Wypadek i groźby

• Autor wątku Autor wątku Przewód
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przewód

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Dziś wracając od lekarza, zachciało mi się być dobrym człowiekiem, i zabrałem autostopowiczkę. Niestety, w drodze wpadłem w poślizg (moja wina, pluje sobie w brodę ale co zrobić...) i wpakowałem się w drzewo. Nikomu nie stało się absolutnie nic, jedyna ofiara to zmasakrowany bok samochodu.
Po wypadku moja "towarzyszka" podróży chyba poczuła okazję zarobku, bo zaczęła grozić mi, że jak się nie "dogadamy" to wezwie policję. Nie widziałem powodu żeby jej płacić, więc odesłałem ją do diabła. Podkreślam jeszcze raz, że nikomu nic się nie stało, a ta kobieta po wszystkim dziarsko poszła w bliżej nie znanym mi kierunku.
I tutaj moje pytanie: czy nawet jeśli zgłosi to na policję, mogą być jakieś konsekwencje? Powinienem się tym martwić, czy jedyne moje zmartwienie to rozbity samochód?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, i mam nadzieję że piszę w dobrym dziale.
Pozdrawiam

jeśli to kolizja, tzn. nikomu nic się nie stało, ew. obrażenia ciała wymagały opieki poniżej siedmiu dni, to najwyżej dostaniesz mandat i tyle. Laska może zgłosić się do twojego ubezpieczyciela po odszkodowanie, ale musi udokumentować, że doznała uszczerbku a z tego co piszesz raczej nie było. Ja bym się nie przejmował i na przyszłość zdjął nogę z gazu.

Czyli tak jak przypuszczełem. Nie doznała uszczerbku na pewno, pytałem 2 razy, ruszała się całkowicie normalnie itd.
Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź :)

ale uszczerbek może stwierdzić tylko lekarz, jak się uprze i pójdzie do lekarza, to mogą jej coś znaleźć, choć to wątpliwe.

Zadośćuczynienie nie płaci się za uszczerbek tylko za krzywdę. Nie trzeba mieć uszczerbku aby dostać zadośćuczynienie. W twoim przypadku raczej nic nie grozi prócz mandatu.

gość 0033 napisał:
Zadośćuczynienie nie płaci się za uszczerbek tylko za krzywdę. Nie trzeba mieć uszczerbku aby dostać zadośćuczynienie. W twoim przypadku raczej nic nie grozi prócz mandatu.

A kto, kiedy i gdzie napisał, że za uszczerbek na zdrowiu płaci się zadośćuczynienie?

Krab11 napisał:
Laska może zgłosić się do twojego ubezpieczyciela po odszkodowanie, ale musi udokumentować, że doznała uszczerbku

Cytuję

ps. i nie odszkodowanie a zadośćuczynienie. Jest to forum prawne więc bądź dokładny.

ech, odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu, zadośćuczynienie za doznaną krzywdę.

A kiedy to przy zdarzeniu drogowym z ubezpieczenia OC płaci się odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu ? Odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu masz np. w ubezpieczeniu NNW. Z ubezpieczenia OC ppm możesz uzyskać zadośćuczynienie za krzywdę co reguluję art. 445 w związku z 444 KC.

Powrót