Wypłata z bankomatu

• Autor wątku Autor wątku atmosphere
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
atmosphere

atmosphere

Moderator w spoczynku
Odpowiedzi
2 525
Witam.
Mam pytanie.
Jak - z waszych doswiadczeń czy przemysleń - jest kwalifikowana wypłata pieniedzy z bankomatu przez osobe nieuprawnioną (czyli np. sprawcę wcześniejszej kradzieży karty bankomatowej) a jak płacenie cudzą karta za towar w sklepie?
Pozdrawiam

Jeśli chodzi o bankomat to spotkałem się z kwalifikacją traktującą to jako kradzież z włamaniem.

Co do zapłaty kartą za zakupy to myślę że znaczenie mogłoby mieć to czy autoryzacja zapłaty nastąpiła przez podanie PINu czy przez podpisanie wydruku. Przy autoryzacji PINem tez możnaby bronić poglądu, że jest to kradzież z włamaniem.

No własnie, ja sie spotkałem z 278§1, 279,286 i 287kk, stąd pytanie, że może jakoś bardziej jednolicie gdzieś jest :)

[cytat="atmosphere":1esphjn8]No własnie, ja sie spotkałem z 278§1, 279,286 i 287kk, stąd pytanie, że może jakoś bardziej jednolicie gdzieś jest :)[/cytat:1esphjn8]

Niestety nie odeślę Cię do jakiegoś konkretnego źródła czy judykatu bo takich w tej chwili nie mam ani nie pamiętam.
Mogę jedynie podzielić się własną, subiektywną oceną.

Art. 287 k.k. wykluczyłbym bo ktoś kto po prostu wypłaca gotówkę z bankomatu za pomocą cudzej karty nie wpływa na przetwarzanie, gromadzenie ani przesyłanie danych ani nie zmienia, nie wprowadza i nie usuwa zapisu danych. Dane zapisują się identycznie jakby to miało miejsce gdyby wypłaty dokonał prawowity posiadacz karty bankomatowej. Poza tym celem sprawcy zwykle jest nie zniekształcanie zapisu danych, ale po prostu wyjęcie kasy z zasobnika bankomatu.

Art. 287 k.k. mógłby wchodzić w grę gdyby ktoś pobrał pieniądze a jednocześnie tak ingerował w pracę bankomatu że zapis transakcji byłby np. zniekształcony albo w ogóle by nie został przez bankomat dokonany.

Art. 286 k.k. wykluczyłbym bo bankomat to nie inna osoba tylko martwa maszyna.

Art. 278 par. 1 k.k. wykluczyłbym bo jednak PIN to zabezpieczenie które należy pokonać a użycie cudzego PINU kojarzy mi się z wejściem do mieszkania przy użyciu zabranego właścicielowi klucza a to o ile mnie pamięć nie myli traktuje się jak włamanie.

No własnie to tak dziwnie jest. Ja widziałem 279 i 286 i chyba nawet oba były skuteczne.
Nie rozumiem do końca, jak to mozliwe, że jeszcze ta kwestia nie stała się jednolita skoro w zasadzie często spotyka się takie sytuacje.

[cytat="atmosphere":33ua3f2o]
Jak - z waszych doswiadczeń czy przemysleń - jest kwalifikowana wypłata pieniedzy z bankomatu przez osobe nieuprawnioną (czyli np. sprawcę wcześniejszej kradzieży karty bankomatowej) [/cytat:33ua3f2o]

Art. 278 par. 1 i 5 kk i art. 279 par. 1 kk w zw. z art. 11 par. 2 kk w zw. z art. 12 kk.

[cytat="atmosphere":33ua3f2o]
a jak płacenie cudzą karta za towar w sklepie?[/cytat:33ua3f2o]

Art. 286 par. 1 kk.

[cytat="MMPM":ni2ybizr][cytat="atmosphere":ni2ybizr]
Jak - z waszych doswiadczeń czy przemysleń - jest kwalifikowana wypłata pieniedzy z bankomatu przez osobe nieuprawnioną (czyli np. sprawcę wcześniejszej kradzieży karty bankomatowej) [/cytat:ni2ybizr]

Art. 278 par. 1 i 5 kk i art. 279 par. 1 kk w zw. z art. 11 par. 2 kk w zw. z art. 12 kk.[/cytat:ni2ybizr]

Czy dobrze rozumiem, że art. 278 par. 1 i 5 k.k. odnosisz do owej uprzedniej kradzieży karty a nie do wypłaty pieniędzy z bankomatu?

[cytat="MMPM":ni2ybizr][cytat="atmosphere":ni2ybizr]
a jak płacenie cudzą karta za towar w sklepie?[/cytat:ni2ybizr]

Art. 286 par. 1 kk.[/cytat:ni2ybizr]

Tu z kolei domyślam się że chodzi o oszustwo wobec sprzedawcy w sklepie a nie wobec posiadacza konta bankowego i karty.

Ja spotkałem się z kwalifikacją z art. 278 par. 1 k.k. co do wypłaty z bankomatu, i art. 286 par. 1 k.k. co do zapłaty kartą.
Kadi - co do kwalifikacji z art. 286 dotyczyło to sytuacji doprowadzenia sprzedawcy do niekorzystnego rozporządzenia mieniem, poprzez wpowadzenie w błąd - dzialanie na szkodę wlaściciela karty lub banku.

Zastanawia mnie jednak kwalifikacja z art. 279 par. 1 k.k. Dlaczego? Jest jakieś orzecznictwo? :what:

Nie wiem czy jest orzecznictwo, no ale opiera sie ten popglad wg mnie na tym że ktos kradnie te pieniądze, a włamanie polegać ma na włamaniu elektronicznym, czyli elektronicznym przelamaniu zabezpieczeń. To chyba pogląd z tego komentarza zbiorczego pod red. Zolla , poszukam jeszcze.

"Należy uznać, że przełamanie specjalnych zabezpieczeń zainstalowanych w komputerze (tzw. pass word), systemie (sieci) komputerowym, internecie, elektronicznych urządzeniach bankowych (tzw. bankomatach) itp. stanowi włamanie w rozumieniu art. 279 § 1 k.k. "(tak w komentarzu pod red . Zolla, Zakamycze , kom. do art.279 kk).

"Będzie więc kradzieżą z włamaniem przełamanie elektronicznych kodów zabezpieczających dostęp do bankomatu albo do programu komputerowego, jeżeli sprawca działa w celu przywłaszczenia pieniędzy z bankomatu albo uzyskania programu komputerowego" tak w kom. A.Marka, Zakamycze,

[cytat="kadi":1avilr5p]

Czy dobrze rozumiem, że art. 278 par. 1 i 5 k.k. odnosisz do owej uprzedniej kradzieży karty a nie do wypłaty pieniędzy z bankomatu?
[/cytat:1avilr5p]

Tak. Dlatego jest kwalifikacja art. 12 kk. Przy wypłacie pieniędzy z bankomaty przy pomocy skradzionej karty wcześniejszą kradzież należy traktować jako czyn współukarany. Podobnie jak np. posłużenie się cudzym wcześniej przywłaszczonym dowodem osobistym, czy posłużenie się wcześniej podrobionym dokumentem. Ale ze taki czyn wyczerpuje znamiona także z art. 278 par. 5 kk, więc trzeba go uwzględnić w kwalifikacji.

[cytat="kadi":1avilr5p]
Tu z kolei domyślam się że chodzi o oszustwo wobec sprzedawcy w sklepie a nie wobec posiadacza konta bankowego i karty.
[/cytat:1avilr5p]

Doprowadzenie sprzedawcy do niekorzystnego rozporządzenia mieniem stanowiącym własność posiadacza karty.

[cytat="MMPM":32ciwb0x]
Doprowadzenie sprzedawcy do niekorzystnego rozporządzenia mieniem stanowiącym własność posiadacza karty.[/cytat:32ciwb0x]

Dzięki za doprecyzowanie.

Co do tego zdania ze sprzedawcą to moim zdaniem udostępniając kupującemu terminal POLCARDu czy innej podobnej firmy sprzedawca nie rozporządza mieniem posiadacza konta. Myślałem, że miałeś na myśli to że oszustwo polega na doprowadzeniu sprzedawcy do niekorzystnego rozporządzenia towarem ze sklepu.

[cytat="atmosphere":32ciwb0x]Nie wiem czy jest orzecznictwo, no ale opiera sie ten popglad wg mnie na tym że ktos kradnie te pieniądze, a włamanie polegać ma na włamaniu elektronicznym, czyli elektronicznym przelamaniu zabezpieczeń. To chyba pogląd z tego komentarza zbiorczego pod red. Zolla [/cytat:32ciwb0x]

W Lexie znalazłem też wyrok jednego z Sądów powszechnych gdzie wypłatę kradzioną kartą z bankomatu uznano za kradzież z włamaniem (tak było to nazwane w opisie czynu i tak ujęte w kwalifikacji prawnej).
Niestety wynikało to jedynie z części, w której bodaj Sąd Apelacyjny relacjonował zaskarżone orzeczenie i nie było to przedmiotem rozważań prawnych w uzasadnieniu tego orzeczenia, w którym to znalazłem (problem którym Sąd Apelacyjny się zajmował dotyczył czegoś innego, kwalifikacji z art. 279 § 1 k.k. skarżący nie kwestionował).

Mnie osobiście pogląd o kradzieży z włamaniem przy wypłacie z bankomatu przekonuje.

Powrót