Wyłudzenie na allegro

• Autor wątku Autor wątku monikadg2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jeszcze raz monituje do WAS powymieniajmy się danymi zanieśmy na policję żeby nie musieli węszyć ale żeby to przyśpieszyć bo ten gnój będzie dalej ludzi okradał!!!!!!!!!!!!

bintom napisał:
Witam. Ja też zaliczyłem taką wpadkę, różnica polega na tym, że straciłem kilka tysięcy złotych ( 2200 zł ) . [...]Proszę o pomoc.
mozesz zlozyc zazalenie na przewleklosc postepowania przygotowawczego.

Jest taki chłopak z Ełku, który posługiwał się nikiem kamikadze22 będąc użytkownikiem serwisu allegro do 2004 roku. Obecnie ma około 16- 17 lat.
Jego konto jest zablokowane. Dokonał kilku transakcji i myślę, że być może sprzedający mogliby pomóc w ustaleniu jego adresu - tego sprzed 5 lat, tym bardziej, iż jeden z nich bardzo się na kamikadze22 wkurzył.

MatF napisał:
mozesz zlozyc zazalenie na przewleklosc postepowania przygotowawczego.

A jak ma wyglądać to zażalenie? I gdzie je wysłać? Ja składałem zeznania na policje, oni wysłali do najbliższej prokuratury, Ci jeszcze do nastepnej do której nie mam danych. Znalazłbym pewno w necie, tylko do kogo mam to wysłać?

Właśnie chicałem złożyć wniosek o zwrot kasy z allegro i się dowiedziałem, że nie dostane bo prokuratura ma 30 dni na przysłanie pisama o wszczęciu dochodzenia inaczej nie spełnie wszystkich warunków. Czyli przez tych nierobów nie mam o czym myśleć, bo za dwa dni to już będzie 3 miesiące od zlożenia zeznań na policji, a pisama nadal nie ma. Podsumowując ich prace, nie ma szans na złapanie złodzieja i ukaranie go, bo oni mają wszystko w d.... . Tylko walić takie wały jak ten gnojek, żeby odrbić swoje straty , bo oni i tak nic nam wtedy nie zrobią :mad:

Mogę tylko powiedzieć że od allegro niedostaniesz zwrotu w tej sytacji bo jak mi napisali pieniądze poszły na konto osoby trzeciej..:rolleyes::???::mad:

słuchajcie mam pytanie...sprzedający żąda ode mnie zwrotu prowizji pomimo, że z nim rozmawiałam i powiedziałam mu dokładnie co się stało? co mam w tej sytuacji zrobić? straciłam 730zł i jeszcze im mało :mad:

monikadg2 napisał:
Mogę tylko powiedzieć że od allegro niedostaniesz zwrotu w tej sytacji bo jak mi napisali pieniądze poszły na konto osoby trzeciej..:rolleyes::???::mad:

Tylko, że moim zdaniem to nie jest konto osoby 3 , tylko tej osoby od której kupiłem TV. Pały miały to sprawdzić, dla kogoś kto się zna na rzeczy to jest łatwizna. Wystarczy tylko chcieć,ale oni to maja w piz...e !!! :mad:

A najlepsze jest to,że nawet temu kto mnie oszukał nie mogę jeszcze wystawić negatywa, bo tak naprawde nie mam w 100% potwierdzenia,że to on mnie oszukał. I w ten sposób może się ze mnie śmiać w oczy i robić następna osobę w balona!

Ostatnia edycja:
zanys napisał:
słuchajcie mam pytanie...sprzedający żąda ode mnie zwrotu prowizji pomimo, że z nim rozmawiałam i powiedziałam mu dokładnie co się stało? co mam w tej sytuacji zrobić? straciłam 730zł i jeszcze im mało :mad:

Niech sprzedający zwróci sie do allegro o zwrot prowizji i po sprawie.

No właśnie ode mnie też żada prowizji... Wygrałem aukcję na licytacji 200zł a on chce 30zł prowizji... Powiem mu żeby zgłosił zwrot prowizji do allegro ale coś mi się nie wydaje że od 200zł było 30zł prowizji...:wow:

Napewno prowizja nie wyniesie 30zł z 200 zł. Ostatnio sprzedałem pierdołke za 10 zł i prowizja wyniosła 0,40gr. Czyli 4% kwoty. Czyli z 200zł to będzie 8zł.

Ostatnia edycja:
Witam. Tak pisze w regulamine allegro...

A. Prowizja od sprzedaży

1.
Prowizja od sprzedaży naliczana jest w momencie zakończenia Aukcji z ważnymi ofertami równymi lub wyższymi od ceny wywoławczej, minimalnej lub Kup Teraz.
2.
Wysokość prowizji zależy od ceny końcowej, tj. ustalonej w trakcie Aukcji ceny, jaką Kupujący powinien zapłacić za Towar (nie uwzględniając kosztów związanych z dostarczeniem Towaru).
3.
Ostateczna kwota prowizji od sprzedaży w ramach Aukcji wieloprzedmiotowych ustalana jest jako iloczyn prowizji od sprzedaży jednej sztuki Towaru i liczby Towarów sprzedanych w wyniku danej Aukcji.
4.
Prowizja od sprzedaży Towaru wynosi:
Cena końcowa za 1 sztukę Towaru Prowizja od sprzedaży
do 50,00 zł 4% ceny końcowej
50,01 - 1.000,00 zł 2.00 zł plus 3% kwoty powyżej 50,00 zł
1.000,01 - 5.000,00 zł 30,50 zł plus 1,5% kwoty powyżej 1.000,00 zł
powyżej 5.000,00 zł 90,50 zł plus 0,5% kwoty powyżej 5.000,00 zł

Czyli ine wyniesie prowizja od 200zł?

a ciężko policzyć 2 PLN + 3% od 150 PLN... ?

Ja mam to samo, allegrowicz złożył o zwrot prowizji pomimio iż wytłumaczyłąm mu całą sprawę. Chciałam mu nawet wysłać wszystkie koszty, które poniósł, ale on śmie mnie osądzać o to, że to ja stoje za tym oszustwem, to jest poprostu skandal. Zapłaciłam za przedmiot 500zł i nie mam kolejnej tak wysokiej sumy, ale on nierozumie. Przecież mało kto zrozumie dopóki go nieokradną. Allegro i tak ma to w nosie oni nic nie mogą zrobić.

No w końcu wiem dlaczego bo aukcja była w motocyklach i przez to mam zapłacić tyle prowizji... zal... Ale napisałem do sprzedającego żeby poinformował allegro o zwrot prowizji w tej spawie..

Witam wszystkich poszkodowanych,mnie też oszukał na dużą kwotę.Ja dostałam powiadomienie za minutę,więc byłam pewna,że od sprzedającego.Nr komutera i dane takie same jak Wasze,ale drugi przelew to mickiewicz77@o2,też chciał dowód wpłaty na sceena.UWAŻAJCIE BO TERAZ MOŻE UŻYWA NOWEGO MAILA.Mój mail krykot56@wp.pl .Sprawdzajcie dwa razy zanim zapłacicie.Ale allegro powinno go ścigać,bo się pod nich podszywa :mad:

Ile można czekać na złapanie tego debila... W prawdzie żeczy policji nie zależy na tym bo to tylko marnowanie czasu dla nich ale jak by go złapali to już by może nie oszukiwał a tak to na ilu komendach jest zgłoszone oszustwo na allegro... Przecież mają nr konta to czego nie złapia tego fiuta....!

Witam.

Mnie również przytrafiło się oszustwo, tylko tym razem koleś zmienił dane:

Treść wiadomości:
Witam Serdecznie ,
Pisze gdyż wygrał Pan moja aukcje "Orbitrek Kettler Verso 300 OKAZJA NAJTANIEJ (numer 692095060)" prosiłbym o jak najszybszą wplate na rachunek podany nizej , odrazu po otrzymaniu dowodu wplaty w postaci zrzutu z ekranu wysylam paczke przesylka kurierska na moj koszt , wiec w takim razie prosze nie doliczac kosztow przesylki do końcowej wylicytowanej kwoty .
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

65 1680 1277 0000 3000 1856 8222
Mariusz Kamiński
Reszta danych indetyczna z danymi Allegro.

Niestety dokonalem przelewu i nie dało sie juz go cofnac, chociaz byla to niedziela i przelewu nie zaksiegowalo od razu. Oczywiscie złożylem reklamacje w banku zarówno moim jak i tego oszusta. Sprawe zglosilem na policji.

Dowiedzialem sie ze powyzsze konto jest w oddziale INVEST BANKU w Wejherowie. Nawet zadzownilem do dyrektora tego banku, ale koles mnie olal.

Ja stracilem 899 zł.

Jutro bede dalej pchał sprawe do przodu.

Wasze 200 czy 900zł do moich 2200 to sa "drobiazgi" , a mimo to i tak mnie mają gdzieś. Jedyne co się poprawiło to,że przyszło do mnie pismo o wszczęciu postępowania ( po ponad 3 mieś ) , ale jak zadzwoniłem pod wskazany numer tel. i poprosiłem i osobę odpowiedzialną to usłyszałem,że ma tydzien urlopu począwszy od dzisiaj. Więc czekam daleeeeee.........j .

A i allegro sobie o mnie przypomniało, ale oczywiście odpowiedź jest negatywna, bo mój przypadek nie spełnia wszystkich kryteriów. ( cała akcja wyglądała inaczej jak w Waszym przypadku, bo ja rozmawiałem z kolesiem na g.g. i mam to jako dowód ) Nawet nie poprosili o dowody tylko napisali, że nie spełniam i tyle. Całę to ich zwracanie kasy to jeden wielki chwyt reklamowy I NIC WIECEJ. Allegro u mnie jest przegrane i będę do wszędzie mówił, że są oszustami.

Powrót