Wyłudzenie za pracę w internecie

• Autor wątku Autor wątku wikas222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W

wikas222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam problem z firmą która domaga sie kosztów za umowę o dzieło zawartej z tą z Nią za pomocą internetu , firma obiecywała mi możliwość pracy , jednak takiej możliwości nie ma bo okienko panelu użytkownika jest nie aktywne i nie działa .Ponieważ nie mogłam się zalogować do panelu użytkownika a serwer nie odnajdował takiej strony wysyłanie danych osobistych w postaci skanu dokumentów uważałam za zbyt ryzykowne.Firma na to konto odpisała wezwaniem do zapłaty w kwocie około 700 pln i straszy podaniem sprawy do sądu.Podpierają się moją nie znajomością prawa i nie uznają wypowiedzenia przeze mnie umowy .
Oto email od portalu .

Szanowna Pani,

jako ze Pani rozeznanie w obowiazujacym prawie jest nieprecyzyjne
pragniemy przyblizyc je Pani.

Powoluje sie Pani na ustawe z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie
niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę
wyrządzoną przez produkt niebezpieczny ktora to faktycznie dawalaby Pani
taka mozliwosc w razie gdyby byla Pani KONSUMENTEM.

Wedle kondeksu cywilnego Art.221 Definicja konsumenta
Za konsumenta uważa się osobę fizyczną dokonującą czynności prawnej
niezwiązanej bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową.
Jak wiec wynika chociazby z definicji nie jest Pani KONSUMENTEM w
swietle przepisow albowiem zawarla Pani z nami umowe tyczaca sie
dzialalnosci zawodowej.

Istnieje jeszcze przepis w prawie cywilnym Art. 627-1.
Do umowy zawartej, w zakresie działalności przedsiębiorstwa
przyjmującego zamówienie, z osobą fizyczną, która zamawia dzieło, będące
rzeczą ruchomą, w celu niezwiązanym z jej działalnością gospodarczą ani
zawodową, stosuje się odpowiednio przepisy o sprzedaży konsumenckiej.

Jak jednak latwo wywnioskowac w tym przypadku to nie osoba fizyczna
zleca wykonanie dziela przedsiebiorstwu a przedsiebiorstwo osobie
fizycznej a co za tym idzie przepis nie ma zastosowania i przez to nie
mozna stosowac ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw
konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt
niebezpieczny.

Reasumujac, Pani wiedza w zakresie obowiazujacego prawa wymaga
uzupelnienia a Pani zapis o nekaniu jest bezpodstawny. Wykazujemy wiec
dobra wole informujac Pania o blednym rozumieniu prawa i proponujemy
skontaktowanie sie z nami oraz dojscie do konsensus, w przeciwnym bowiem
razie sprawa sadowa z powodztwa cywilnego w tej sprawie zostanie przez
Pania przegrana a co za tym idzie Pani zobowiazania zwieksza sie
znaczaco.

Uszanujemy jednak Pani decyzje jesli bedzie Pani nadal pewna swoich
racji i w takim wypadku skierujemy sprawe na droge sadowa jednak tak jak
zostala Pani poinformowana w poprzednim mailu kara zwiekszy sie do 70%
wynagrodzenia czyli do kwoty 1470zl a dodatkowo strona przegrana bedzie
obciazona kosztami windykacyjnymi prawniczymi oraz kosztami rozprawy
sadowej co znaczaco zwiekszy nasze roszczenia.

Jesli potrafi Pani przytaczajac odpowiednie przepisy udowodnic iz
naruszamy prawo to bardzo chetnie zapoznamy sie z merytoryczna
wypowiedzia z Pani strony, w przeciwnym razie uwazamy iz jest Pani na
przegranej pozycji.

Z powazaniem
WorkHome.pl

Proszę o jakiś przepis który pozwolił by mi się uwolnić od tej firmy i zamknąć temat.

podbijam temat, mam dokładnie ten sam problem.

Ja mam ten sam problem i bardzo proszę o pomoc.

Witajcie, mam ten sam problem i tymi samymi ułożonymi formułkami mi odpowiadali. Widać, że są przygotowani dokładnie do OSZUKIWANIA. To ewidentne. Jestem samotną matką i nie stać mnie by im płacić, słuchajcie zróbmy pozew zbiorowy, mi się udało zalogować do panelu ale ta praca jest abstrakcyjna, piszą o tym, że nie może być plagiat/ ukryty plagiat, nie da się pisać o programie komputerowym nie używając fachowej terminologii która jest zawarta w opisie z bazy, poza tym co można poprzekształcać? Jest to awykonalne. Firma ta opiera się na wykorzystaniu pośpiechu ludzi, każdy klikając sądzi, że dowie się dopiero warunków, prześlą mu ofertę, itp... Jestem załamana bo to jest niby zgodne z prawem, ale okoliczności- wykorzystanie okoliczności jest dla mnie na pograniczu prawa. Proszę o odpowiedź kogoś kompetentnego.

wikas usuń końcówkę ich podpis bo mają klauzulę o niepisaniu na innych portalach... jeszcze o to cię pozwą...

Ja mam ten sam problem. Jak się ich pozbyć? Nie wysłałam skanu dokumentów,nie zapłaciłam też tej złotówki. Czy nie da się jakoś wyplątać z tej umowy. To ewidentne naciąganie ludzi w trudnej sytuacji. Ta umowa jest niewykonalna. Pomóżcie!

Witam. Nie jestescie sami. Ja rowniez dostaje takie wiadomosci od tej firmy. Rozmawiałam o tym z chłopakiem, ktory poradził sie prawnika co robic w takiej sytuacji, mam nie reagowac, to jest ewidentne oszustwo i wyłudzenie pieniędzy. Nie kasujcie od nich wiadomości- mogą sie jeszcze przydać i nie odpisujcie na ich maile. To złodzieje!

...i co najważniejsze! Absolutnie nie wysyłajcie im żadnych pieniędzy!!!

A moze odezwie sie do nas ktos kto sie na tym zna, moze jest na forum lub czyta to jakis radca prawny, ktory udzieliłby nam jakiejs rady??? .....

Oni już napisali do właścicieli tego forum, o "zabezpieczenie dowodów" przeciwko nam. To jakaś abstrakcja, na tej samej podstawie ja mogę ich podać o inwigilację :) chodziło im o wątek który załozyłam ja, jeden z najnowszych na forum. Nie wymieniłam nazwy ani nic podobnego, a oni mnie straszą. W takim wypadku ja podaję ich o szpiegostwo internetowe.

oczywiscie,ze napisali i mnie tez probują zastraszyc:) Tak jak piszesz mozemy teraz my ich pozwac o nekanie i zastraszanie.

witam, mam podobny problem jak wy, zglosilem sie w tej sprawie do prawnika, koszt koło 50zl, warto!! to co pisze fimra h...... nie ma podstaw prawnych, moga straszyc itp ale nie sa w sanie nic udowdnic, heh a najsmiesniejsze jest to ze jeszcze strasza o znieslawienie to mne rozbawilo najbardziej :) ludzie nie stresujecie sie to jest polska i kazdy ma prawo wypowiadac sie w kazdym temacie to nie gleboka komuna,a ludzie ktorzy tam pracuja sa niezywkle pasukudni ,i chyba tylko zaczerpneli podstaw prwanych z netu , mam nadzieje ze firma h.... (DOM.....) W nie dlugim czasie ujrzy swiatlo dzienne i zaistanieje w telewizji :) wtedy beda inaczej spiewac :) a wszytskich przestraszonych i zmartwionych ,zaprszam na porade prawna :) pozdrawiam

Nio ta telewizja to świetny pomysł. Musze sie z toba skontaktowac w tej sprawie poza tym forum.

Bedzie kolejna afera tak jak z pobieraczkiem takze ludzie , smialo pisac niech dotrze to do innych z kim mamy doczynienia kpina kpina i jeszcze raz kpina ,heh a najsmiesniejsze jest to ze na ich strone wszedl moj niepelnoletni brat (13lat) hehe ciekaw jestem czy mu zaloza sprawe w sadzie to chyba bedzie najglosniesza sprawwa w polsce

Tak z czystej ciekawości - czy, kiedy rejestrowaliście się, na pierwszej stronie także był opis stwierdzający, że miesięcznie należy wykonać 1000 opisów?

"Kolejnym rodzajem jest plagiat ukryty. W odróżnieniu od opisanego powyżej, w tym przypadku mamy do czynienia z wprowadzaniem pewnych zmian w kradzionym tekście, w celu utrudnienia zidentyfikowania oryginalnej pracy. W obu przypadkach wola kradzieży tekstu jest świadoma" - i czy zmienienie opisu z bazy nie jest właśnie plagiatem ukrytym, którego wg. regulaminu/umowy nie możemy popełnić? Zgłaszamy w takim razie sprawę o nagabywanie do przestępstwa. Jest git :) Pozdrawiam wxxxhxxx.pl :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót