WYROK SADU

• Autor wątku Autor wątku aqer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aqer

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam
Chcialbym sie dowiedziec czy musze uiszczac oplate za wydanie mi wyroku sadu. Jestem pokrzywdzonym i sad wydal wyrok ze oskarzony jest winny. Chcialbym tylko otrzymac wyrok na pismie.
Czy nie jest tak ze osoba uznana za winna powinna za to placic?
Chcialbym sie jeszcze dowiedziec czy nie powinienem dostac wyroku w okresie 14 dni od jego ogloszenia.
Nie dostalem takiego wyroku.
Teraz jak napisalem podanie to po 14 dniach dostalem pismo ze musze zaplacic 12zł za to.
Wyrok zostal ogloszony 6 wresnia 2007.
Prosze o pomoc.
Z gory dziekuje

Niestety odpis wyroku- jeśli nie jesteś np.oskarżycielem posiłkowym jest płatny.

ART 158. § 1

A nie powinieben dostac pisemnego wyroku po ogloszeniu go przez sad?
Przeciez ja nie dostalem nic to jak mam brac odpis od czegos czego nie dostalem

Zasadą jest, że wyroków nie doręcza się.

To co musze oplacic to i znowu czekac :x
Nie wiem czy winny musi mi zaplacic odszkodowanie w 4 ratach w ciagu 4 miesiecy czy musi poprostu to splacic do kocna 4 miesiaca.
Poprostu typ nie zaplacil jeszcze nic a minely 3 miesiace.

Prosze iść do sądu zapoznac się z aktami sprawy i sprawdzić.

Witam w wyroku napisane bylo ze winny powinien zaplacic mi 4000zł w okresie 4 miesiecy. Ten okres minal 15 stycznia tego roku. Pieniedzy nie mam do tej pory. Co mam zrobic w tej sprawie by otrzymac te pieniadze? Prosze o pomoc.

Możesz złożyć do Sądu wniosek o wydanie Ci odpisu wyroku z klauzulą wykonalności (za opłatą - 6zł od strony wyroku). Na podstawie wyroku z taką klauzulą możesz wszcząć egzekucję należności poprzez komornika.

Posiadam juz wyrok w domu.
To teraz musze sie zwrocic z tym do komornika i czy do sadu?
Czy koszt za komornika ponosze ja czy osoba od ktorej sie go sciaga?

Masz wyrok z klauzulą wykonalności czy bez?

Nie wiem.
A co jest napisane na takiej klauzuli.
Ja napisalem podanie o wydanie wyroku.
To dostalem ze typ dostal tam zawiasy i ze ma mi zaplacic kase w ciagu 4 miesiecy.

To co mam jeszcze raz podanie pisac?
To co mam nie wystarczy?

[cytat="aqer"]Nie wiem.
A co jest napisane na takiej klauzuli.[/cytat]

Klauzula wykonalności jest umieszczana u dołu wyroku i ma taką treść:

"W imieniu Rzeczypospolitej Polskiej, dnia ... 20 ... r. Sąd ... w ... stwierdza,
że niniejszy tytuł uprawnia do egzekucji w całości/w zakresie ...
oraz poleca wszystkim urzędom oraz osobom, których to może dotyczyć,
aby postanowienia tytułu niniejszego wykonały, a gdy o to prawnie będą wezwane, udzieliły pomocy.
Orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomocne/natychmiast wykonalne."

Jeżeli masz wyrok bez klauzuli to musisz się ponownie zwrócić do Sądu o nadanie klauzuli (jak już napisałem - za opłatą kancelaryjną).

Bez takiej klauzuli do komornika isc nie moge?

A mozna napisac podanie do sadu ze ten ktos nie zaplacic zadoscuczynienia i zeby sciagnac te pieniadze poprzez sad?
Ten typ wtedy chyba dostanie odroczeni zawiasow i pojdzie siedziec i dodatkowo bedzie musial zaplcic czy nie?

Klauzula jest niezbędna.

aqer radziłbym też napisać do sądu pismo z informacją ,iż skazany nie raczył wykonać nałożonego na niego obowiązku.

Perspektywa zarządzenia wykonania kary pozbawienia wolności może zmotywować skazanego do wykonania obowiązku :evil:

No wlasnie ten typ powiniem byc jakos ukarany za to ze nie zaplcil w terminie.
Czy zostana mu naliczone jakies odsetki lub tez poniesie inne konsekwencje?

Mam napisac jedno podanie o wyrok z klauzula wykonalnosci i jeden ze zadoscuczynienie nie zostalo zaplacone?Czy moge to zawrzec w jednym podaniu?

Powrót