C
czocher
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 45
Witam. opis w punktach.
1. Klient został mi przedstawiony przez wspólnego znajomego
2. Rozpoczęliśmy rozmowy na pomysłem klienta telefonicznie
3. Pomysł mi sie spodobał, zaczęliśmy korespondencje mailową.
4. Klient mial pomysł na szereg produktów kategorii kosmetycznej
5. Opisałem warunki współpracy w dwóch wariantach. krótkich zleceniach lub współpracy długofalowej
6. Klient wybrał mailowo wariant długofalowy pisząc "Oczywiście chciałabym nawiązać stałą współpracę. Nie mam 100% pewności, że marka się rozwinie w szybkim tempie ale głęboko w to wierzę więc zależy mi na profesjonalnym wsparciu
W planach jest również niewielki katalog produktów ale to w późniejszym czasie..."
7. Uznałem to za akceptacje kosztów i wymieniłam kwoty jakie bedą do zapłaty zgodnie z wcześniej zaproponowanym kosztorysem
8. Potem były 2 miesiące pracy i jedno spotkanie u mnie w domu.
9. Mam korespondencje, w której pokazuje moje pomysły i otrzymuje korekty lub szkice innych rozwiązań.
10 Dochodzimy do prawie finalnej formy i zatrzymujemy się z uwagi na brak materiałów. (teksty marketingowe i laboratoryjne)
11. Od tamtej pory cisza - 09.2016
12. Wczoraj, wchodzę na FB i widzę "moje etykiety"
13. Wykorzystano, mój logotyp, przygotowany układ graficzny, elementy graficzne.
14. Strona www z logo i zdjęciami produktów
15. Strona branżowa z artykułem o firmie a tam logo i zdjęcia produktów
16. Witryna na FB z produktami
17. Zdjęcie stoiska sprzedażowego na targach lub wystawie gdzie jest wielkie logo, produkty.
Oto zestawienie:
moje ostatnie przekazane pliki do oceny lub korekty
***mod***
A to produkty
***mod***
i stoisko
***mod***
Pytanie jak dochodzić swoich praw?
Jakie mam możliwości - bo wiem , że mam.
mogę:
1 Domagać się zadośćuczynienia w postaci zapłaty maksymalnie 3 krotniej wartości zlecenia
2 Domagać się zapłaty rocznej licencyjnej za korzystanie z mojej twórczości
3 Nie wiem jak traktować wykorzystanie logotypu bo w przypadku produktów jest to mierzalna wartość. Ilość sztuk jaka może zostać sprzedana razy kwota.
Ale w przypadku użycia mojej własności do identyfikacji firmy?
Proszę jakiegoś Guru o fachową pomoc.
mam cos pisać? - pewnie tak?
na co sie powołać? czego żądać? Pzypuszczam, że mogę klienta wycisnąć jak cytrynę - chce wiedzieć co mogę a potem wybiorę wariant. Raczej chce mu dać nauczkę niż puścić go z torbami. Wystarczyłby we wrześniu jeden telefon...
A teraz tego tak nie zostawię.
Pozdrawiam
***mod***
1. Klient został mi przedstawiony przez wspólnego znajomego
2. Rozpoczęliśmy rozmowy na pomysłem klienta telefonicznie
3. Pomysł mi sie spodobał, zaczęliśmy korespondencje mailową.
4. Klient mial pomysł na szereg produktów kategorii kosmetycznej
5. Opisałem warunki współpracy w dwóch wariantach. krótkich zleceniach lub współpracy długofalowej
6. Klient wybrał mailowo wariant długofalowy pisząc "Oczywiście chciałabym nawiązać stałą współpracę. Nie mam 100% pewności, że marka się rozwinie w szybkim tempie ale głęboko w to wierzę więc zależy mi na profesjonalnym wsparciu
7. Uznałem to za akceptacje kosztów i wymieniłam kwoty jakie bedą do zapłaty zgodnie z wcześniej zaproponowanym kosztorysem
8. Potem były 2 miesiące pracy i jedno spotkanie u mnie w domu.
9. Mam korespondencje, w której pokazuje moje pomysły i otrzymuje korekty lub szkice innych rozwiązań.
10 Dochodzimy do prawie finalnej formy i zatrzymujemy się z uwagi na brak materiałów. (teksty marketingowe i laboratoryjne)
11. Od tamtej pory cisza - 09.2016
12. Wczoraj, wchodzę na FB i widzę "moje etykiety"
13. Wykorzystano, mój logotyp, przygotowany układ graficzny, elementy graficzne.
14. Strona www z logo i zdjęciami produktów
15. Strona branżowa z artykułem o firmie a tam logo i zdjęcia produktów
16. Witryna na FB z produktami
17. Zdjęcie stoiska sprzedażowego na targach lub wystawie gdzie jest wielkie logo, produkty.
Oto zestawienie:
moje ostatnie przekazane pliki do oceny lub korekty
***mod***
A to produkty
***mod***
i stoisko
***mod***
Pytanie jak dochodzić swoich praw?
Jakie mam możliwości - bo wiem , że mam.
mogę:
1 Domagać się zadośćuczynienia w postaci zapłaty maksymalnie 3 krotniej wartości zlecenia
2 Domagać się zapłaty rocznej licencyjnej za korzystanie z mojej twórczości
3 Nie wiem jak traktować wykorzystanie logotypu bo w przypadku produktów jest to mierzalna wartość. Ilość sztuk jaka może zostać sprzedana razy kwota.
Ale w przypadku użycia mojej własności do identyfikacji firmy?
Proszę jakiegoś Guru o fachową pomoc.
mam cos pisać? - pewnie tak?
na co sie powołać? czego żądać? Pzypuszczam, że mogę klienta wycisnąć jak cytrynę - chce wiedzieć co mogę a potem wybiorę wariant. Raczej chce mu dać nauczkę niż puścić go z torbami. Wystarczyłby we wrześniu jeden telefon...
A teraz tego tak nie zostawię.
Pozdrawiam
***mod***
Ostatnią edycję dokonał moderator: