P
pari01
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Mam umowę z agencja modelingową na wyłącznośc. Zwykle przy zleceniu podpisuje każdorazowo umowę o dzieło. W ostatnim przypadku umowy nie zawarłam pisemnie , agencja poinformowała mnie telefonicznie, że zdjęcia będą do gazety X , za prace nie dostane pieniędzy , ponieważ maja z gazeta X podpisana umowę o wspolpracy ( modelka- za zdjecia do portfolio). Umowy nie widzialam. Zdjecia natomiast wykonano do gazety Y , ale u tego samego wydawcy. Zdjecia nie nadaja sie do portfolio , poniewaz sa dwuznaczne , o czym nie bylo wczesniej mowy . O wszystkim dowiedzialam sie w trakcie sesji. Zdjecia wykorzystywaly portale plotkarskie oraz inne brukowce bez mojej wiedzy i zgody oraz bez zadnych korzysci finansowych dla mnie. sesja miala charakter wywolania sztucznej sensacji, na koncu artykulu w gazecie Y podano informacje o osobach realizujacych sesje ( modelka- o mnie , stylista, fryzjer, etc). Czy mogę ubiegać się od agencji modelingowej o odszkodowanie lub zaplate za material , gdyz zdjecia nie nadaja sie do portofolio... Ja stracilam swoj cenny czas i poczucie godnosci.. Proszę o pomoc.