Wykup mieszkania, sprzedaz

• Autor wątku Autor wątku Meredit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Meredit

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Opisze moja sytuacja.

Otoz wzialem slub z corka tescia ;). Tesc wyprowadzil sie tymczasowo z zamieszkiwanego od 60 lat mieszkania spoldzielczego (kamienica). Oczywiscie nie wymeldowywal sie. Teraz otrzymal pismo z MZBM o mozliwosci wykupu mieszkania za 5% wartosci. Stad mam kilka pytan:

1. Czy wykupujac mieszaknie za te 5% klient staje sie jego wlascicielem? Otrzyma akt wlasnosci? Czy to tylko jakas zmiana w zapisie?

2. Z tego co czytalem na waszym forum, klient nie moze sprzedac em przed uplywem 5 lat. W umowie widze jednak zapis, ze moze zbyc mieszkanie na osobe bliska. Czy zatem moze sprzedac mieszkanie osobie bliskiej bez utraty bonifikaty?

3. Jesli tak to czy moze sprzedac je za dowolna cene?

4. Czy osoba bliska jest zięć?

5. Czy moze lepiej dokonac darowizny? Na jakich opiera sie zasadach?

6. Z jakimi jest to zwiazane kosztami? Czy obdarowana osoba, badz bliska kupujaca, musi cos placic? Czytalem cos o podatku 19%, od jakiej kwoty jest to podatek?

7. Czy osoba bliska ktora kupi em, badz osoba obdarowana, moze sprzedac mieszkanie w dowolnym momencie? Za dowolna cene?

To chyba tyle ;) Odpowiedzi chyba wyczerpia temat.

Wiec tak osoba wykupujacamieszkanie staje siejego prwowitym wlascicielm. Czyli notariusz sporzadza akt wlasnosci. Powstajetak ze ksiega wieczysta lokalu.

Mieszkania rzeczywiscie niemozna sprzedac przez 5 lat chyba zejest to zbycie dla osoby bliskiej. Czyli na rzecz dzieci sadze ze ziec jest takzeosoba bliska ale tegonajlepiej dowiedziec sie w urzedzie. Nikt nigdzie tegonie sprecyzowalI nie traci sie bonifikaty.

Hmm jesli chodzi ocene mieszkania to trudno jst mi cos powiedziec na ten temat sadze ze nie mozna zanizac jakos bardzo cenymusi byc ona w granicach rozsadku. Manatowplyw wielkosc mieszkania jego standard sasiedztwo itp.

Co do darowizny czy sprzedazy trudno okresliccojest lepsze. Z przepisu o podatkach zesprzedazy nieruchomosci wynika ze jesli osoba (wlasciciel) w mieszkaniu zmeldowany byl powyzej 12 miesiecy przed sprzedaza zwolniony jest z podatku. Ale tu tez jest wiele znakow zapytania o ktore najlepiej zapytac w urzedzie skarbowym. Od dochodu ze sprzedazy nieruchomosci placic sie 19% podatku. Czyli dokladnie jest tak jesli sprzedajesz mieszkanie mozesz od zarobionych pieniedzy odliczyc koszta jego nabycia koszty remontu. I ta pozostala czesc to czysty dochod ze sprzedazy i od tego licza 19%.

Co do ostatniego pytania to sama mam tak problem. Przeczytalam cala ustawe o wykupie nieruchomosci nigdzie nie ma jakiegos sprecyzowanego prawa ze osoba bliska nie moze sprzedac mieszkania przeduplywem tych 5 lat do ktorych zobowiazala sie osoba nabywajaca mieszkanie z administracji.
Ale slyszalam wiele natemat wypowiedzi SN ze jesli osoba bliska sprzeda mieszkanie gminama prawo zadac zwrotu bonifikaty po waloryzacji. Niestety takie wypowiedzi pojawily sie po licznych przekretach.
W najblizszym tygodniu mam zamiarodwiedzic Urzad miasta i podpytac.

Mam pytanie: mieszkanie jest komunalne czy spółdzielcze lokatorskie (bo jakoś nie mogę pogodzić informacji o mieszkaniu spółdzielczym z wykupem od MZBK)?

Chce powiedziec ze jest to mieszkanie lokatorskie spoldzielcze. Wykupilismy je za 5% wartosci.

Wiem juz napewno, ze osoba kupujaca z bonifikata moze je sprzedac osobie bliskiej, zas ta osoba bliska, ktora mieszkanko kupi, moze je sprzedac dalej. To sposob na ominiecie zapisu o bonifikacie.

Wazne jest dla nas to, od jakiej kwoty placi sie 19% podatku. Czy od ceny sprzedazy czy od ceny rynkowej. Mieszkanko mozna sprzedac nawet za 1zl, to decyzja wlasciciela jaka kwote chce za towar. Mozna to zobrazowac na przykladzie samochodow. W Niemczech mozna kupic samochody za 1 euro, mimo to podatek placi sie od wartosci katalogowej. Czy z nieruchomosciami jest podobnie? Prosze o odpowiedz. To wazne gdyz tesc, ktory kupil mieszkanko ma duze dlugi, przez co obawiamy sie ze po smierci (wiem ze dostaniemy mieszkanie w spadku) bank moglby zajac nieruchomosc w poczet dlugu. Chcemy oczywiscie uniknac tej sytuacji.

Bardzo prosze o odpowiedz.

PS. Do Pani demagogia: Czy jest mozliwosc usuniecia tych ostrzezen, kiedy je dostalam mowiliscie ze co jakis czas sa one kasowane, w moim przypadku sie trzymaja juz ponad rok. Bardzo prosze o ich usuniecie.

Czy jestes pewien co do tego ze jesli mieszkanie , zbyjesz osobie bliskiej a ona je sprzeda przed uplywem 5 lat to gmina nie bedzie zadac zwrotu bonifikaty??

Bo zdania sa podzielone podobno najlepiej zapytac notariusza, ja bylam w Urzedzie MIasta i tam powiedzieli mi ze osoba bliska nie moze sprzedac mieszkania ale jak zapytalam o konkretny taki przepis to powiedzialy mi babeczki ze nie ma. Wiec juz sama nie wiem trzeba sie trzymac przepisu ktorego nie ma tak naprawde.

W biurach nieruchomosci jedni powiedzieli ze nie wiedza drudzy ze bliska osoba moze zbyc mieszkanie komu chce bez obaw zwrotu bonifikaty.

Polecam zadac pytanie notariuszowi i podzielic sie odpowiedzia bo mam taki sam dylemat.

Co do podatku to nie wiem ale z tego co slyszalam to oni ustalaja jakas cene rynkowa. Zreszta tak najistotniejszy jest sam dochod z mieszkania czyli mozesz od tego odliczyc koszt nabycia tego mieszkania remonty itp. A skoro tesc ma dlugi to niech nie sprzedaje wam mieszkania tylko spisze akt darowizny jesli podaruje mieszkanie corce zaznaczam ze musi to byc najblizsza rodzina czyli wyklucza to ziecia. Unikniecie calkowicie opodatkowania. Trzeba tylko sie zgloscic do US po odpowiedni formularz.

[cytat:38x28rli]Czy jestes pewien co do tego ze jesli mieszkanie , zbyjesz osobie bliskiej a ona je sprzeda przed uplywem 5 lat to gmina nie bedzie zadac zwrotu bonifikaty??[/cytat:38x28rli]

Tak jestem pewna. W Umowie jest zapis, iz kupujacy moze zbyc mieszkanie na rzecz osoby bliskiej. Wtedy nie ma juz zadnych praw do mieszkania, zas ZBM do bonifikaty.

Moze mi ktos powiedziec dokladniej, jak jest z ta darowizna?

Niektóre zwolnienia z podatku obowiązujące od 1 stycznia 2007 r.

Od 1 stycznia 2007r. zgodnie z art. 4a ust. 1 zwalnia się od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez małżonka, zstępnych, wstępnych,dzieci , pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę, jeżeli:

1) zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie miesiąca od dnia powstania obowiązku podatkowego powstałego na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 2-8 i ust. 2, a w przypadku nabycia w drodze dziedziczenia w terminie miesiąca od dnia uprawomocnienia się orzeczenia sądu stwierdzającego nabycie spadku, z zastrzeżeniem ust. 2 i 4, oraz

2) udokumentują - w przypadku gdy przedmiotem nabycia tytułem darowizny lub polecenia darczyńcy są środki pieniężne, a wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, przekracza kwotę określoną w art. 9 ust. 1 pkt 1 (9.637 zł) - ich otrzymanie dowodem przekazania na rachunek bankowy nabywcy albo jego rachunek prowadzony przez spółdzielczą kasę oszczędnościowo-kredytową lub przekazem pocztowym.

z tego co czytalam w gazecie nalezy zglosic sie do urzedu skarbowego wziasc jakis tam formulas ST-1 czy cos w tym stylu i go wypelnic. Do tego doniesc jakies dokumenty ktore opisane sa na formularzu. I wszystko zlozyc w urzedzie skarbowym.

Meredit
Demagogia zadała pytanie jakie to mieszkanie?

odp.[cytat:35zc7zvs]
Chce powiedziec ze jest to mieszkanie lokatorskie spoldzielcze

Po czym pisze Pani[cytat:35zc7zvs]
Wtedy nie ma juz zadnych praw do mieszkania, zas ZBM do bonifikaty.
[/cytat:35zc7zvs][/cytat:35zc7zvs]

To wlaściwie jakie jest to mieszkanie spółdzielcze czy komunalne?
Jeżeli komunalne to Gmina będzie żądać zwrotu bonifikaty nawet jeżeli daruje je Pani osobie bliskiej

no właśnie - różnica ze zwrotem bonifikaty uzależniona pewnie jest od tego czyje to było mieszkanie: jak gmina to cię ścignie, jak spółdzielnia to nie bo inne przepisy tym żądzą

[cytat:1jtqvnvk]Czy od ceny sprzedazy czy od ceny rynkowej. Mieszkanko mozna sprzedac nawet za 1zl, to decyzja wlasciciela jaka kwote chce za towar. Mozna to zobrazowac na przykladzie samochodow. W Niemczech mozna kupic samochody za 1 euro, mimo to podatek placi sie od wartosci katalogowej. Czy z nieruchomosciami jest podobnie? Prosze o odpowiedz. [/cytat:1jtqvnvk]

Podatek liczy się od ceny sprzedaży, ale musi się mieścić w granicach ceny rynkowej.

Samochód to zły przykład - tam płaci się od ceny sprzedaży, ale akcyze - nie płacisz jakotakiego podatku, bo w urzędzie płacisz coś 160 zł i jesteś zwolniony z podatku

Powrót