Wymiana prawa jazdy w UK

• Autor wątku Autor wątku remi27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kierlik napisał:
prosze o odpowiedz na moje pytanie posiadam stae pawajazdy polskie jeszce kartkowe wydane w 91 roku i chcialbym wymienic je na prawajazdy angielskie czy jest to mozliwe

Jezeli nie stracilo ono waznosci to tak.

Do kierlik - tak kategoria B zostanie dopisana

czesc witam wszystkich serdecznie.mam pytanko:mialem prawo jazdy w polsce osiem lat temu odebrano mi je za jazde po pijanemu.w zeszlym roku w maju skonczyl mi sie wyrok.w czerwcu zdalem prawko w uk.czy moge je teraz wymienic na moje stare polskie??bardzo prosze o pomoc.ps bylem w polsce na swieta i w urzedzie powiedziano mi ze jestem przestepca a moje prawo jazdy uzyskalem nieleganie i wogole nie powinienem jezdzic po polsce?!?!?

Wcale sie nie dziwie prawo jazdy mozna posiadac tylko z jednego kraju a Ty zamiast odebrac te odebrane na dany okres to wyrobiles sobi nowe w innym kraju. W UK przy6 skladaniu aplikacji musiales odpowiedziec na pytanie czy posiadasz prawo jazdy innego kraju ? czy zostalo Ci odebrane ? z jakiego powodu?? czy odpowioadales na takie pytania??

czesc eliss,dzieki za odpowiedz.wypelniajac aplikacje napisalem ze mam odebrane prawo jazdy w polsce i ze kara mi juz minela.po uplywie kary musialbym zrobic nowy kurs,a ze mieszkam na stale w uk to zrobilem prawo jazdy w anglii(nie posiadajac zadnego innego w tym czasie).dlaczego nie moge wymienic go na moje stare w polce??

Byc moze w takiej sytulacji powinienies najpierw udac sie do polskiego urzedu i odebrac swoje prawo jazdy spelniajac warunki w jakich mozna odebrac prawo jazdy i wowczas polskie wymienic na brytyjskie. Defakto obecnie jestes posiadaczem 2-ch praw jazdy. Niestety nie wiem co zrobic w takiej sytulacji w Polsce.

RE: wymiana prawa jazdy na angielskie

kwiatek69 napisał:
WITAM !!

Niedługo wyjeżdżam do Anglii i chciałbym się dowiedzieć czy wymieniając w Anglii prawo jazdy (posiadam kat. "C") będę miał także dopisane kat. "B":what::

Zrozumialam,ze posiadasz juz kat. B - Przy wymianie prawa jazdy wpisuje Ci takie kategorie, ktore juz posiadasz.

czesc eliss.nie wiem dlaczego znowu piszesz ze jestem posiadaczem dwoch praw jazdy?obecnie mam tylko angielskie.w grudniu bylem w urzedzie w polsce i chcialem je wymienic na moje stare polskie ale powiedziano mi ze uzykalem je nielegalnie???(nie mam pojecia czemu?!?)wyrok skonczyl mi sie w maju i mialem prawo zdawac prawo jazdy ,a ze mieszkam w anglii to zdawalem tutaj.nie wiem dlaczego urzednicy robia problem z wymiana i nie uznaja mojego prawa jazdy,skoro w calej europie jest honorowane.jeszcze jedna ciekawa sprawa pani urzedniczka powiedziala ze nas w polsce nie dotycza przepisy unijne poniewaz mamy przepisy polskie?!?czy moge sie gdzies odwolac lub zaskarzyc urzad??z gory dziekuje za odpowiedz.

Mam rozumiec,ze te prawo jazdy polskie, ktore miales wczesniej zostaly anulowane i jest tak jakby ich nie bylo ? No to jezeli tak jest i prawo na to zezwala w Polsce to masz jedne prawo jazdy i mozesz je wymienic . Proponuje porozmawiac z przelozonym urzedniczki poniewaz z tego co piszesz nie zna ona kompletnie przepisow a przepisy unijne w Polsce jak najbardziej obowiazuja. Ten temat powinienes prowadzic w dziale, ktory odnosi sie polskiego prawa tu zajmujemy sie brytyjskim.

RE: wymiana prawa jazdy na angielskie

Oto chodzi że w Polsce nie mam kat."B". Mam tylko kat."C"

No to przy samej wymianie raczej Ci nie dopisza kat. B

Witam

chce wymienić swoje prawo jazdy na angielskie (kat B i C). wysłałem odpowiedni druk, polskie prawo jazdy itd. dostałem tymaczsowe prawo jazdy kat A i B. czy może ktoś mi powiedzieć czy dostane "normalne" prawo jazdy z kat B i C?

Na kat C musisz przejsc dodatkowe badania - najlepiej zadzwon do nich i popros o wyjasnienie.

Zadzwoniłem do DVLA i powiedzieli mi, że nie dostali mojego Polskiego prawa jazdy. że nie było go razem z aplikacja i paszportem. i teraz nie mam ani polskiego ani brytyjskiego. prawdopodobnie zostaje mi jechac do polski i wyrobic wtornik. masakra.

Witam mam taki problem wyszłam w Polsce za mąż ale jakoś tak wyszło że nie wymieniłam swojego prawa jazdy na te z nowym nazwiskiem (jest już nieważne bo to było ponad dwa lata temu) i chciałam zapytac czy muszę je najpierw wymienic w pl czy mogę zrobic to tutaj podając im swoje nowe dane osobowe i wysłac np kopię dowodu osobistego lub paszportu z nowym nazwiskiem?? Pozdrawiam

A przepraszam jeszcze jedno czy jak pojadę do pl na urlop czy mogę posługiwac sie angielskim prawem jazdy
Z góry dziękuję :)

Droga Eliss.
Przeczytałem wszystko, co jest na tutejszym forum na temat wymiany prawa jazdy z polskiego na angielskie. Było mnóstwo przeróżnych pytań. Były mądre, głupie, ciekawe i zabawne. Ty starałaś się odpowiadać na wszystkie jak tylko mogłaś. Nie wiem, na czym opierasz swoje jak najbardziej bogate informacje, lecz wierzę, że masz rację i Twoje źródło jest jak najbardziej prawidłowe. Tak czy inaczej mam i ja kilka pytań, które nie pojawiły się na forum lub też nie było jasnych odpowiedzi. Reasumując temat wymian praw jazdy, kilka pytań na pewno się powtórzy, lecz chcąc podsumować i uporządkować dla jasności wszystkie pytania zadam kilka ponownie. Do rzeczy:
1. Aby wymienić prawo jazdy kategorii B muszę wysłać do DVLA formularz D1, dwa zdjęcia 38Ł i polskie prawko. Racja czy fałsz??
2. DVLA wysyła polskie prawko do polski do Wydziału Komunikacji, które je wydało. Pytanie: Czy aby na pewno i czy DVLA ma taki obowiązek?
3. Załóżmy, że za ileś tam lat wracam do polski, udaje się do Wydziału Komunikacji i po uiszczeniu opłaty, (bo za damo nie ma nic) tenże wydział wydaje mi nowe prawko, bo stare zostało…. powiedzmy zarchiwizowane. Ale! Uwaga! W moim przypadku wysyłam do DVLA polskie prawo jazdy BEZTERMINOWE a w Polsce po iluś tam latach otrzymuje nowiutkie prawko, ale na lat 10 racja? Następne pytanie: Jak wygląda sytuacja po tych 10 latach? Trzeba zdać egzamin? A może tylko badania lekarskie? A może po prostu się idzie i wydają nowe? (ale to byłoby zbyt proste)
4. Mam polskie prawko kat B i mam możliwość zrobienia gratisowego kursu kat B+E Pytanie pierwsze: W związku z informacjami na forum, że nie trzeba wymieniać prawka kat B tylko należy je tak jakby zarejestrować w DVLA celem otrzymania specjalnego papierka do wpisywania punktów karnych, czy istnieje jakaś opcja wydania jakiegoś dokumentu potwierdzającego uprawnienia B+E? Czy raczej nie mam wyjścia i muszę wysłać im moje polskie, bezterminowe prawko, aby DVLA wydało mi nowe angielskie, ale po powrocie do polski już nie będę miał bezterminowego? Bo z dopisaniem kategorii E w Polsce jak rozumiem nie powinno być problemu?

Teraz się zastanawiam czy opłaca mi się ten kurs na przyczepy skoro później mogę mieć problemy (człowiek się starzeje), gdy mojemu „nowemu” wydanemu w Polsce prawku skończy się termin ważności..

Przepraszam za to wypracowanie i liczę na wyrozumiałość, cierpliwość i odpowiedzi.
Starałem się pisać jasno i do rzeczy. Jak wyszło pewnie czytelnicy wydadzą odpowiednią opinię.

Pozdrawiam z wiosennej Walii
Jacek

1 Tak - jedyna roznica to o9becnie za wymiane prawa jazdy placi sie £50.00
2. Tak.....Tak
3. niestety nie orientuje sie jak procedura wyglada od polskiej strony. Ze slyszenia wiem,ze osoby maja w Polsce problem z ponowna wymiana brytyjskiego prawa jazdy na polskie.
4. Jezeli zrobisz kurs kat E w uk to sila rzeczy musza Ci nowa kat . dopisac do prawa jazdy a w tym przypadku nalezy wymienic tez prawo jazdy - przeciez nie maja mozliwosci wydania Ci tu polskiego.

Skad pewnosc,ze tu nie dostaniesz bezterminowego ?

http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/DrivingInGbOnAForeignLicence/DG_4022562 wiecej na ten temat

Ostatnia edycja:
madziarkak napisał:
Witam mam taki problem wyszłam w Polsce za mąż ale jakoś tak wyszło że nie wymieniłam swojego prawa jazdy na te z nowym nazwiskiem (jest już nieważne bo to było ponad dwa lata temu) i chciałam zapytac czy muszę je najpierw wymienic w pl czy mogę zrobic to tutaj podając im swoje nowe dane osobowe i wysłac np kopię dowodu osobistego lub paszportu z nowym nazwiskiem?? Pozdrawiam

W tej sytulacji nalezy wyslac akt malzenstwa.

Na brytyjskim prawku mozna jezedzic w Polsce. :)

Powrót