Wykorzystanie praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku pari01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pari01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam umowę z agencja modelingową na wyłącznośc. Zwykle przy zleceniu podpisuje każdorazowo umowę o dzieło. W ostatnim przypadku umowy nie zawarłam pisemnie , agencja poinformowała mnie telefonicznie, że zdjęcia będą do gazety X , za prace nie dostane pieniędzy , ponieważ maja z gazeta X podpisana umowę o wspolpracy ( modelka- za zdjecia do portfolio). Umowy nie widzialam. Zdjecia natomiast wykonano do gazety Y , ale u tego samego wydawcy. Zdjecia nie nadaja sie do portfolio , poniewaz sa dwuznaczne , o czym nie bylo wczesniej mowy . O wszystkim dowiedzialam sie w trakcie sesji. Zdjecia wykorzystywaly portale plotkarskie oraz inne brukowce bez mojej wiedzy i zgody oraz bez zadnych korzysci finansowych dla mnie. sesja miala charakter wywolania sztucznej sensacji, na koncu artykulu w gazecie Y podano informacje o osobach realizujacych sesje ( modelka- o mnie , stylista, fryzjer, etc). Czy mogę ubiegać się od agencji modelingowej o odszkodowanie lub zaplate za material , gdyz zdjecia nie nadaja sie do portofolio... Ja stracilam swoj cenny czas i poczucie godnosci.. Proszę o pomoc.

[cytat:rxqfyofl]za prace nie dostane pieniędzy , ponieważ maja z gazeta X podpisana umowę o wspolpracy ( modelka- za zdjecia do portfolio)[/cytat:rxqfyofl]
Tego nie rozumiem, skoro każdorazowo podpisuje Pan umowę, to powinna byc podpisana również i teraz, prawda?
Nie znam zapisów żadnych z umów, czy tej na wyłączność czy innych - ale powiem, że do przeniesienie praw autorskich majątkowych (oraz licencji wyłącznych) potrzebna jest forma pisemna, pod rygorem nieważności. To, że zdjęcia były do portfolio nie wyłącza jej bezpłatności prawda? Umowa właśnie jest po to aby wszystko w niej określić, cel, przeznaczenie zdjęć, etc... aby potem nie było porozumień.

Powrót