Wystawiona fvat, a odstąpienie od umowy.

• Autor wątku Autor wątku Arste
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arste

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam serdecznie,
oto chcialbym zasiegnac Panstwa pomocy poniewaz adwokat ktory obsługuje moja firme niestety jest na chorobowym, a sprawa nie daje mi spokoj i widze, ze nie bedzie szło tego zalatwic polubownie ze sprzedajacym to postanowilem zasiegnac tutaj pomocy, opinii. Otoz sprawa wyglada w ten sposob, ze zostala wystawiona proforma w postaci fvat na firme na 3 pozycje( czesci do auta). Proforme oplacilem i sklep zamowil te czesci. Czesci ktore zamowilem nie sa zadnymi elementami inwidualnymi, sa to rzeczy produkowane seryjnie, masowo na caly swiat lecz po prostu sklep nie posiadal tego na polce wiec musial zamowic. Generalnie wszystko zapewne w tym sklepie jest pod zamowienie i sciagaja to z hurtownii po prostu bo nie jest to realne miec od reki tyle czesci tuningowych renomowanych marek. Moja kwota to prawie 67tyś brutto za te trzy pozycje o ktora toczy sie spór. Te trzy pozycje sa od trzech innych marek wiec zamowienie mialo do mnie dotrzec w 3 oddzielnych paczkach. Przechodzac do meritum sprawy na ten moment przyszla jedna paczka do sklepu, o najwiekszej wartosci i okazalo sie, ze nie pasuje to do konca do mojego auta. Konieczne sa przerobki w tym elemencie i zostalo wycenione to na 3.000zł oraz taka ingerencja pozbawilaby mnie gwarancji. Dyskutujac wczesniej ze sprzedajacym, a bylo to wszystko w formie pisemnej nie informowal ani nie mowil nic, ze bedzie to wymagalo takich przeróbek. Fizycznie ja tego towaru nie odebralem, nie trafil do mnie, nie zostal wyslany. Pozostale dwie pozycje z faktury rowniez nie trafily do mnie, nie zostaly odebrane fizycznie. W momencie kiedy dowiedzialem sie o tym co wyzej opisalem Panstwu od razu napisalem do sprzedajacego z informacja, ze odstepuje od tego towaru i aby wystawil mi fvat korygujaca. Generalnie tylko jedna paczka dotarla fizycznie ale do jego czyli sklepu sprzedajacego(ta ktora wymaga ingerencji mechanicznej i utraty gwarancji). Na poczatku przyjal ta informacje i powiedzial, ze firmy tuningowe prowadza taka polityke zwrotow i bedzie musialo zostac potracone 20-25% wartosci. Rowniez, ze nigdzie nie znajde takiej informacji na ich stronie ale tak jest i tyle. Chodzi w tym przypadku o producenta tej czesci od której sklep zamawial czyli Akrapovic. Oczywiscie wiedzialem, ze to sciema jest i szybko zweryfikowalem ta informacje w innym sklepie ktory rowniez jest dystrybutorem tej marki na cala Polske. Podkreslam i zaznaczam, ja tego towaru nawet nie otrzymalem fizycznie, nie zostal otwarty nawet, a sprzedajacy chcial juz 20-25% potracic mi. Po mojej wiadomosci i weryfikacji tejże informacji iz jest to klamstwo nagle zmienila sie narracja, ze oni tego nie zwrotu nie przyjma bo bylo to pod zamowienie inwidualne czy jakos tak… W pozostalych pozycjach tez byla informacja, ze niby beda stratni bo musieli oplaty celno-skarbowe zaplacic bo paczka idzie spoza EU, a okazalo sie, ze idzie z Portugalii czyli zadnych oplat nie ma…
Podsumowujac to co zamowilem sa to elementy produkowane masowo i seryjnie, dostepne od reki u producentow. Sklep nie mial tego na stanie od reki bo jest za duza wartosc tego wiec musial „ściągnac”. Okazalo sie miedzy czasie iz nie bedzie to pasowac do mojego auta i wymaga to przeróbek ktore generuja kolejne koszta oraz utrate gwarancji(dowiedzialem sie o tym na etapie kiedy jeszcze ten element nie przyszedl fizycznie do mnie). Bylo to zamowienie internetowe. Bede wdzieczny Panstwu za podpowiedz w sprawie.

Ostatnia edycja:
Skoro to był zakup "na firmę", to nie przysługuje tutaj tradycyjne konsumenckie prawo do odstąpienia od umowy zawartej "na odległość". Można jedynie rozważać skorzystanie z rękojmi, oczywiście jeśli zachodzą ku temu przesłanki. Proszę zapoznać się z poniższymi przepisami (art. 556 - 568 k.c.):

Kodeks cywilny - Rękojmia za wady - iudicat

Jeśli sprawa dotyczy znacznych kwot to radziłbym mimo wszystko pilnie skonsultować to z prawnikiem, bo szczegóły mają tutaj duże znaczenie.

awkd napisał:
Skoro to był zakup "na firmę", to nie przysługuje tutaj tradycyjne konsumenckie prawo do odstąpienia od umowy zawartej "na odległość". Można jedynie rozważać skorzystanie z rękojmi, oczywiście jeśli zachodzą ku temu przesłanki. Proszę zapoznać się z poniższymi przepisami (art. 556 - 568 k.c.):

Kodeks cywilny - Rękojmia za wady - iudicat

Jeśli sprawa dotyczy znacznych kwot to radziłbym mimo wszystko pilnie skonsultować to z prawnikiem, bo szczegóły mają tutaj duże znaczenie.A
A przypadkiem nie zmienilo sie cos kwesti tego iz zakup na jdg i nie zwiazany stricte z dzialanoscia jest objety prawem konsumenckim? Inna sprawa, ze ja fizycznie nie odebralem tych części

Ostatnia edycja:
Odbiór, bądź nie, części nie ma związku z możliwością odstąpienia. Czym według PKD zajmuje się firma, czy pojazd należy do firmy (to jest JDG, spółka?). Proszę nakreślić dlaczego zamówienie zostało złożone na firmę.

Firma zajmuje sie branza gazownicza. Jdg, firma nie ma nic wspolnego z autami osobowymi.

Abrakadabra3210 napisał:
Odbiór, bądź nie, części nie ma związku z możliwością odstąpienia. Czym według PKD zajmuje się firma, czy pojazd należy do firmy (to jest JDG, spółka?). Proszę nakreślić dlaczego zamówienie zostało złożone na firmę.
„części nie ma związku z możliwością odstąpienia.” Moglby Pan rozwinac bo nie rozumiem?

Ale co tu jest niezrozumiałe? Jeśli była propozycja umowy w postaci proformy i została opłacona to te części są Pana własnością bez względu na ich odbiór, bądź nie. Chyba, że umowa stanowi inaczej.

Nadal brak odpowiedzi na podstawowe pytania. Czy pojazd jest użytkowany na potrzeby firmy i rozliczany w jej kosztach? Dlaczego została wzięta FV? I kolejne, czy została rozliczona w kosztach firmy?

Abrakadabra3210 napisał:
Ale co tu jest niezrozumiałe? Jeśli była propozycja umowy w postaci proformy i została opłacona to te części są Pana własnością bez względu na ich odbiór, bądź nie. Chyba, że umowa stanowi inaczej.

Nadal brak odpowiedzi na podstawowe pytania. Czy pojazd jest użytkowany na potrzeby firmy i rozliczany w jej kosztach? Dlaczego została wzięta FV? I kolejne, czy została rozliczona w kosztach firmy?
Rozumiem lecz sprzedajacy czyli sklep i jako doradca co wybrac, co bedzie pasowac podpowiedzial mi zle wprowadzajac mnie w blad ktory generuje dodatkowe koszty oraz utrate gwarancji na ta część bo konieczna jest ingerencja mechaniczna poprzez osobe aby dopasowac to do auta stad w formie pisemnej oswiadczylem mu iz wycofuje sie z tego zakupu poniewaz w elemencie za 40 tyś prawie nie bede robil ingerencji ktora pozbawi mnie gwarancji.

Odnosnie drugiej czesci pytania to zakup nie ma nic wspólnego z prowadzonym profilem firmy i glownym PKD(nawiazuje tu do tej ustawy iż przedmioty zakupione w owej firmie nie maja charakteru zawodowego). Firma zajmuje sie naprawami sprzetow gazowych, posiadaja oddzielny pojazd ciezarowy/dostawczy. Sa to elementy/Czesci jako rzeczy eksploacyjne czyli chlodnica, wydech do auta osobowego i dostalem taka zgode od ksiegowosci.

Taka rozmowa nie ma sensu. Kilka odpowiedzi i nadal nie wiemy jaką rolę pełni ten pojazd w firmie, skoro księgowość się zgodziła na zakup. Zgoda księgowej tym bardziej wskazuje, że był to wydatek firmowy zgodny z prowadzoną działalnością inaczej by takiej faktury nie rozliczyła, bo byłoby to przestępstwo KKS.

Powrót