Wywłaszczenie, odszkodowanie - zawieszenie postępowania, weryfikacja operatu

• Autor wątku Autor wątku le-moor_pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Coś takiego

" w związku ze złożeniem dnia <data> skargi o ukaranie organu <nazwa> grzwną z powodu nieprzekazania skargi w terminie 30 dni od daty złożenia skargi na bezczynność, oświadczam, że wycofuję tę skargę (o ukaranie organu grzywną), ponieważ emailem z dnia <data> znak WIS-041/630/15 zostałem poinformowany, że skarga na bezczynność, co prawda z nieznacznym uchybieniem terminu, ale wpłyneła. Samą skargę na bezczynność oczywiście podtrzymuję"

OK, wniosek o wycofanie wniosku o ukaranie organu napisany, jutro tata złoży w WSA.

Czyli rozumiem, że teraz oczekujemy, aż WSA zawiadomi nas o konieczności wpłaty 100 zł z tytułu wpisu.

Zatem postępujemy zgodnie z pkt. 4 poradnika :) :
4. Gdy urząd przekaże skargę do sądu, ten nas powiadomi, aby wpłacić 100 zł z tytułu wpisu. Trzeba to uczynnić w terminie 7 dni, bo inaczej skarga zostanie odrzucona. Wpłaty dokonujemy przelewem bankowym lub na poczcie na rachunek bankowy sądu podany na zawiadomieniu sądowym. Po uznaniu skargi przez sąd, te 100 zł otrzymamy zwrotnie od urzędu. Innych kosztów nie ma.

Mam nadzieję, że wszystko rozumiem i działam jak należy :)

Dziś rodzice dostali z WSA kilka pism.

1) Na wstępie pouczenie jak pisać pisma, może coś nie do końca formalnie napisałem .... Może tak być?
2015-07-30-3886R_zpsfojvlcmu.jpg

2015-07-30-3887_zpsrxnkiyt6.jpg

2) Dalej WSA przesłał odpowiedź Starosty na naszą skargę na jego bezczynność. Wrzucam cały odpis:
2015-07-30-3880R_zpsxfzjrmmu.jpg

2015-07-30-3881R_zpsntwyofm9.jpg

2015-07-30-3882R_zpst49vwqru.jpg

2015-07-30-3883R_zpszy0jvdgl.jpg

2015-07-30-3884R_zpsw151sapl.jpg

2015-07-30-3885R_zpszndm0fn8.jpg

Powiem szczerze, że mało mi to optymistycznie wygląda... Radca prawny włączył się do akcji ze strony Starosty.... Zastanawiam się, czy w ogóle będzie tu szansa na "uczciwe" zakończenie kiedyś tego całego postępowania...

No, ale dzięki Panu mam możliwość powalczyć

To co mnie zastanawia, to fakt czy jednak powoływanie się na Komisję Arbitrażową przy Polskiej Federacji Rzeczoznawców jest skuteczne skoro zostało uwzględnione nasze zażalenie, że ta Federacja nie jest ani organem administracji publicznej, ani sądem (jak Pan na początku wskazywał). Czy w takim razie federacja może podważać ten operat (drugi, który jest bliższy prawdziwej wartości, został poprawiony po naszych uwagach)

Czy po tym piśmie mamy spodziewać się, że WSA odrzuci naszą skargę na bezczynność i przewlekłe prowadzenie postępowania?

3) I ostatnia sprawa - tak jak pisze Pan w poradniku, WSA pyta jak potraktować naszą skargę - na bezczynność czy na przewlekłe prowadzenie postępowania:

2015-07-30-3888R_zpscop8n72q.jpg

Czy w naszym konkretnym przypadku mamy postępować zgodnie z poradnikiem? Bo przecież pismo WSA jednoznacznie wskazuje, że w przypadku braku naszej odpowiedzi skarga zostanie potraktowana wyłącznie jako skarga na bezczynność. ALE (za Pana poradnikiem) WSA powinien "z urzędu dokonać kontroli przewlekłości postępowania administracyjnego, którego dotyczy skarga. " Więc czy sąd może ją potraktować "wyłącznie" jako skargę na bezczynność.

Uff, przyznam, że o ile na początku mój optymizm był spory, coraz gorzej mi to wygląda. Ale próbuję :)

4) Na koniec dołączone zarządzenie o dokonanie wpisu (100 zł, o którym Pan wspomina w poradniku).

Czyli co - mimo wszystko, napisać pismo tak jak radzi poradnik (o sposobie traktowania skargi) i płacimy te 100 zł, tak?

PS. Przepraszam, że wpis podzielony, forum nie pozwala na załączanie zbyt wielu grafik

1. to, że organ w odpowiedzi skorzystał z pomocy radcy prawnego, to standard i zazwyczaj taka odpowiedz "idzie w zaparte"

2. ostatnio w WSA zaczeto taka praktyke stosować, że skargi bywają rozdzielane jako na bezczynność i jako na opieszałe prowadzenie postępowania. Wtedy mamy dwa wyroki i wtedy też dwa razy trzeba uiścić wpis po 100 zł

Czyli odpowiadając na wezwanie korzystamy z poradnika
http://forumprawne.org/sady-adminis...tepowaniu-przed-sadami-administracyjnymi.html

Taka treść

W odpowiedzi na wezwanie z dnia <data> oświadczam, że skarga jest na bezczynność organu.
Jednak stosownie do wykładni prawa zawartej w tezie Wyroku WSA z dnia 1 lutego 2012 (sygn. akt II SAB/Go 59/11) :
"Rozpoznając skargę na bezczynność organu administracji publicznej, na podstawie przepisów art. 149 § 1 p.p.s.a. w zw. z art. 3 § 2 pkt 8 p.p.s.a., w brzmieniu obowiązującym od dnia 11 kwietnia 2011 r., sąd administracyjny obowiązany jest dokonać z urzędu kontroli przewlekłości postępowania administracyjnego, którego dotyczy skarga."

W załączeniu przekazuję potwierdzenie uiszczenia wpisu 100 zł tytułem przedmiotowej sprawy

Ostatnia edycja:
Ad. 2

A co powinienem zrobić w takim razie w naszym przypadku? Pisać pismo zgodnie z poradnikiem (bezczynność + przewlekłość)?

Wnioskować o oba warianty i czekać na wezwanie do zapłaty 2x100 zł?

Czy w naszym przypadku lepiej wybrać bezczynność czy przewlekłość - jeśli istnieje potrzeba zdecydowania?

Wczoraj rodzice dostali pismo z WSA, aby dokonać wpisu dot. tej drugiej skargi (o wymierzenie grzywny za nieprzekazanie), którą potem pismem wycofaliśmy.

Czy dobrze rozumiem, że nic z tym nie trzeba robić skoro pismo o wycofanie zostało do WSA przekazane?

le-moor_pl napisał:
Czy dobrze rozumiem, że nic z tym nie trzeba robić skoro pismo o wycofanie zostało do WSA przekazane?

Jeśli nie wpłacą wpisu, to sąd odrzuci skargę z powodu nieuiszczenia wpisu

II SO/Wa 73/15 - Postanowienie WSA w Warszawie z 2015-04-20
Jak wynika z akt sprawy, zarządzeniem z dnia 3 lutego 2015 r. M. M. został wezwany - w terminie 7 dni pod rygorem odrzucenia wniosku - do uzupełnienia braków formalnych wniosku poprzez uiszczenie wpisu sądowego i nadesłanie odpisu wniosku wraz z załącznikiem, celem doręczenia organowi. Pomimo prawidłowo doręczonego wezwania wraz z pouczeniem o skutkach jego niewykonania, wnioskodawca nie uiścił należnego wpisu sądowego oraz nie nadesłał odpisu wniosku wraz z załącznikiem.
Brak wykonania przez M. M. wezwania Sądu w zakreślonym terminie stanowi obligatoryjną przesłankę do odrzucenia wniosku.

Jeśli wpłacą 100 zł, to sąd rozpozna skargę i zakończy ją tak:

V SA/Wa 751/15 - Postanowienie WSA w Warszawie z 2015-05-27

Stosownie do art. 60 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2012 r., poz. 270) skarżący może cofnąć skargę. Cofnięcie skargi wiąże sąd. Jednakże sąd uzna cofnięcie skargi za niedopuszczalne, jeżeli zmierza ono do obejścia prawa lub spowodowałoby utrzymanie w mocy aktu lub czynności dotkniętej wadą nieważności.
Sąd uznając, że w sprawie nie zachodzą wskazane wyżej okoliczności dotyczące niedopuszczalności cofnięcia skargi, będąc związany tym cofnięciem, na podstawie art. 60 w związku z art. 161 § 1 pkt 1 powołanej ustawy umorzył postępowanie. O zwrocie wpisu sądowego od skargi orzeczono natomiast na podstawie art. 232 § 1 pkt 1 tej ustawy

eśli nie wpłacą wpisu, to sąd odrzuci skargę z powodu nieuiszczenia wpisu

To dotyczy skargi na Starostę o nieprzekazanie skargi da WSA w ciągu 30 dni. Ze względu na to, że w 31-szym dniu do WSA skarga jednak wpłynęła, napisaliśmy pismo o jej wycofanie:

W związku ze złożeniem dnia 23 lipca b.r. wniosku o ukaranie Starosty Pruszkowskiego grzywną z powodu nieprzekazania skargi w terminie 30 dni od daty złożenia skargi na bezczynność (złożona 19 lipca), oświadczam, że wycofuję ten wniosek (o ukaranie organu grzywną).
Dnia 22 lipca uzyskałem telefoniczną informację, że skarga na bezczynność nie została przekazana przez organ Wojewódzkiemu Sądowi Administracyjnemu, w związku z czym złożyliśmy wniosek o ukaranie organu grzywną, natomiast 24 lipca uzyskałem odpowiedź na maila - znak WIS-041/630/15 – (mail z zapytaniem wysłany 20 lipca), że skarga na bezczynność, co prawda z nieznacznym uchybieniem terminu, ale do Sądu wpłynęła i zarejestrowana została pod sygn. akt IV SAB/Wa 342/15.
Samą skargę na bezczynność organu oczywiście podtrzymujemy.

Nie uiszczamy zatem tego drugiego wpisu, czyli pozwalamy na odrzucenie tej ostatniej skargi.

Czy może to ma jakieś negatywne skutki?

Wcześniej napisał Pan:
Cytat:
Napisał/a le-moor_pl
Czy w związku z tym musimy wycofywać wniosek o wymierzenie grzywny, który został złożony w zeszłym tygodniu?
Tak, bo zostanie ona odrzucona, więc nie ma sensu.

Ostatnia edycja:
le-moor_pl napisał:
Nie uiszczamy zatem tego drugiego wpisu, czyli pozwalamy na odrzucenie tej ostatniej skargi.

To już państwa wybor - dwie opcje wyżej wyjaśnione. Bez wpływu na skargę dotyczącą tematu głownego.

Witam,
przypadkowo wpadłem na wątek. Chciałbym zapytać, czy sprawa się już zakończyła.

Pozdrawiam

Dzień dobry,

sprawa się zakończyła. Od ostatniego wpisu toczyła się sprawa bez mojego udziału, powstało kilka operatów szacunkowych, kilka było podważanych, powstawały kolejne.... Koniec końców rodzice niedawno otrzymali odszkodowanie.

Chciałbym bardzo serdecznie podziękować forumowiczowi voyteg, za jego cenne porady. Bez tego wstępnego poprowadzenia oraz szczegółowych wskazówek na dalszym etapie, nie byłbym w stanie pomóc rodzicom.

Jeszcze raz bardzo Panu dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie,

Radek

Bardzo dziękuję a odpowiedź. A czy mógłbyś mi powiedzieć, czy odszkodowanie jest zadowalające - absolutnie nie pytam o jego wysokość. Czy opłacała się ta wieloletnia batalia?

Piotrek

Powrót