Wykonanie kary przed rozpatrzeniem odwołania ???

• Autor wątku Autor wątku liliana30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

liliana30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
tak jak w temacie
z góry przepraszam za błedy i literówki

wiec czy istnieje mozliwosc wykonania kary (odwieszenie wyroku ) przed rozpatrzeniem odwołania ???

zbyt duzo pisania na moja historie (sprawa dotyczy męża) ale jesli bedzie to konieczne opisze wszystko
raz juz to zrobiłam i wszystko mi sieskasowało :// ale jesli opisanie sytuacji bedzie konieczne zrobie to

prosze o odpowiedz :(

jest to dla mnie wazne poniewaz maz jest jedynym zywicielem rodziny mamy bardzo trudna sytuacje zyciowa starsza córka (7 lat ) jest niepełnosprawna młodsza ma póltora roczku , maz w zyciu prywatnym jest bardzo dobrym człowiekiem

wyroki które ma dostał za przestepstwa zrobione w pracy
pierwszy 4 lata temu za podrobienie podpisu mojego taty (tata wyraził zgode niestety nie dał pisemnego upowaznienia)
drugi zakup kradzionego towaru ale nie był swiadmy ze towar pochodzi z kradziezy (maz pracuje na skupie metali kolorowych)

pierwsze przestepstwo popełnione było w 2001 roku , sprawa wyszła najaw kilka lat później drugie w 2008 roku
zawiasy z pierwszej sprawy skonczyły sie w maju a w czerwcu dostał zawiadomienie o posiedzeniu w sprawie odwieszenia wyroku , sprawa odbyła sie w poniedziałek niestety mimo złozonych pism o tym ze dziecko jest chore , zeja nie moge podjac pracy , bardzo dobrej opini męza z pracy i ze srodowiska sąd wyrok odwiesił tłumaczac sie ze mimo ze przesłanki do nieodwieszania sa ,to pani sedzia nie moze łamac prawa (??) i wyrok odwiesiła
powiedziała odrazu ze byc moze sad wyzszej instancji nie zgodzi sie z jej wyrokiem i anuluje go i ze mozemy starac sie równiez o odroczenie odsiadki

mój maz martwi sie ze zanim sad rozpatrzy nasze odwołanie dostanie zaproszenie do zk , nie ukrywam ze to jest dla mnie tragiczne ale nie tylko z powodów finansowych ale emocjonalnych , córeczka nasza (chora) jest bardzo zrzyta z nami , maz bardzo dobrze sie nia zajmuje obawiam sie ze rozstanie z tata było by dla niej równiez traumatycznym przezyciem nigdy nie rozstawalismy sie z nia na dłuzej niz kilka godznin

ponawiam pytanie czy sad moze zarzadac wykonania kary przed rozpatrzeniem odwołania ?????

Zgodnie z art. 462 par. 1 kodeksu postępowania karnego złożenie zażalenia - co do zasady - nie wstrzymuje wykonalności postanowienia.

czyli mozemy spodziewac sie najgorszego ???
jednoczesnie z zażaleniem został złozony wniosek o odroczenie kary
wyzej w watkach o prawie wykonawczym przeczytałam ze

Cytat:
[Sąd może odroczyć wykonanie kary pozbawienia wolności w razie zaistnienie następujących okoliczności:
1. natychmiastowe wykonanie kary spowodowałoby dla skazanego lub jego rodziny zbyt ciężkie skutki (art. 151 § 1 k.k.w.) Zwrot „zbyt ciężkie skutki” jest klauzulą generalną, pozostawiającą sądowi swobodę w stosowaniu własnych ocen, wynikających z ustaleń faktycznych
Za zbyt ciężkie skutki można uznać m.in.:
- chorobę skazanego inną niż opisaną w art. 150 k.k.w.,
- okresowe pozostawanie rodziny bez środków do życia,
- chorobę członka rodziny wymagającą opieki, którą może zapewnić wyłącznie skazany,
- konieczność ukończenia określonego cyklu nauki np. semestru
2. gdy liczba osadzonych w zakładach karnych lub aresztach śledczych przekroczy w skali kraju ogólną pojemność tych zakładów (art. 151 § 1 k.k.w. z zw. z art. 248 § 2 k.k.w.);
3. skazana jest w ciąży, bądź w okresie 3 lat po urodzeniu dziecka i sprawuje nad nim opiekę.
4. skazany został powołany do odbycia zasadniczej służby wojskowej, o ile wymiar kary pozbawienia wolności nie przekracza 6 miesięcy (art. 336 § 1 k.k.). /cytat]

u nas spełnione sa przynajmniej dwa warunki

powiem szczerze ze po tym co mi odpisałes Kadi jestem załamana :( mamy adwokata czy moge cos zrobic w tej sprawie czy juz nic nie da sie zrobic ??????????

Możesz do zażalenia dołączyć wniosek o wstrzymanie wykonalności zaskarżonego postanowienia, który Sąd II instancji będzie musiał rozpoznać (jednak uwzględnienie go nie jest obligatoryjne).

A co do wniosku o odroczenie wykonania kary to nie ma przepisu że jego złożenie powoduje wstrzymanie wykonania kary, choć w praktyce zwykle Sądy nie doprowadzają przymusowo do ZK osób, które złożyły wniosek o odroczenie wykonania kary (co w uzasadnieniu jednego z ostatnich orzeczeń zaakceptował nawet Sąd Najwyższy).

czyli rozumiem ze oprucz pism które juz złozylismy czyli wniosku o odroczenie , zażalenia powinnismy złozyc jeszcze wniosek o wstrzymanie wykonalnosci kary tak ??
jak długo sad rozpatruje takie wnioski ??
szczególnie chodzi mi o zażalenie ale tez o te inne pisma
aha i ile czasu mam na złozenie wniosku o wstrzymanie wkonalnosci kary

jakie dokumenty musze dołaczyc
orzeczenie o niepełnosprawnosci (???)
zaswiadczenie od lekarza(???)
opinia z pracy i kuratora (???)
zaswiadczenie o dochodach (???)

boje sie ze nasz adwokat cos przeoczy nie dopilnuje terminu , pozatym jestem troche zła bo na sprawie stawił sie jego aplikant (adwokat niezdarzył dojechac ze sprawy) i on poprostu nic niezrobił oprucz tego ze siedział koło męza nawet słowem sie nie odezwał a nie przepraszam powiedział kim jest :/

Sugeruję z tymi pytaniami zwrócić się do adwokata. On w odróżnieniu od nas na forum powinien znać wszystkie istotne okoliczności sprawy.

Wniosek o wstrzymanie wykonania kary możesz złożyć tak długo dopóki Sąd II instancji nie rozpozna zażalenia.

Powrót