wykorzystywanie zdjec przed zatrudnieniem

• Autor wątku Autor wątku jazzjoanna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jazzjoanna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
ubiegam sie o prace w studiu fotograficznym. Pracodawca zaprosil mnie na sesje slubna z klientem, by mnie " wyprobowac" i od razu po sesji chcial przekopiowac zdjecia ode mnie, jednak powiedzialam,ze chcialabym nad nimi popracowac (obrobka, retusz). Pracodawca zafrasowany powiedzial,ze ma nadzieje,ze te zdjecia nie wyjda poza mnie, bo studio ma do nich prawa. czy to prawda?jesli nawet nie podpisali absolutnie zadnej umowy ze mna... zdjecia wypalone na plytce oczywiscie im dalam, bo od tego zalezy moje przyszle zatrudnienie,ale moje pytanie jest, czy mam do nich pelne prawa? czy moge ich uzywac np we wlasnej reklamie i portofolio? przepraszam za banalne pytanie, nie orientuje sie w polskim prawie i nie wiem czy wyglada tak samo jak w innych panstwach, gdzie prawo autorskie ma automattycznie osoba WYKONUJACA zdjecie, chyba,ze wiaze go umowa.... prosze o pomoc

Witam,

1. czy zdjęcia robiła Pani osobiście, czy przy współudziale fotografa? Chodzi o to, czy można powiedzieć, że zdjęcia te były wyłącznie Pani autorstwa, czy można uznać, że autorstwo było wspólne?

2. czy przed przystąpieniem do sesji Pani przyszły ewentualny pracodawca uzgodnił coś z Panią na temat własności majątkowych praw autorskich do zrobionych przez Panią zdjęć?

bardzo dziekuje za odpowiedz. Jestes mile zaskoczone,ze ktos w ogole zareagowal. Studio i oswietlenie bylo jego. Natomiast sprzet, ustawianie par (pozy) pomysly itd absolutnie moje, wiec chyba mozna powiedziec,ze byly to zdjecia mojego autorstwa ,a nie wspol-udzial (?). Nie bylo ani slowa wczesniej o prawach,naleznosciach, autorstiwe itd.... byla to tylko sesja probna, by zobaczyc, czy w ogole warto mnie zatrudnic.... chodzi mi tylko oto,czy ja moge legalnie korzystac z tych zdjec...portofolio itd

Witam,

Z tego co Pani napisała wynikałoby, że jest Pani autorką tych zdjęć, a wiec posiada Pani:

1. autorskie prawa autorskie do zrobionych zdjęć - Art.16. upaipp

2. prawo do zezwalania na wykonanie praw zależnych - czyli do zezwalania na rozpowszechniania modyfikacji Pani zdjęć - Art. 2. upaipp

3. ponieważ nie było żadnych pisemnych umów pomiędzy państwem, ani też w momencie robienia zdjęć nie łączyła Panią umowa o pracę z fotografem, więc wynikałoby z tego, że majątkowe prawa autorskie do zdjęć przysługują Pani.

Tu wyjaśnienie - do przejścia majątkowych praw autorskich z autora na drugą osobę wymagane jest przez ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych:

- sporządzenie pisemnej umowy o przeniesienie majątkowych praw autorskich - Art.53. upaipp;
- bycie pracownikiem etatowym (umowa o pracę) firmy - Art.12. upaipp

Co oznaczałoby, że może Pani dowolnie rozporządzać tymi zdjęciami.

bardzo bardzo bardzo Panu dziekuje :)

jeszcze jedno pytanie dotyczace tej sytuacji, czy takie zdjecia moge umiescic na mojej stronie internetowej promujacej moje uslugi fotograficze? jelsi nie mialam zadnej umowy podpisanej z para mloda? czy bedzie to moze zarzut o ochronie danych i wizerunku?
ps niestety pracodawca okazal sie prymitywem ponizej godnosci czlowieka i wyszlam tylko z rozmowy klapiac za soba drzwiami....tak na marginesie...z checia tu na forum udzielilabym antyreklamy....

Na umieszczenie w necie powinnaś mieć zgodę tej pary (ochrona wizerunku).

Witam , jesli mogę zapytać chciałabym poruszyć ten wątek , gdyż mam podobny problem ale nie dokonca .... za zgodą właścicieli robiłam zdjęcia , a teraz pewien wydawca zaproponował mi wykorzystanie ich w ksiązce która wydaje(właściciele nie wiedza , ze chce je wykorzystac w ksiazce , jedynie spytałam sie czy moge , gdyz nie wiedziałąm ze tak potoczą sie sprawy). Moje obawy są takie ..czy mimo zgody właścicieli ja nie mam prawa publikować ich zdjęc (chodzi o zdjęcia ogrodu), jesli wczesniej wyrazili zgode , ale nie wiedzieli ze za jakis czas moge je wykorzysac do ksiazki ?
Bardzo prosze o odpowiedz.... bardzo mi zależy!!

Powrót