Wyrejestrowanie z Urzędu Pracy

• Autor wątku Autor wątku tarcza1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Szkoda, że od razu po odebraniu decyzji nie odwoływałaś się od niej skoro sentencja była nieprawdziwa. Było na to 14 dni.
Wyjścia jakie widzę w tej sytuacji to:
1. przedstawienie w PUP zaświadczenia od tego pracodawcy, że nie zawarłaś z nią umowy,
2. przedstawienie zaświadczenia z ZUS o niepodleganiu ubezpieczeniu z tytułu świadczenia pracy (choć równie dobrze mogło to być dzieło, a tu w większości przypadków składek się nie odprowadza) + Twoje oświadczenie (złożone pod odpowiedzialnością karną) o nie zawarciu z pracodawcą umowy, co jednak może zostać potraktowane jako tzw. praca "na czarno", skoro jednak przez 1 dzień pracę wykonywałaś.

Musisz zrozumieć, że w tej sytuacji nie jest prosto odzyskać status bezrobotnego: pracodawca zgłosił na skierowaniu termin zatrudnienia, następnie PUP wydał na tej podstawie decyzję, którą Ty odebrałaś i nie wniosłaś odwołania od jej treści, co jest jednoznaczne, że się z nią zgadzasz i sentencja jest właściwa. I teraz kiedy decyzja jest już prawomocna nagle próbujesz dokonać ponownej rejestracji bez wymaganej dokumentacji. Naprawdę warto skontaktować się z tym pracodawcą i spróbować uzyskać zaświadczenie jak sprawa wyglądała.

Dziękuję za podpowiedź, spróbuję tak zrobić.

Mam jeszcze możliwość zdobycia umowy zlecenie od innego pracodawcy - czy PUP może to uznać za wystarczające rozwiązanie?

Diana L napisał:
Mam jeszcze możliwość zdobycia umowy zlecenie od innego pracodawcy - czy PUP może to uznać za wystarczające rozwiązanie?
Niekoniecznie. Osoba ubiegająca się w PUP status bezrobotnego ma obowiązek udokumentować wszystkie okresy zatrudnienia/ świadczenia pracy zarobkowej, więc jeśli konkretny pracodawca zgłosił Twoje zatrudnienie, to nie wystarczy "zapchać" PUP umową zlecenie z innym pracodawcą.
Dopóki kwestia "zatrudnienia" nie zostanie ostatecznie wyjaśniona, dopóty będzie problem z rejestracją w PUP jako osoba bezrobotna.

Witam
Borykam się z takim problemem. Jestem osobą bezrobotną z prawem do zasiłku, podjęłam szkolenie unijne ale poza Urzędem Pracy.Firma szkoleniowa wypłaca stypendium szkoleniowe i będzie odprowadzała z tego tytułu składki. Dowiedziałam się, że w związku z tym będę wykreślona z rejestru osób bezrobotnych na czas uczestnictwa w szkoleniu. Jak to jest naprawdę, jest wiele artykułów min. Ministerstwa , że nie koniecznie takie osoby muszą być wykreślane?

Powrót