M
Meredit
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam.
Opisze moja sytuacja.
Otoz wzialem slub z corka tescia
. Tesc wyprowadzil sie tymczasowo z zamieszkiwanego od 60 lat mieszkania spoldzielczego (kamienica). Oczywiscie nie wymeldowywal sie. Teraz otrzymal pismo z MZBM o mozliwosci wykupu mieszkania za 5% wartosci. Stad mam kilka pytan:
1. Czy wykupujac mieszaknie za te 5% klient staje sie jego wlascicielem? Otrzyma akt wlasnosci? Czy to tylko jakas zmiana w zapisie?
2. Z tego co czytalem na waszym forum, klient nie moze sprzedac em przed uplywem 5 lat. W umowie widze jednak zapis, ze moze zbyc mieszkanie na osobe bliska. Czy zatem moze sprzedac mieszkanie osobie bliskiej bez utraty bonifikaty?
3. Jesli tak to czy moze sprzedac je za dowolna cene?
4. Czy osoba bliska jest zięć?
5. Czy moze lepiej dokonac darowizny? Na jakich opiera sie zasadach?
6. Z jakimi jest to zwiazane kosztami? Czy obdarowana osoba, badz bliska kupujaca, musi cos placic? Czytalem cos o podatku 19%, od jakiej kwoty jest to podatek?
7. Czy osoba bliska ktora kupi em, badz osoba obdarowana, moze sprzedac mieszkanie w dowolnym momencie? Za dowolna cene?
To chyba tyle
Odpowiedzi chyba wyczerpia temat.
Opisze moja sytuacja.
Otoz wzialem slub z corka tescia
1. Czy wykupujac mieszaknie za te 5% klient staje sie jego wlascicielem? Otrzyma akt wlasnosci? Czy to tylko jakas zmiana w zapisie?
2. Z tego co czytalem na waszym forum, klient nie moze sprzedac em przed uplywem 5 lat. W umowie widze jednak zapis, ze moze zbyc mieszkanie na osobe bliska. Czy zatem moze sprzedac mieszkanie osobie bliskiej bez utraty bonifikaty?
3. Jesli tak to czy moze sprzedac je za dowolna cene?
4. Czy osoba bliska jest zięć?
5. Czy moze lepiej dokonac darowizny? Na jakich opiera sie zasadach?
6. Z jakimi jest to zwiazane kosztami? Czy obdarowana osoba, badz bliska kupujaca, musi cos placic? Czytalem cos o podatku 19%, od jakiej kwoty jest to podatek?
7. Czy osoba bliska ktora kupi em, badz osoba obdarowana, moze sprzedac mieszkanie w dowolnym momencie? Za dowolna cene?
To chyba tyle