na dwójkę dzieci czy tylko na mojego syna??

otrzymasz Kindergeld jezeli pracujesz/placisz podatki a tym bardziej jak mieszkac bedziecie w DE
na syna z pierwszego malzenstwa zony dostaniesz takze KG, jezeli przebywa w twoim gospodarstwie,info na kazdej stronie Urzedu Familienkasse ,ktore moge wstawic tu(osobiscie znam osoby w tej samej sytuacji i pobieraja)to moze byc ojczym,dziadkowie itp u tego, kogo w gospodarstwie przebywa dziecko...podobnie jak w PL

co do pomocy socjalnej(pierwsze 3 miesiace przekreslone)a potem to nie wiadomo,normalnie to po 12 miesiacach i oplacane skladki /od bezrobocia--
jedynie doplata typu Wohngeld/Kinderzuschalg bedzie sie nalezala wczesniej,ale to zaloezy od dochodu)

to tak na szybko;)

kto ma prawo do rodzinnego
Dzieci współmałżonka ( pasierb),
http://www.bafoeg-aktuell.de/cms/soziales/kindergeld/anspruch.html

Ostatnia edycja:
6. dziś usłyszałem od pewnej znajomej że ona też ma zamiar wyjechać do niemiec jej przyszły mąż (bo dopiero mają zamiar wziąć ślub) ma niemiecki paszport i podobno: Mieszkanie otrzyma bardzo szybko i będzie miała jeszcze kilka mieszkań do wyboru, dodatkowo przez okres kiedy będzie bezrobotna nie będzie musiała płacić czynszu za to mieszkanie bo miasto czy też państwo będzie to pokrywać, jedynie tylko mednia będzie musiała płacić, a co najbardziej mnie zaskoczyło to, to że ona ma jeszcze otrzymać 400€ tak jakby bezrobotnego, więc mam pytanie czy to prawda, że tak jest i takie są przepisy w niemczech?? czy poprostu mnie ściemniała??

mieszkania musza szukac sami (tego sie nie dostaje)tyle ile urzad oplaci ,na 2 osoby bedzie to
444 € a wiec w tej cenie musza szukac
Arbeitslosengeld II – Wikipedia

Radio/.telewizora nie musza placic,jedynie swiatlo i inne wygody
Pokryja im tylko czynsz z ogrzewaniem i R/T.Do tego ponad 300 stowki na utrzymanie (z tego oplaci swiatlo,telef,neta itd)
Mam nadzieje ze ten przyszly malzonek ma dochod bo jezeli nie , wtedy bedzie ciezko z tym dokumentem na pobyt dla Eu obywateli (czyli dla niej),,,bez dochodu klapa:(
nie jeden juz mial z tym problem

a majac dochod juz tych kokosow nie dostana w calosci z socjalu

Ostatnia edycja:
mieszkania musza szukac sami (tego sie nie dostaje)tyle ile urzad oplaci ,na 2 osoby bedzie to
Arbeitslosengeld II – Wikipedia

Radio/.telewizora nie musza placic,jedynie swiatlo i inne wygody
Pokryja im tylko czynsz z ogrzewaniem i R/T.Do tego ponad 300 stowki na utrzymanie (z tego oplaci swiatlo,telef,neta itd)
Mam nadzieje ze ten przyszly malzonek ma dochod bo jezeli nie , wtedy bedzie ciezko z tym dokumentem na pobyt dla Eu obywateli (czyli dla niej),,,bez dochodu klapa
nie jeden juz mial z tym problem

a majac dochod juz tych kokosow nie dostana w calosci z socjalu

Trochę nie rozumiem twojej wypowiedzi. Przepraszam że tak szczegółowo wypytuję ale myślę że kto pyta nie błądzi a mi w niedługim czasie takie wiadomości się bardzo przydadzą.

To że muszą sami szukać mieszkania to rozumiem ale gdzie oni mają go szukać?? Czy to może być każde mieszkanie jakie znajdą czy to są specjalnie mieszkania przeznaczone przez jakiś urząd?? Podam przykład na podstawie polski czy to mniej więcej chodzi o to samo czy nie?? Tu w polsce możemy mieć mieszkanie swoje otrzymując je z miasta ale do kapitalnego remontu lub możemy mieć mieszkanie tak zwane wynajmowane, czyli od kogoś kto ma je na własność i nam może wynająć tylko że opłaty takiego są znacznie wyższe czy w niemczech tak samo to wygląda czy nie?? Bo nie rozumiem tego że

Wydaje mi się że ten jej przyszły mąż chyba na chwilę obecną nie ma w niemczech pracy bo raczej oboje są tutaj ale nie wiem czy czasem nie będzie chciał zrobić tak jak ja, czyli że najpierw on wyjedzie żeby znaleźć pracę a potem żona do niego dojedzie, więc raczej myślę że nie powinni mieć żadnych problemów ze pozwoleniem na pobyt i pracę dla niej.

zastanawia mnie jeszcze jedno co napisałeś/aś mianowicie że mieszkanie mogą szukać do 444€ za czynsz oraz 300€ na utrzymanie mieszkania (media) rozumiem że tyczy się to tylko 2 osób i w dodatku bezrobotnych czyli tych znajomych o których mowa w tym 6pkt.

A co w moim przypadku?? nie orientujesz się jakby to miało wyglądać?? Czy suma będzie jakaś większa czy może mniejsza??
Gdy:
Ja pracujący, żona nie pracująca i dwójka małych dzieci 9 i 4 lata.
Pytam dlatego o takie wszystkie szczegóły bo myślałem że będę musiał tam być ponad pół roku zanim znajdę jakieś duże mieszkanie i żeby je potrafić utrzymać z mojej małej wypłaty, a jeżeli by się udało że miasto by mi pomogło to mógłbym rodzinę szybciej ściągnąć do niemiec i być z nimi.

otrzymasz Kindergeld jezeli pracujesz/placisz podatki a tym bardziej jak mieszkac bedziecie w DE

Na chwilę obecną bedę tylko ja mieszkał w niemczech, żona z dziećmi będzie w polsce więc czy także otrzymam rodzinne Kindergeld??

co do pomocy socjalnej(pierwsze 3 miesiace przekreslone)a potem to nie wiadomo,normalnie to po 12 miesiacach i oplacane skladki /od bezrobocia--
jedynie doplata typu Wohngeld/Kinderzuschalg bedzie sie nalezala wczesniej,ale to zaloezy od dochodu)

Czyli nie mam co liczyć na pomoc socjalną?? bo muszę mieć przepracowany rok?? Czy po tych 3 miesiącach mogę iść się postarać bo dochód będę miał niewielki??

Ostatnia edycja:
normalnego mieszkania musza szukac,
spoldzielcze czy od prywtnego to juz zalezy od nich samych gdzie chca mieszkac,
jezeli beda mieli potwierdzenie z urzedu ze takowe im opłacą bez problemu wynajmie im kazdy

co do twojego przypadku nie wiem,ale doplate WOHNGELD mozna obliczyc sobie tutaj (podac dochody)i wypelnic reszte
http://www.geldsparen.de/inhalt/rechner/Soziales/Wohngeldrechner.php?openmenue=26&opensub=651
Wohngeld - dodatek mieszkaniowy

Wohngeld jest świadczeniem dofinansowującym koszty ponoszone na mieszkanie, które otrzymują nisko zarabiający. Może być nazywane dodatkiem mieszkaniowym. Dotyczy osób wynajmujących mieszkanie lub zamieszkujących mieszkania własnościowe. Z prawa do otrzymywania Wohngeld wykluczeni są uczący się zawodu (Auszubildende), odbywający obowiązkową służbę wojskową oraz pobierający Arbeitslosengeld II.
Wysokość tego świadczenia zależy od liczby domowników, wysokości zarobków w rodzinie oraz wysokości czynszu.
Wohngeld przysługuje od 1. dnia miesiąca, w którym wniosek dotarł do urządu (Wohngeldstelle, Wohnungsamt itp.).

o takowa doplate mozesz starac sie chyba od razu(to nie jest doplata z socjalu Arbeitslosengeld II )http://www.sozpol.com/pl/pomoc-socjalna/arbeitslosengeld-ii

Ostatnia edycja:
Na chwilę obecną bedę tylko ja mieszkał w niemczech, żona z dziećmi będzie w polsce więc czy także otrzymam rodzinne Kindergeld??

tak

Nareszcie coś zacząłem rozumieć :)

Mam natomiast pytanie, jakby to miało wyglądać i od czego zacząć w pierwszej kolejności żeby wszystko miało ręce i nogi??

Oto moje kolejne pytania:

a) Czy najpierw muszę sam sobie znaleźć mieszkanie i za nie płacić a potem zgłosić się o urzędu o dofinansowanie do tego mieszkania?? czy od razu iść o dofinansowanie a potem szukać mieszknia??

b) Czy dobrze rozumiem z tym dofinansowaniem do mieszkania?? Jeżeli np znajdę mieszkanie za 800€ a miasto da mi 600€ to te 200€ muszę dopłacić z własnej kieszeni?? Czy jednak nie i tylko mogę szukać mieszkania do wysokości czynszu 600€??

c) jakie są szanse otrzymania dużego mieszkania ok 4-5 pokoi?? Mniej więcej w jakim czasie idzie takie mieszkanie znaleźć i jakie są też mniej więcej opłaty??

d) Z tego tematu rozumiem że Social jest tylko dla osób bezrobotnych natomiast Arbeitslosengeld II dla takich jak ja, czyli takich co niewiele zarabiają????

e) Czy będzie mi się należeć dofinansowanie do mieszkania oraz Arbeitslosengeld II no i oczywiście Kindergeld?? czy raczej jedno wyklucza drugie i będzie mi się tylko jedno należało?? Z tego co robiłem mniej więcej symulację to powinno mi się należeć dofinansowanie z uwagi na ilośc osób w rodzinie i zarobek a Arbeitslosengeld II także z uwagi na niski zarobek, no i Kindergeld z uwagi na dwójkę dzieci, tylko że w Arbeitslosengeld II także jest mowa o dzieciach więc dlatego mnie zastanawia czy jedno drugiego nie wyklucza??

f) Czy to nie będzie jakiś problem że żona z dziećmi zostanie w Polsce na czas kiedy ja nie załatwię mieszkania?? Chodzi mi tu o to że jak ja będę tylko w niemczech to mam wrażenie że z tych wszystkich dodatków nie będą mi liczyli za 4 osoby tylko tyle co na jedna osobę, bo tylko ja narazie będę tam zameldowany i pracujący?? Czy może od razu zameldować całą rodzinę??

g) no i mam pytanie co z darmowym kursem języka w niemczech czy będzie mi się on należał?? ile to trwa, jak oraz gdzie i kiedy to najlepiej załatwić??

Czy najpierw muszę sam sobie znaleźć mieszkanie i za nie płacić a potem zgłosić się o urzędu o dofinansowanie do tego mieszkania?? czy od razu iść o dofinansowanie a potem szukać mieszknia??

najpierw znalezc mieszkanie

Czy dobrze rozumiem z tym dofinansowaniem do mieszkania?? Jeżeli np znajdę mieszkanie za 800€ a miasto da mi 600€ to te 200€ muszę dopłacić z własnej kieszeni??

tak doplacic

jakie są szanse otrzymania dużego mieszkania ok 4-5 pokoi?? Mniej więcej w jakim czasie idzie takie mieszkanie znaleźć i jakie są też mniej więcej opłaty??

to juz zalezy od miasta

Z tego tematu rozumiem że Social jest tylko dla osób bezrobotnych natomiast Arbeitslosengeld II dla takich jak ja, czyli takich co niewiele zarabiają????

tak

Czy będzie mi się należeć dofinansowanie do mieszkania oraz Arbeitslosengeld II no i oczywiście Kindergeld?? czy raczej jedno wyklucza drugie i będzie mi się tylko jedno należało??

albo jedno albo drugie
dofinansownie z ALGII do utrzymania i mieszkania albo Wohngeld tylko do mieszkania..
to pierwsze korzystniejsze a kindergeld swoja droga dostaniesz to nie ma nic wspolnego z zasilkiem jedynie zostanie wliczony jako dochod

Czy to nie będzie jakiś problem że żona z dziećmi zostanie w Polsce na czas kiedy ja nie załatwię mieszkania?? Chodzi mi tu o to że jak ja będę tylko w niemczech to mam wrażenie że z tych wszystkich dodatków nie będą mi liczyli za 4 osoby tylko tyle co na jedna osobę, bo tylko ja narazie będę tam zameldowany i pracujący?? Czy może od razu zameldować całą rodzinę??

tak tylko na jedna bedzie liczone a zalatwienie Kindergeld potrwa bardzo dlugo na dzieci mieszkajace w Polsce.Zameldowac cala rodzine? to bedzie potrzebne potwierdzenie ,ze uczeszczaja tu do szkoly a skoro ich tu nie bedzie z zona to niezgodne z prawem

Z tego tematu rozumiem że Social jest tylko dla osób bezrobotnych natomiast Arbeitslosengeld II dla takich jak ja, czyli takich co niewiele zarabiają????

to jest jedno i to samo

ALGII to stara nazwa Socjal

Ostatnia edycja:
Kilka ogolnych uwag z mojej strony:

- podstawa tzw. swobody osiedlania sie w Unii Europejskiej jest zakaz uprawiania turystyki socjalnej, tzn. motywem wyjazdu do innego panstwa nie moze byc chec uzyskiwania pomocy socjalnej od pierwszego dnia po przyjezdzie. Z reguly, nawet jesli to nigdzie nie jest napisane kawa na lawe, po przyjezdzie trzeba najpierw normalnie utrzymywac sie o wlasnych silach, placic podatki, a jak ci po jakims czasie sie podwinie noga, to mozesz skorzystac z pomocy panstwa. Jesli bedziesz probowal korzystac z tej pomocy na 2 dzien po przyjezdzie, musisz sie liczyc z niechecia urzednikow, ktorzy moga (choc nie musza) utrudniac ci zycie rygorystycznie trzymajac sie litery prawa

- w punkcie "doplaty do mieszkania" postawiles troche sprawy na glowie. Generalnie osoba pracujaca placi wiekszosc czesc czynszu, a panstwo doplaca przy niskich dochodach, a nie odrotnie, ze panstwo placi wieksza czesc czynszu, a ty doplacasz reszte (uzywajac twojego przykladu: czynsz 800 euro: ty placisz 600, panstwo doplaca 200 a nie odwrotnie)

- otrzymanie mieszkania: mieszkana latwo dostepne i tanie sa przewaznie w okolicach, gdzie nie ma (dobrze platnej) pracy, tam gdzie jest praca, o mieszkania jest trudno i sa one drogie. Nie wiem, czy nawet spoldzielnia wynajmnie ci mieszikanie w takim Monachium czy Stuttgarcie, jesli nie bedziesz mial w reku umowy o prace na stale (a wiec po okresie probnym). Tak na drugi dzien po przyjezdzie wynajmowanie mieszkania czlowiekowi z ulicy, o ktorym nic nie wiadomo, hm, to moze byc trudniejsze niz tu sie opisuje

Od czego zaczac w niemczech?
Witam. Mam konkretne plany, aby na stale przeniesc sie do Niemiec wraz z mezem.Ja posiadam obywatelstwo Niemieckie(wazny paszport niemiecki)Dowiadywalam sie,ze bez problemu maz dostanie staly pobyt jesli ja posiadam obywatelstwo niemieckie.Czy jako osoba, ktora ma pochodzenie niemieckie, moglabym dostawac jakis dodatek socjalny? Boje sie,ze tak odrazu nie znajde pracy,bo caly czas szukam,ale nie bedac na miejscu w niemczech ciezku tak...ale jadac do Niemiec na poczatek,chociazby na chwile ale bedziemy zdani na pomoc...Bardzo prosze o porade,jadac do Niemiec gdzie po kolei mamy sie zglosci-od czego mamy zaczac...i jakie dokumenty beda nam potrzebne.

Licze na Wasza pomoc.

Dziekuje

Natalia

A dlaczego zadajesz 3 razy to samo pytanie w trzech roznych watkach?:rolleyes:

Z tym "pobytem stalym" na meza to wcale nie jest takie oczywiste, jesli chcesz sie zglosic po pomoc socjalna.
Poniewaz ty masz podwojne obywatelstwo polsko-niemieckie a maz polskie i mieszkaliscie dotychczas w Polsce, to jesli zglosisz sie na dzien dobry o socjal na siebie, to wprawdzie TY go dostaniesz, ale mezowi moga odmowic prawa pobytu ze wzgledu na brak srodkow finansowych wystarczajacych na utrzymanie sie, argumentujac, ze mozecie "kontynuowac malzenstwo w Polsce", i to jest zupelnie zgodne z prawem niemieckim,

Moge ci tylko poradzic, by maz natychmiast podjal byle jaka prace, nawet na pol etatu i ponizej jego kwalifikacji to unikniecie przykrych niespodzianek. Potem moze szukac co lepszego

nati8512
proszę zapoznać się z regulaminem forum

Ostatnią edycję dokonał moderator:
PS.jadac do niemiec ich nie interesuje ,ze mam podwojne obywatelstwo...przekraczajac granice niemiecka,jestem traktowana jako obywatel niemiecki...wiec nie bardzo rozumiem udzielona mi odp...ale DZIEKUJE ZA FATYGE

nie wiem, w takim razie, po co sie pytasz. Wyobraz sobie, ze ja sam jestem urzednikiem i wiem ci pisze i takie przypadki odmowy prawa pobytu dla malzonka juz sie zdarzaly, to sie nazwywa w prawie niemieckiim Regelausnahmegrund.

Jak chesz wierzyc informacji uzyskanej przez telefon, to nie wiem, po co sie pytasz tutaj.

A obywatelstwie masz slabe pojecie (nota bene ja sam mam obywatelstwo niemieckie i mieszkam w tym kraju od 25 lat)

ale ja tutaj prosze o rade,jakas pomoc...

a nie o ocenianie mnie...

dlatego bardzoooo dziekuje,pomogl mi Pan niezmniernie :ok:
nati8512
U góry po prawej stronie jest funkcja Prywatne wiadomości sprawdź.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam,
Oboje z mężem mamy wyz.wyksztalcenie i przyzwoite prace w korporacjach, lecz od lat aplikujemy do firm w Niemczech, by wyjechac z na stale. Jednak bedac w Polsce jest to b.trudne i zdecydowalismy sie na wyjazd w okolice Stuttgartu i szukanie pracy juz na miejscu, co powinno zwiekszyc skutecznosc. Oboje planujemy pozostac jednak tymczasowo w stanie stalego zatrudnienia u polskich pracodawcow do momentu znalezienia nowej pracy w DE.
PYTANIE: Czy z pkt widzenia prawa niemieckiego ponizszy plan jest "legalny"? Tzn.czy spelniajac wszelkie wymagania zamieszkania w Niemczech (meldunek, ubezp., itd.) zaden Urzad nie wytknie nam nieprawidlowosci?
Ja jeszcze przez 13 miesięcy bede pobierac zasilek macierzynski i odbierac płatny urlop w PL. Mąż podpisze aneks o mozliwosci 100% pracy z domu, i bedzie pracował zdalnie z mieszkania w Niemczech.
Czyli oboje nie majac na razie przychodów w DE bedziemy w stanie sie tam utrzymac za warszawskie pensje. Jednoczesnie szkolic język (obecnie na poz.podst i śr.zaaw.) i szukac nowej pracy.

Powrót