Semmao napisał:
Przecież dokładnie wiadomo bo napisali. To, że "między innymi" coś sprawdzali nie ma tu nic do rzeczy. Pismo mówi wyraźnie za co kandydatura została odrzucona.
Trochę niefortunnie się wyraziłem, bo zamiast "akta postępowania kwalifikacyjnego" przeczytałem omyłkowo "akta postępowania sądowego" i stąd to moje bezpodstawne doczepienie się do słów "między innymi". ;]
Jednak nie zmienia to faktu, że pismo wcale nie mówi wyraźnie o przyczynie negatywnej decyzji.
Napisali, że sprawdzili akta z postępowania kwalifikacyjnego a w nich przecież nie tylko było info o wyroku, ale też o innych aspektach jego życia. To brzmi tak "sprawdziliśmy tamto i siamto i jeszcze coś, a potem podjęliśmy decyzję, że odrzucamy pana kandydaturę". Nie wiemy więc jednoznacznie czy szalę przeważyło "tamto", "siamto" czy coś innego.
Gdyby wprost napisali "przeanalizowaliśmy pana sprawę sądową i w wyniku tego uznaliśmy, że pana kandydatura będzie odrzucona" to wtedy byłoby wszystko jasne.
Tak więc 100% przyczyny negatywnej decyzji nie znamy, co najwyżej możemy stwierdzić, że być może chodziło o tamtą sprawę sądową. Jeżeli rzeczywiście tak było to jest to lekka żenada, bo:
1) wg. policji prawomocny wyrok uniewinniający świadczy o braku nieposzlakowanej opinii (!!!)
2) info o tym wyroku jest przetrzymywanie bezprawnie w KSiP (ustawa o policji i rozporządzenie MSWiA wyraźnie mówi o obowiązku usunięcia informacji o wyrokach uniewinniających)
3) WSA w bardzo podobnej sprawie (na skutek interwencji GIODO) wydał wyrok przeciwko policji, czym potwierdził, że praktyki z przetrzymywaniem w KSiP tego typu wyroków są bezprawne
Tak więc jeżeli policja czepia się wyłącznie tego wyroku to jest to niezły szwindel. Lepiej niech autor wątku próbuje zostać np. strażakiem, tam takich akcji przy rekrutacji nie odwalają.