Wyspa na morzu otwartym

• Autor wątku Autor wątku mateuszkd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateuszkd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdeczne wszystkich forumowiczów.

Nie jestem pewien czy to odpowiedni dział, ale wydał mi się najodpowiedniejszy.

Mam pytanie dotyczące wysp na morzu otwartym. Otóż: jeśli wszedłbym w posiadanie wyspy na morzu otwartym (kupiłbym, znalazłbym, usypałbym, cokolwiek) czy mógłbym założyć nowe państwo? Jakie kryteria musiałbym spełnić? Zakładam, że na wyspie żyliby stali mieszkańcy pod postacią osadników. Jeśli ogłosiłbym się władcą nowej monarchii konstytucyjnej, stworzył system prawny, określił terytorium to by wystarczyło? Członkiem ONZ, wg artykułu 4. Karty NZ może być

[lex:qaia81ol]każde państwo miłujące pokój, które przyjęło zobowiązania zawarte w Karcie[/lex:qaia81ol]
i – zdaniem ONZ –

[lex:qaia81ol]jest w stanie je wypełniać[/lex:qaia81ol]

- czy jako państwo samozwańcze też miałbym szanse? Bo przecież jeśli państwo byłoby członkiem ONZ oznaczało istnienie na arenie międzynarodowej - a to dawało by uznanie niepodległości przez prawie wszystkie państwa świata. Kiedyś czytałem, że państwo istnieje, jeśli jest uznane przez inne państwa - skoro tak to niepodległość muszą zaakceptować wszystkie państwa, większość, kilka czy może właśnie przez ONZ?

Pozdrawiam, MKD

O tym co robi ONZ decydują jej członkowie, zwłaszcza ci wpływowi, skupieni w Radzie Bezpieczeństwa. I w takiej kolejności się to odbywa: najpierw jakiś twór zostaje uznany za państwo przez jakieś inne państwa, a póżniej ich wolą, wyrażoną w głosowaniu, przez ONZ - nie na odwrót.
Oczywiście nie musi byc uznawane przez wszystkie państwa, często wystarczy jeden potężny protektor. Jak Cię to interesuje, to obserwuj ewolucję Kosowa - wiele się dowiesz.

Powrót