[cytat="atmosphere":1esphjn8]No własnie, ja sie spotkałem z 278§1, 279,286 i 287kk, stąd pytanie, że może jakoś bardziej jednolicie gdzieś jest

[/cytat:1esphjn8]
Niestety nie odeślę Cię do jakiegoś konkretnego źródła czy judykatu bo takich w tej chwili nie mam ani nie pamiętam.
Mogę jedynie podzielić się własną, subiektywną oceną.
Art. 287 k.k. wykluczyłbym bo ktoś kto po prostu wypłaca gotówkę z bankomatu za pomocą cudzej karty nie wpływa na przetwarzanie, gromadzenie ani przesyłanie danych ani nie zmienia, nie wprowadza i nie usuwa zapisu danych. Dane zapisują się identycznie jakby to miało miejsce gdyby wypłaty dokonał prawowity posiadacz karty bankomatowej. Poza tym celem sprawcy zwykle jest nie zniekształcanie zapisu danych, ale po prostu wyjęcie kasy z zasobnika bankomatu.
Art. 287 k.k. mógłby wchodzić w grę gdyby ktoś pobrał pieniądze a jednocześnie tak ingerował w pracę bankomatu że zapis transakcji byłby np. zniekształcony albo w ogóle by nie został przez bankomat dokonany.
Art. 286 k.k. wykluczyłbym bo bankomat to nie inna osoba tylko martwa maszyna.
Art. 278 par. 1 k.k. wykluczyłbym bo jednak PIN to zabezpieczenie które należy pokonać a użycie cudzego PINU kojarzy mi się z wejściem do mieszkania przy użyciu zabranego właścicielowi klucza a to o ile mnie pamięć nie myli traktuje się jak włamanie.