B
baconrad
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Dzień dobry,
pod koniec roku 2018 otrzymałem zlecenie od klienta na projekt graficzny - niestety nie podpisaliśmy żadnej umowy a połowa korespondencji mailowej przepadła.
Sprawa wygląda następująco:
1. Umawiamy się na kwotę oraz przesyłamy wstępne projekty klientowi
2. Klient zlecił 5 poprawek które wykonaliśmy po czym przez ponad miesiąc się nie odzywał
3. Klient zlecił kolejne poprawki które wykonaliśmy i cisza przez 2 miesiące
4. Usunęliśmy projekt z dysku ze względu na brak dalszej współpracy z klientem.
5. Po kilku miesiącach klient użył przesłanych (niezaakceptowanych) projektów graficznych na swoim filmie promocyjnym.
6. Napisałem do klienta o prośbę zapłaty połowy ustalonej wcześniej kwoty.
7. Klient natychmiastowo odpisał, że domaga się od nas kwoty 5000 złotych tzw. utraconego.
Czy klient ma prawo do tego "utraconego"? Czy klient miał prawo użyć projektów graficznych bez zapłaty? Czy mam prawo żądać dodatkowego zadośćuczynienia, jeśli tak to w jakiej maksymalnej kwocie?
Dodam, że projekt był podzlecany i grafik, który to wykonywał skasował moją firmę za projekt (opłacone) i nie chciał kontynuować współpracy ze względu na bardzo długie przerwy w odpowiedziach klienta.
[FONT="]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
Regulamin [/FONT][FONT="]§8[/FONT][FONT="][/FONT]
pod koniec roku 2018 otrzymałem zlecenie od klienta na projekt graficzny - niestety nie podpisaliśmy żadnej umowy a połowa korespondencji mailowej przepadła.
Sprawa wygląda następująco:
1. Umawiamy się na kwotę oraz przesyłamy wstępne projekty klientowi
2. Klient zlecił 5 poprawek które wykonaliśmy po czym przez ponad miesiąc się nie odzywał
3. Klient zlecił kolejne poprawki które wykonaliśmy i cisza przez 2 miesiące
4. Usunęliśmy projekt z dysku ze względu na brak dalszej współpracy z klientem.
5. Po kilku miesiącach klient użył przesłanych (niezaakceptowanych) projektów graficznych na swoim filmie promocyjnym.
6. Napisałem do klienta o prośbę zapłaty połowy ustalonej wcześniej kwoty.
7. Klient natychmiastowo odpisał, że domaga się od nas kwoty 5000 złotych tzw. utraconego.
Czy klient ma prawo do tego "utraconego"? Czy klient miał prawo użyć projektów graficznych bez zapłaty? Czy mam prawo żądać dodatkowego zadośćuczynienia, jeśli tak to w jakiej maksymalnej kwocie?
Dodam, że projekt był podzlecany i grafik, który to wykonywał skasował moją firmę za projekt (opłacone) i nie chciał kontynuować współpracy ze względu na bardzo długie przerwy w odpowiedziach klienta.
[FONT="]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
Ostatnią edycję dokonał moderator: