wypadek i konsekwencje ...

• Autor wątku Autor wątku bobek358
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bobek358

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Mam do Was pytanie.
Dnia 15.05.08 miałem wypadek na motocyklu - na zakręcie kierownica zaczęła bić i poleciałem do rowu.
W wypadku ucierpiałem tylko ja (pęknięta śledziona co w efekcie doprowadziło do jej usunięcia oraz złamanie 3 kręgów kręgosłupa), nikt inny nie ucierpiał i nie uszkodziłem innego mienia (tylko mój motocykl). Helikopterem poleciałem do szpitala i leżałem tam 12 dni. Po wyjściu ze szpitala otrzymałem pismo z komendy policji ze wszczęto dochodzenie i następnie złożyłem zeznania. Śledczy twierdził że wypadek był spowodowany przez zły stan techniczny tylnej opony (nadawała się do wymiany), ale w swoich zeznaniach twierdziłem inaczej (że był kamień na drodze - bo tak mi się wydaje, albo była to usterka przedniego zawieszenia). Dzisiaj dostałem pismo z prokuratory, że dochodzenie zostało umorzone ponieważ czyn nie zawiera znamion czynu zabronionego.

I tutaj mam pytanie, czy to stwierdza że nie jestem winien tego wypadku, czy mam raczej się jeszcze spodziewać pisma z komendy policji z wezwaniem do odebrania mandatu karnego za spowodowanie wypadku?
Jest to dla mnie ważne, ponieważ muszę wiedzieć czy policja stwierdziła że to moja wina czy nie - chodzi o jedno z odszkodowań.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Uznanie, że czyn nie wypełnia znamion czynu zabronionego, oznacza, iż swoim zachowaniem nie dopuściłeś się przestępstwa, bowiem nie ponosisz winy umyślnej za wypadek. Brak winy na gruncie kk, niestety nie jest równoznaczny z brakiem winy na gruncie prawa cywilnego i ubezpieczyciel (pewnie NNW) może zarzucić Ci np. rażące niedbalstwo i odmówić wypłaty odszkodowania.

[cytat="wercyngetoryx":1bfggfhk]Uznanie, że czyn nie wypełnia znamion czynu zabronionego, oznacza, iż swoim zachowaniem nie dopuściłeś się przestępstwa, bowiem nie ponosisz winy umyślnej za wypadek.[/cytat:1bfggfhk]

Raczej dlatego, że obrażenia ciała odniósł tylko sprawca wypadku. Dal wyczerpania znamion przestępstwa z art. 177 par. 1 k jest konieczne, aby obrażeń doznała inna osoba nie sprawca wypadku.
Inaczej - to autor wątku został uznany a winnego spowodowania wypadku, ale nie popełnił przestępstwa, ponieważ nikt poza nim nie odniósł obrażeń.
Za to jak najbardziej może spodziewać się postepowania o wykroczenie.

No to czyli mandatu mogę się spodziewać, no ale trudno.
Dzięki za pomoc i rozjaśnienie sytuacji

Powrót