wyrok sadu-jeden lokator ma prawo mieszkac .

• Autor wątku Autor wątku MALGORZATA.GD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MALGORZATA.GD

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 442
Witam
Mam pytanie uzyskalam eksmisje jednego lokatora z mojego mieszkania spol-wlasnosciowego,natomiast pozostala osoba -siostra pasozyt.
Wyrok sadu to eksmisja -brata pasozyta z prawem do lokalu socjalnego z Urzedu Miasta.
Zas odnosnie siostry -pasozyta i jej 15 letniej corki ,sad orzekl ze maja prawo mieszkac w moim mieszkaniu gdyz ja jako wlascicielka spozadzilam z siostra umowe najmu na okres 1 roku a tak zawarta umowa oznacza ze to jest na czas nieokreslony.
Nie rozumiem tego wyroku owszem umowa byla zawarta miedzy mna a siostra na czas oznaczony tzn.1 roku ,pozniej przedluzylam zamieszkiwanie siostry na nastepny 1 rok.Konflikty narastaly wiec dalej juz nie przedluzalam umowy siostrze , a ona dalej mieszkala wbrew mej woli za nic nie placac.
Pismem wyslanym lecz nie odebranym przez siostre wezwalam ja do dobrowolnego opuszczenia mojego mieszkania wiec bylo to jednoznaczne z tym ze juz nie wyrazam zgody na jej dalsze zamieszkiwanie.
Moze mi ktos prawnie wyjasni jak to mozliwe ze stosunek najmu nie wygasl ,a poprzednia moja zgoda na zamieszkiwanie oznaczona na rok -ma oznaczac czas nieokreslony do zamieszkiwania siostry w moim mieszkaniu?

Bardzo prosze czy ktos mi to wyjasni jak to jest z ta umowa najmu spisana na 1 rok zamieszkiwania.

:( moze jednak ktos ma wiedze na ten temat?
Bardzo prosze o wyjasnienie tej kwesti.

Domyslam sie ze sadowi chodzilo o to ze 1 umowa byla na rok i 1 na rok, po 2 roku skonczyl sie czas wyznaczony i nie byla przedluzana wiec z autobmatu wskoczyla na okres bezterminowo. Zauwazcie Panstwo ze tak jest w sieciach komorkowych. Podpisujemy umowe na 2 lata po czym po 2 latach jest ona bezterminowa ;) warunki umowy obowiazuja ustalone poprzednio a zeby korzystac z uslug i byc zobligowanym nie trzeba nic podpisywac. Zakonczenie okresu na ktory umowa byla podpisana nie powoduje jej nie waznosc.

Nalezalo by wypowiedziec umowe siostrze zgodnie z zasadami prawa, tutaj nie odbieranie przez nia listu tez nie jest problemem, sa zasady ktore mowia ze za ktoryms razem pismo nie dostarczone uwaza sie za skuteczne powiadomienie. Musi sie Pani dowiedziec szczegolow. Natomiast jesli siostra nie placi to oczywiscie jest to powod do wymowienia i eksmisji.

Miala Pani duzo szczescia ze brat dostal lokal z urzedu miasta ;)

GK

Dziekuje bardzo ze zechcial Pan mi to po czesci wytlumaczyc,oczywiscie dowiem sie szczegolow zloze wniosek o uzasadnienie wyroku.
Nie rozumiem jednak nadal ,skoro pismem nie podjetym przez siostre wezwalam ja do dobrowolnego opuszczenia mojego mieszkania nie jest to jednoznaczne z tym iz wypowiedzialam jej umowe dalszego zamieszkiwania?Co oznacza wypowiedzenie umowy zgodnie z zasadami prawa?
Mieszka nadal nie placi mi ani grosika od 2004roku
Chce sie odwolac od tego wyroku Sadu wiec co powinnam zrobic jakie kroki podjac w tej sprawie.
serdecznie dziekuje za wszelka pomoc w tej sprawie.

Prosze zlozyc odwolanie, na wyroku sadu na pewno pisze ze mozna i gdzie co i jak, jesli nie pisze to warto po prostu isc do sadu i sie dowiedziec. Nie wiem wlasnie dokladnie jak to jest, jest taka zasada ktroa mowi ze np za 3 razem pismo nie odebrane uwaza sie za skutecznie dostarczone, to chodzi o to ze nie moze byc takiej sytuacji ze ktos przez nie odbieranie korespondencji pralizuje prace sadu czy uniemozliwia jakies dzialania. Sprobuje sie cos dowiedziec.

Dwukrotnie awizowane jak już. I to nie w każdej procedurze.

Umowa zawarta na okres 1 roku rozwiązuje się co do zasady z upływem tego okresu i nie następuje żadne automatyczne. milczące jej przedłużenie na dalszy okres. Dlatego też albo w umowie było coś więcej, albo nam Pani o czymś nie mówi. Tak czy inaczej proszę koniecznie złożyć wniosek o uzasadnienie (7 dni od ogłoszenia jeżeli była pani obecna) i napisać tutaj dlaczego sąd uznał, iż istnieje umowa zawarta na czas nieokreślony.
Proszę pamiętać aby szybko umieścić tutaj tą treść ponieważ jedynie 14 dni będzie na sporządzenie apelacji.

Bardzo serdecznie Wam dziekuje za pomoc.juz jutro zloze wniosek o uzasadnienie tego wyroku.Napisze ponownie jak sie dokladnie wszystkiego dowiem.
Pasgud bardzo Ci dziekuje juz kilka razy pomogles mi swoja wiedza skutecznie.

Byc moze moj blad polegal na tym ze tylko raz wyslalam listem poleconym wezwanie siostrze do dobrowolnego opuszczenia lokalu i tegoz listu poleconego ona nie odebrala.
Napisze wkrotce ,tymczasem jeszcze raz serdecznie dziekuje Wam za pomoc .

Witam ponownie
Bylam w Sadzie zapoznac sie z wyrokiem ,w punkcie czesci wyroku dotyczacej siosty jest tylko zapis ze Sad oddala moje powodztwo wobec siostry.
Zlozylam wniosek o sporzadzenie uzasadnienia wyroku i doreczenie mi odpisu.Okazuje sie ze Pani sedzina jest na urlopie az do konca wrzesnia i teraz juz nie wiem co z moja apelacja ? skoro uzasadnienia nie otrzymam teraz jak mam zachowac terminy tej apelacji?
Prosze doradzcie bo juz sama nie wiem co w tej sytuacji moge zrobic a czas nagli.

Nadmieniam ze na wyroku tez nie bylo zadnego pouczenia ,a wyrok zapadl 30 sierpnia i uprawomocni sie za 21 dni.

Termin do wniesienia apelacji biegnie od chwili doręczenia wyroku z uzasadnieniem.

Witam
Mimo zlozonego wniosku o sporzadzenie uzasadnienia wyroku nadal nie otrzymalam tegoz uzasadnienia ,Pani sedzina z tego co sie dowiedzialam wrocila z urlopu.W sadzie powiedziano mi w sekretariacie ze mam czekac pytanie tylko jak dlugo? ponadto we wniosku umiescilam informacje ze odpis wyroku wraz z uzasadnieniem odbiore osobiscie w sekretariacie sadu a Pani w sekretariacie oznajmila mi ze zostanie to przeslane poczta,czy nie moge osobiscie tego odebrac w sadzie i musze czekac az poczta Sad mi to przesle?

Powrót