wyrejestrowanie z urzędu pracy, złożenie odwołania

• Autor wątku Autor wątku ati0007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kemot1962 napisał:
Co mam przez to rozumieć?
To, że jak PIP przyłapie Cię na nielegalnym świadczeniu pracy (a na pewno PUP przekazał już sprawę do PIP, więc należy się lada dzień spodziewać kontroli), to zapłacisz karę grzywny minimum 500 zł... jak nie więcej.
kemot1962 napisał:
Czy mam się przejmować czy to odpuścić bo i tak za miesiąc mam załatwioną pracę.
Przejmować.
kemot1962 napisał:
A zarejestrowałem się aby mieć ubezpieczenie bo wiedziałem,że jak sam nie znajdę pracy to już na pewno PUP mi jej nie znajdzie.
Pogrążasz się coraz bardziej... PUP to nie jest darmowy ubezpieczyciel dla osób pracujących "na czarno", a status bezrobotnego zobowiązuje do informowania o podjęciach pracy. Nie można PUP bezkarnie "kiwać" jednocześnie pracując na czarno.

Ostatnia edycja:
To nie tak.byłem na okresie próbnym i on się skończył.Dano mi do ręki pieniądze i podziękowano za pracę.Nie powiedziano mi,że wyślą moje dane gdziekolwiek[nawet nie wiem gdzie].To jest normalna praktyka w tych czasach.Który pracodawca zatrudni po miesiącu kogoś na stałe.?Chyba że umowa śmieciowa.Nie znam się.A jeżeli chodzi o ubezpieczenie to niby dlaczego nie mam go mieć skoro przepracowałem w tym kraju 35 lat i tylko dlatego ,że zgłosiłem się do urzędu po 8 miesiącach a nie po 6 to nie dostałem od państwa ani zł.To prawo jest dla ludzi czy dla urzędników.?Na koniec powtórzę" ja tam nie pracuję",więc nawet nie wiem czy była jest czy będzie jakaś kontrola.Reasumując,czy jeżeli nie było kontroli to powinienem jak najszybciej wysłać wiadomość o mojej pracy do PUP czy jeżeli już jest po to co mam zrobić abym miał jak najniższy wymiar kary..Pozdrawiam i liczę na pomoc.

kemot1962 napisał:
byłem na okresie próbnym i on się skończył.Dano mi do ręki pieniądze i podziękowano za pracę.Nie powiedziano mi,że wyślą moje dane gdziekolwiek[nawet nie wiem gdzie].
Na okres próbny zawiera się umowę - i zgłasza się ją do US i ZUS.
kemot1962 napisał:
To jest normalna praktyka w tych czasach.Który pracodawca zatrudni po miesiącu kogoś na stałe.?
Bez komentarza.
kemot1962 napisał:
A jeżeli chodzi o ubezpieczenie to niby dlaczego nie mam go mieć skoro przepracowałem w tym kraju 35 lat i tylko dlatego ,że zgłosiłem się do urzędu po 8 miesiącach a nie po 6 to nie dostałem od państwa ani zł.
??? Możesz jaśniej czego dokładnie nie dostałeś od państwa? A jeśli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne z tytułu bezrobocia, to straciłeś do niego prawo po upływie 30 dni od podjęcia pracy. Nie mam wiedzy czy posiadasz prawo do ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu.
kemot1962 napisał:
To prawo jest dla ludzi czy dla urzędników.?
Dla ludzi (urzędnicy też nimi są) tylko, że prawo jest po to, aby go przestrzegali wszyscy ludzie... a nie tylko urzędnicy.
kemot1962 napisał:
Reasumując,czy jeżeli nie było kontroli to powinienem jak najszybciej wysłać wiadomość o mojej pracy do PUP
Raczej wyjaśnienie dlaczego zaniedbałeś obowiązek zgłoszenia podjęcia pracy w terminie 7 dni. Podjęcia pracy zgłaszać już nie musisz, bo PUP już o tym wie.

Ostatnia edycja:
Na początku chciałbym podziękować za marnowanie czasu na moje problemy.Wielkie dzięki.A od państwa nie otrzymałem żadnej pomocy finansowej{zasiłku}tylko dlatego,że ktoś sobie wymyślił,że mogą go otrzymać osoby które zgłosiły się do rejestracji w przeciągu 6 miesięcy od zakończenia umowy o pracę z ostatnim zakładem w którym się było zatrudnionym.To tak w skrócie.Nigdy nie naciągałem Państwo na jakiekolwiek zasiłki,zwolnienia itp.To była zwykła fucha.Reasumując,moja wina ale jak wyjść z tego z miarę sensownym tłumaczeniem,bo zawsze najprościej grać idiotę i powiedzieć,że nie czytałem tego co podpisywałem.Wiem,że nie zwalnia mnie od odpowiedzialności. W każdym razie jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie się moim problemem.A gdyby pojawił się jakiś pomysł na wyjście z sytuacji to proszę dać znać.Dziękuję i pozdrawiam.

kemot1962 napisał:
Na koniec powtórzę" ja tam nie pracuję",więc nawet nie wiem czy była jest czy będzie jakaś kontrola.
kemot1962 napisał:
A gdyby pojawił się jakiś pomysł na wyjście z sytuacji to proszę dać znać.
Kary grzywny Ci w związku z tym nie grozi, ponieważ tylko PIP może taką karę nałożyć w przypadku kontroli i "przyłapania na gorącym uczynku" tj. świadczenia pracy. Skoro już tam nie pracujesz, to pozostaje Ci złożyć wyjaśnienia w PUP dlaczego nie zgłosiłeś podjęcia pracy w ciągu 7 dni.

Powrót