L
LechDRY
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Jak zabrać się do walki z nieuczciwym rzemieślnikiem który wystawił fakturę za rzekomo wykonaną usługę - podając na niej jako rachunek bankowy do zapłaty - konto bankowe swojej konkubiny ? Usługa miała być wykonana na podstawie ustnej umowy przez fachowca znanego mi jako wykonawca wcześniejszego mojego zlecenia, wykonanego w miarę rzetelnie dwa lata temu. Przelew poszedł po potwierdzeniu telefonicznym przez rzemieślnika iż wykonał zlecenie - i po otrzymaniu pocztą jego faktury. Kwota ponad 1000 zł. Kiedy sprawa oszustwa i wyłudzenia wyszła na jaw - po osobistym spotkaniu (zlecenie miało być wykonane w mieście innym niż moje miejsce zamieszkania) obiecywał solennie zwrot pieniędzy - ale pomimo ponagleń, grożenia policją i przedłużania telefonicznie terminu - zero efektu. Usługa to naprawa pieca kaflowego zlecona w październiku - nie wykonana w terminie - w okresie zimowym i tak nie może być realizowana. Czy zgłoszenie takiej sprawy na policję to właściwa droga ? W Polsce kradzież jest karana z oskarżenia publicznego ? A ta sprawa to chyba kradzież waśnie ?
A może to pytanie powinno być postawione na forum"prawo karne" ?
A może to pytanie powinno być postawione na forum"prawo karne" ?