Wyrok łączny 2015

• Autor wątku Autor wątku izusia)
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
macie racje. lepiej marnować pieniądze podatników na kogoś kto wsiadł na rower po jednym piwie. :brawo:

Skoro można go doprowadzić do zk to dlaczego nie chociażby do tych kamieniołomów?

loczek25 napisał:
bo w dobrym tonie jest się ukrywać, niech sobie szukają, od tego przecież są
czy ja coś takiego napisałam?

Chodziło mi tylko o to, żeby miejsca w więzieniach zostawić dla prawdziwych przestępców (morderców, gwałcicieli, złodziei itd). Ale skoro tego nie rozumiecie to trudno.

jla napisał:
Chodziło mi tylko o to, żeby miejsca w więzieniach zostawić dla prawdziwych przestępców (morderców, gwałcicieli, złodziei itd). Ale skoro tego nie rozumiecie to trudno.

Szkoda klawiatury na taką dyskusję ale jednak ... Nie mogę się powstrzymać. Czy ty nie rozumiesz, że skoro ktoś OLEWA (ma gdzieś, lekceważy) wyrok sądu i nie odrabia kary zastępczej to należy coś z tym zrobić??

I z innej beczki - poproszę ciebie o radę - co zrobić, by pijani kretyni nie jeździli na rowerach po drogach publicznych. Od razu dodam - mam w nosie takiego kogoś. Mam gdzieś, że może wjechać po pijaku pod tira i zostawić rodzinę bez środków do życia. Nie interesuje mnie to. Mnie interesuje to, że taki pijany idiota na rowerze może wtoczyć się pod moje auto. A ja nie mam zamiaru śnić o rozjechanym przeze mnie na śmierć idiocie. Według Ciebie to nie przestępca. I racja - to nie przestępca. Ale co zrobić, by to wyeliminować?

No i ... co to jest "prawdziwy przestępca"?

Po pierwsze - ja wcale nie napisałam, że Ty to napisałaś.
Po drugie - pokaż mi takiego, który po jednym piwie wsiadł na rower i trafił za to do więzienia. Mogę się założyć, że najpierw miał różne grzywny, zawieszenia, kuratorów itp. ale nie pomogło, bo z przyzwyczajenia dalej na ten rower po piwie wsiadał. No to za głupotę się płaci.
Po trzecie - kto marnuje pieniądze podatników? Bo wg mnie ten koleś marnuje naszą kasę na zajmowanie się nim i utrzymanie w więzieniu - bo się nie umiał w porę ogarnąć.
Po czwarte - poczytaj sobie na forum ile matek, żon, kochanek, narzeczonych, dziewczyn itp pisze tutaj, że ci z wyrokami za kradzieże i rozboje to też niepotrzebnie siedzą w więzieniu. Tymczasem taki pijany rowerzysta to potencjalny morderca, może komuś wjechać pod koło, kierowca zawinie kierownicą i wyląduje na drzewie zabijając swoje dziecko, a rowerzysta po piwku pojedzie dalej.
I w dalszym ciągu podtrzymuję swoje stanowisko - jeśli miś jest tak nieogarnięty, że trzeba go pilnować, to powinni go pilnować jego bliscy. Od tego jest rodzina, żeby sobie pomagać.

Mój narzeczony został doprowadzony do ZK 1 marca gdy pojechał na przesłuchanie na komisariat. Nie wiedział że jest poszukiwany bo nie dostał żadneg listu ani nic. A informacja o jego zatrzymaniu do Sadu została przesłana MAILEM. Ale już teraz nic nie zrobimy. Ma dwa wyroki do odbycia. Pierwszy pół roku drugi 1 rok. Adwokat mówi że pierwszy musi odbyc cały(pół roku) a co można zrobić po odbyciu pierwszego ? Starać się jakoś drugi zawiesic? Bo teraz tak naprawde nie wiem na czym stoje i kiedy on może wyjśc a za tydzien mam urodzić dziecko... ODnośnie kary łacznej adwokat mówi że połączy je tyle że dopiero za ok 5 miesiecy bo narazie tocza się jeszcze inne postepowania przeciwko niemu. Wiem pogmatwane. Powiedział tez że po złączeniu dostanie jakieś 14 miesiecy łącznie czyli że co wtedy po 7 miesiacach mógłby się starac o zawieszenie?

Ma dwa wyroki do odbycia. Pierwszy pół roku drugi 1 rok. Adwokat mówi że pierwszy musi odbyc cały(pół roku) a co można zrobić po odbyciu pierwszego ? Starać się jakoś drugi zawiesic?
Ciekawa koncepcja... Skoro kara została wprowadzona do wykonania, to raczej nikłe są szanse na jej zawieszenie.... A już dlaczego adwokat radzi odczekać i odbyć jeden wyrok a drugi "zawiesić" to nie bardzo rozumiem. To tak nie działa.
Wiem pogmatwane.
Pogmatwany to jest sposób, w jaki to opisujesz. Chyba mylisz pojęcia.
Bo teraz tak naprawde nie wiem na czym stoje i kiedy on może wyjśc a za tydzien mam urodzić dziecko...
Raczej przed urodzeniem dziecka nie wyjdzie ... Przygotuj się na jego nieobecność, raczej dłuższą...
narazie tocza się jeszcze inne postepowania przeciwko niemu.

Witam serdecznie chciałabym się dowiedzieć czy to prawda,że od czerwca tego roku z każdego roku pozbawienia wolności sąd bedzie odejmowal po 2 czy 3 miesiące jak to jest czy to prawda?Proszę o pomoc .Mój mąż ma łączną kare pozbawienia wolności 7 mies.odsiaduje już ponad 4 mies.Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.

A dlaczego tylko 2 lub 3 miesiące? Może po roku?
Skąd takie niedorzeczne pomysły?

Nie wiem..tak Mu powiedzieli w ZK gdzie odbywa kare....

To niech się więcej słucha kolegów z celi

Witam mam pytanie.
Czy po nowelizacji wyroku łącznego na posiedzeniu odwieszają wyrok w zawieszeniu? Słyszałam, że nie ale nie wiem już sama... Chodzi o karę 2,5 roku pozbawienia wolności, 10 miesięcy oraz 1 rok na 5 i 600 zł grzywny. Mogą odwiesić zawieszony wyrok? Kiedyś mogli, a teraz? Dziękuję za odpowiedzi.

Co to znaczy później? Wtedy kiedy ponownie złamie prawo, to ja wiem.

Później czyli po wydaniu wyroku łącznego, powołując się na art. np. 75 par.2 kk (nie znam sytuacji, nie wiem czy w okresie próby było popełnione przestępstwo, więc to tylko "gdybanie")

Witam,

Mam pytanie dot. kary łącznej. Jeżeli została zasądzona kara w zawieszeniu, po kilku latach kara została odwieszona, ze względu na popełnienie ponownie czynu karalnego. Skazany został doprowadzony do obycia kary. W toku jest kolejna sprawa o pasterstwo, przy osadzonym zabezpieczono 3 skradzione telefony (znalezione w mieszkaniu, gdy przyjechała po ta osobę Policja)

Wnioskuję po poczytaniu forum, ze zostanie wydany nowy wyrok i nie zostanie włączony do starego tylko dodany.

Czy wyrok może zapaść łączny z 3 telefony(podejrzewam, że są własnością 3 różnych osób), czy też za każdy z osobna?
Co w przypadku jak już osadzony był za to karany, a co w przypadku jak jest to kara z nowego artykułu.

Za wszelkie odpowiedzi dziękuję. Jestem zielona w tym temacie.

Pozdrawiam

jabluszko81 napisał:
Wnioskuję po poczytaniu forum, ze zostanie wydany nowy wyrok i nie zostanie włączony do starego tylko dodany.
Nowy wyrok będzie podlegał łączeniu ze starym, jeśli spełni określone warunki.

jabluszko81 napisał:
Czy wyrok może zapaść łączny z 3 telefony(podejrzewam, że są własnością 3 różnych osób), czy też za każdy z osobna?
Może być wydany wyrok łączny za 3 przestępstwa lub zostanie to uznane za ciąg przestępstw i będzie jedna kara, ale odpowiednio wyższa (ciężko powiedzieć nie znając szczegółów)

melancholiczka napisał:
Nowy wyrok będzie podlegał łączeniu ze starym, jeśli spełni określone warunki.

Może być wydany wyrok łączny za 3 przestępstwa lub zostanie to uznane za ciąg przestępstw i będzie jedna kara, ale odpowiednio wyższa (ciężko powiedzieć nie znając szczegółów)

Ślicznie dziękuje za odpowiedź, dopytam o te szczegóły.

Hej , mam pytanie . Ile trzeba mniej wiecej czekac na decyzje o wyrok laczny ?

Powrót