Wynajem mieszkania

• Autor wątku Autor wątku Adrianmon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adrianmon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry
Pięć tygodni temu trafiłem do szpitala dostałem zakażenia krwi. Zabrała mnie karetka przez 3 tygodnie byłem nieprzytomny dostałem sepsy ledwo przeżyłem. Dzisiaj wyszedłem ze szpitala pojechałem na budowe poszukac telefonu, niestety go nie znalazłem ktoś ukradł. Pojechałem kupic nowy telefon, załatwic karte sim, pozałatwiałem wszystkie wazne rzeczy. Zajeło mi to cały dzien wieczorem pojechałem do domu, do mieszkania które wynajmuję. Na miejscu zastałem rozwiercony górny zamek a dolny jest wymieniony na inny. Niemiałem numeru do właściciela bo nowy nr telefonu, było juz puźno pojechałem do hotelu. Co teraz mam zrobic? Co jesli wlasciciel wyrzucił moje zeczy? Jutro pojade do niego zapytać co sie dzieje. Wiem niemiał zemna kontaktu 5 tygodni ale to nie moja wina. Widział ze wszystkie moje zeczy są, ze nigdzie nie uciekłem, chyba na takie okolicznosci własnie płaci sie kaucję. Prosze o pomoc.
Dziękuję i pozdrawiam.

Jaki rodzaj umowy podpisałeś z wynajmującym? Wynajem okazjonalny?

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Zwykła umowa

Możesz przesłać jej skan lub treść słowo w słowo ? Zwykła umowa nic mi nie mówi.

Wszystkie moje dokumenty sa w mieszkaniu

Jeśli jest to standardowa umowa najmu mieszkania to wynajmujący nie miał prawa dokonać samodzielnej "eksmisji", skontaktuj się niezwłocznie z wynajmującym i wyjaśnij sytuację.

Wszystkie moje zeczy zostały wyrzucone własciciel twierdzi że czekał wystarczająco.
Straciłem cała elektronike mase narzedzi całą dokumentacje firmy nawet kluczy od aut niemam niemam nic pieniadze ktore miałem w domu tez ich niema.

No to pozostaje Ci przede wszystkim znaleźć jakikolwiek ślad po umowie, którą zawarłeś z wynajmującym (SMS-y, maile, link z ogłoszeniem m, wiadomości na portalu ogłoszeniowym itp.), udać się do prawnika realu i walczyć o odszkodowanie.

Mam smsy z kwotami czynszu i kwotami rachunķów z ostatnich 4 lat

Art. 191 §1a kodeksu karnego. Pr,wpraszam, że tak mało informacji, ale to i tak jak dla mnie potężny wysiłek wklepać powyzsze na telefonów bez okolaow. 😄

Pozew cywilny nie stoi na przeszkodzie z złożeniem zawiadomieniem o popełnieniu przestępstwa do prokuratury - najprościej będzie pobrać wzór zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa - niektóre jednostki prokuratury udostępniają taki na stronach internetowych.

Powrót