Wymiana prawa jazdy w UK

• Autor wątku Autor wątku remi27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam
Mam pytank odnosnie wymiany prawka w UK. Swoje prawko B posiadam 14 lat przy wymianie prawka na angielskie jaka jest wbijana data otrzymania prawka?? CZy w ubezpieczlni mam podac ze Full prawko UK posiadam od 14 latek czy ze podiadam od daty wydania?? Zmiana w wysokosci ubezpiecznia kolosalna!!!

Co do wymiany to czy przypadkiem DVLA nie mowi ze nie trzeba wymienic:
"Provided your licence remains valid you may drive in GB:
Car, motorcycle driving licence holders (ordinary driving licence):
until aged 70 or for three years after becoming resident, whichever is the longer period"
czyli ze EC/EEA prawko jest wazne do 70 roku zycia lub 3 lata po staniu sie rezydentem - ktorykolwiek okres jest dluzszy
Nie piszemy kolorem moderacja.
czyli w moim wypadku do 70 roku zycia - CZY NIE TAK TO ROZUMIEC NALEZY??!!

Zastanawiam sie nad wymiana ale jesli w ubezpieczalni bede musail podawac ze posaiadam to prawko (angielskie) krocej niz te z polski to wogle mi sie to nie oplaca!!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A ja mam problem z podobnej beczki.
Wyslalem polskie prawo jazdy chca wymienic je na brytyjskie.Czekam juz ponad 2 msc. i nic sie nie dzieje.Dzwonilem do nich w zeszlym tyg.ale nie wszystko rozumialem gdyz moj angielski jest jaki jest.Czek na 50£ zostal chyba zrealizowany gdyz 1msc.temu z konta zostalo mi wziete 50£.
Co dalej robic ? Chce zmienic prace ale jak pracodawca mi uwierzy ze mam prawo jazdy jak go nie mam.Probuje jeszcze dzwonic do DVLA ale czesto jest linia zajeta i cokolwiek zalatwic jest bardzo ciezko.
Moze ktos sie spotkal z podobna sytuacja i cos madrego podpowie.

Prawko przyszlo ale nie dotarl z powrotem Dowod osobisty.Nastepna walka z wiatrakami.Mimo wszystko i tak mniejszy koszt wydania drugiego dowodu niz wyrobienie paszportu.
Dzwonilem na podana infolinie 0300... i to pomoglo,inaczej pewnie bym sie nie doczekal.8-)

Witam wszsytkich bardzo serdecznie jako że to jest mój pierwszy post. A więc tak, wczoraj wracałem samochodem do domu i zostałem złapany na suszareczkę, przekroczyłem prędkość pare mil i skonczyło się na upomnienie które trwa 12 miesięcy ale posiadam polskie prawo jazdy, mieszkam w Irlandi Północnej 6 lat i ta policjantka powiedziała mi że MUSZĘ wymienić prawo jazdy na UK ponieważ mieszkam tutaj po wyżyje 2 lat. Z kolei inny Policjant złapał mojego kolegę do kontroli zobaczył prawko i wszytko było ok kolega oczywiście miał polskie prawko a na dodatek ma już tutaj parę punktów.

Maniek 81 napisał:
Witam wszsytkich bardzo serdecznie jako że to jest mój pierwszy post. A więc tak, wczoraj wracałem samochodem do domu i zostałem złapany na suszareczkę, przekroczyłem prędkość pare mil i skonczyło się na upomnienie które trwa 12 miesięcy ale posiadam polskie prawo jazdy, mieszkam w Irlandi Północnej 6 lat i ta policjantka powiedziała mi że MUSZĘ wymienić prawo jazdy na UK ponieważ mieszkam tutaj po wyżyje 2 lat. Z kolei inny Policjant złapał mojego kolegę do kontroli zobaczył prawko i wszytko było ok kolega oczywiście miał polskie prawko a na dodatek ma już tutaj parę punktów.

Sluchaj,zalezy jak na to ludzie patrza.Ja po uplywie ok.5 lat(pobytu w ololicach Londynu) postanowilem wymienic na GB,gdyz zaczolem jezdzic zawodowo.Wczesniej jezdzilem polskim autem i nie wymienialem.
Jest przepis ze po uplywie max.roku prawko nalezy wymienic.Takie jest prawo,lecz wiesz jak to jest z ludzimi ile ludzi tyle charakterow.
Mysle ze jest kilka zalet tego ze sie wymieni,choc punktow jest o polowe mniej niz w PL. :rolleyes:

Hej
Dostałam dzis mamndat za przekroczenie predkosci w Uk o 5 mil/hour. to sa 3 punkty karne Jeszcze nigdy nie mialam na prawku zadnych punktow. Mam uk prawo jazdy .Ile wedlug prawa moge miec pkt na prawku w uk?? czy to jest 12?czy mniej?
Drugie pytranie: Moj mazmieszka w uk od 5.5 roku. Zrobil rezydentore pol roku temu. Czy musze zmienic polskie prawo jazdy na angielskie? Ile ma na to czasu? A jesli zmienie na uk to ile lat mam podac do agencji ubezpieczeniowej?
dziekuje

Co do punktow w UK to jest to max 12 i siedza na prawku przez 3 lata ZONK:rolleyes: co do wymiany prawka przytoczylem pare postow wyzej strone DVLA z wyjasnieniem czy trzeba czy nie i kiedy nalezy. Co do ubezpieczneia to nikt nie odpowiedzial ale sadze ze kazdy podaje dlugosc od ilu ma prawko. Zreszta tam jest data od kiedy mozesz prowadzic pojazd wiec ta date chyba nalezy podac - ja jeszcze nie wymienilem ale jestem o krok od tego papierki juz czekaja do wyslania :)

Witam. Posiadam angielskie prawo jazdy i staram sie o zdanie na kategorie C w zwiazku z tym wysylam wypelniony druk D2 wraz z badaniem lekarskim i moim dowodem os z polskie do DVLA o wydanie Provisional licence.i Zastanawiam sie czy rowniez musze wyslac swoje prawo jazdy na nizsze kategorie?? dodaje ze mam angielskie prawo jazdy?? prosze o odpowiedz bo juz zglupialem

Hej niewiem ile w tym prawdy,ale moj chlopak musial wymienic prawo jazdy mimo ze mieszkamy w uk juz ponad 5 lat.Tak jak poprzeni kolega, potrzebowal on do pracy jako kierowca vana na prosbe swojego szefa.Pojechal do DVLA gdzie wymienia sie prawko,zaplacil ok 50 funtow,wypelnil formularz i dolaczyl zdjecie,oddal polskie prawo jazdy i czekal ok miesiaca az mu przysla angielskie i to tyle.:)

Ostatnia edycja:
jest jeszcze w UK coś takiego jak "counter part". Mój mąż wyrobił "counter part" (jest to bezpłatne) i nie potrzebuje brytyjskiego prawka, może jeździć na polskim a wszelkie punkty będą wpisywane do "counter part" (na szczęście żadnych punktów nie ma :D )

Tak to prawda.
Jesli kolezanko twoj maz jezdzi zawodowo(tak jak ja...to jedna firma akceptuje polskie i wkladke,a inna nie i trzeba wymienic)
Jesli na potrzeby wlasne,to ja nie wymienialem przez pare lat.Jak sie zrobi rezydenture to tez zalecaja wymienic,tak mi ksiegowy ostatnio powiedzial.

Witam.Mam pytanie.Chcialbym wymienic polkie prawo jazdy na angielskie.Nie chialabym wysylac dowodu osobitego poniewaz to jedeny moj dokument tozsamosci. czytalam gdzies ze moge pojs do najblizszego oddzialu DVLA i pokazac im moj dowod a oni w zamian wydadza mi papier stwierdzajacy moja tozsamosc ktory moge wyslac z aplikacja i z polskim prawem jazdy do DVLA w Swansea.Czy to prawda?

Sluchaj powiem tak, najlepiej miec dwa dokumenty poswiadczajace twoje obywatelstwo.Gdyz jak wyslesz im paszport lub dowod a to zaginie( aczesto sie zdarza) wiec zostaniesz zmuszony do wyrobienia tymczasowego paszportu w ambasadzie co nie jest tanie ok 150£.
Jak masz dwa dokumenty to spisz spokojnie ,i zalatwiasz sobie sprawy.

marian1 napisał:
Cytat:

Posiadacze prawa jazdy z uprawnieniami zawodowymi (np. kierowcy autobusów), którzy mieszkają w Wielkiej Brytanii są prawnie zobowiązani do zarejestrowania się w DVLA.
Kierowcy małych pojazdów również mogą (ale nie muszą) się zarejestrować. (Określenie mały pojazd oznacza pojazd o masie całkowitej nie przekraczającej 3.5 tony i o liczbie pasażerów nie większej niż 8 osób.)

Kierowcy, którzy zarejestrują się w DVLA, otrzymają ich prawo jazdy spowrotem wraz z brytyjskim prawem jazdy. Takie rozwiązanie takie umożliwia kierowcom skorzystanie z systemu punktów karnych za wykroczenia drogowe, zamiast konieczności uczestniczenia w rozprawie sądowej.

Czyli wnioskuje, że jeśli jako zawodowy kierowca odeślę do DVLA prawo jazdy do wymiany to zwrócą mi i polskie i brytyjskie ?

Witam
Mnie nurtuje jedna rzecz. Moj mąż ma bezterminowe polskie prawo jazdy kat B.
Chciałby się zatrudnić jako kierowca autobusu. Dowiedzieliśmy się ze musi wymienić polskie prawko na brytyjskie i bedzie miał możliwość zrobienia kursu na D - kurs zrobią "busy".

na poczcie nam powiedzieli ze musi wysłac odpowiednie formularze dołączając polskie prawo jazdy oraz paszport/dowód osobisty.
Mąż nie ma paszporu a jedynie dowód. Jeżeli wyśle dowód osobisty wraz z prawkiem to nie bedzie miał zadnego dokumentu tożsamości. Prosze o rade co zrobic w takiej sytuacji?

Marta N. napisał:
Witam
Mnie nurtuje jedna rzecz. Moj mąż ma bezterminowe polskie prawo jazdy kat B.
Chciałby się zatrudnić jako kierowca autobusu. Dowiedzieliśmy się ze musi wymienić polskie prawko na brytyjskie i bedzie miał możliwość zrobienia kursu na D - kurs zrobią "busy".

na poczcie nam powiedzieli ze musi wysłac odpowiednie formularze dołączając polskie prawo jazdy oraz paszport/dowód osobisty.
Mąż nie ma paszporu a jedynie dowód. Jeżeli wyśle dowód osobisty wraz z prawkiem to nie bedzie miał zadnego dokumentu tożsamości. Prosze o rade co zrobic w takiej sytuacji?

Marto powiem tak lepiej sie zabezpieczyc i miec dwa dokumenty tozsamosci na wypadek gdyby zgubil sie dowod.Odpukac.

Mozna tez wyslac drozszym od recorder delivery listem,ale powiem szczerze ze w Brytyjskich urzedach maja balagan wiec jak nie zawieruszy sie na poczcie to moga to zrobic w DVLA.

Sprobuj,kto nie probuje to nic nie ma.Najwyzej zaplacisz wiecej za tymczasowy paszportwyrobiony tutaj w ambasadzie.Ale mysle ze nie bedzie tak.

A można się od razu zgłosić do ambasady po paszport tymczasowy?

jak to jest, co sie dzieje z dowodem osobistym? on zostaje odesłany wraz z nowym brytyjskim prawkiem?

Tak odsylaja go z powrotem razem z brytyjskim prawem jazdy.

Sprobuj moze nie zginie w koncu nie wszyscy maja jednakowe szczescie.Wyslij special delivery nie wiem ktora przesylka jest drozsza czy recorder deliery to wieksza pewnosc ze nic nie zginie.

Ostatnia edycja:
witam jestem nowy nie zakladam nowego watku, musze wymienic teraz prawko na brytyjskie, na polskim mam kilka punktow 10! czy przy wymianie na brytyjskie sa one wnoszone do systemu brytyjskiego? sa jakos przeliczane za przewinienia w pl? bo polski system punktow jest dosc wysoki w porownaniu do uk. prosze o odp

Dokladnie nie jestem pewnien,ale sadze ze na 99% punkty nie ida za prawem jazdy.Bynajmniej u mnie tak nie bylo.

Powrót