XXXXXXXX allegro - nie chce przyjąć towaru niezgodnego z opisem

• Autor wątku Autor wątku konstant
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konstant

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam,

Kupiłem od osoby prywatnej opony na aukcji.

Bridgestone Potenza S001 RE 050 94W 225/45/17 2014 (5215892684) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Stan opon nie zgadza się ze stanem faktycznym. W rzeczywistości opony mają 5,5 - 6 mm bieżnika.

Zadzwoniłem do sprzedającego, zostałem zwyzywany od 'frajerów, którzy by chcieli za darmo towar'. Sprzedający kazał odesłać towar.
Jednakże dziś dostałem maila o treści:

Szanowny Panie

w odpowiedzi na Pana telefon w późnych godzinach wieczornych w ub. piątek
Informuję Pana iż nie uznaje w całości Pana stanowiska dotyczącego zwrotu przedmiotowych używanych opon.
Wysłany przeze mnie towar jest towarem widocznym na zdjęciach i zgodnym z opisem i zdjęciami

Dodatkowo w opisie o wysokości bieżnika jest zawarta informacja około a Na zdjęciach i wskaźnikach suwmiarki widać dokładnie wyniki pomiarów od 6-5 - 7,5 mm.

Weryfikując ogłoszenie o sprzedaży przedmiotowych opon informuję Pana iż wprowadził mnie Pan w błąd
zaś Pana stanowisko jest dla mnie nie zrozumiałe i nie do zaakceptowania.

Aby ustosunkować się do Pana zarzutów oczekuję skonkretyzowane na piśmie
do których będę się mógł ustosunkować.
Mając powyższe na uwadze jeżeli wyślę Pan opony bez mojej akceptacji, nie zostaną odebrane i poniesie Pan dodatkowy koszt wysyłki opon.

Reasumując oczekuję od Pana reklamacji na piśmie.

I teraz tu moje pytanie: jak odpowiednio się zachować ? Wiem, że sprzedający nie ma żadnych szans, ale jak go odpowiednio podejść?
Transakcja była oczywiście załatwiona przez PayU. Jeśli będzie konieczna wizyta na Policji - żaden problem. Ale czy to konieczne ?
Dodam jeszcze, że opony są jeszcze w folii - rozciąłem tylko kawałek aby zmierzyć bieżnik miernikiem elektronicznym, który oczywiście mierzy bezbłędnie. Zresztą na oko widać, że tym oponom daleko do opisu z aukcji.
Proszę o pomoc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Rozumiem, że spisałeś odpowiedni protokół u kuriera?
Jak udowodnisz, że opony są od tego sprzedającego?
Co chcesz zgłosić na Policji?

Wiesz...jak miałem do wyboru kupić używane opony za 400zł a nowe za 800zł z fakturą i gwarancją to wybrałem bramkę nr 2.

arturoooo napisał:
Rozumiem, że spisałeś odpowiedni protokół u kuriera?
Jak udowodnisz, że opony są od tego sprzedającego?
Co chcesz zgłosić na Policji?

Jaki protokół? Mam tylko potwierdzenie odbioru przesyłki od kuriera z danymi wysyłającego.
Nie rozumiem twojego postu. Że niby sprzedający mi powie, że to nie są jego opony? Na aukcji są widoczne wszystkie numery wygrawerowane na oponach. No bez jaj, szanujmy się.

Miałeś obowiązek sprawdzić przy kurierze czy wszystko jest w porządku.
A tak przyjąłeś towar bez zastrzeżeń.

Na oponach się nie znam...jednak jakbyś poczytał inne wątki na forum (z ciekawości - co ja czynię) to byś zobaczył jakie "jaja" potrafią odchodzić.

Kolega kupił na giełdzie komplet opon w bdb stanie za 1000zł, po założeniu na felgi każda miała "gule". Pojechał z reklamacją do sprzedającego, a on: a) nie u mnie pan kupował b) aaaa...przypomniałem sobie pana...niestety nigdy nie miałem takiego producenta. I koniec.

arturoooo napisał:
Miałeś obowiązek sprawdzić przy kurierze czy wszystko jest w porządku.
A tak przyjąłeś towar bez zastrzeżeń.

Na oponach się nie znam...jednak jakbyś poczytał inne wątki na forum (z ciekawości - co ja czynię) to byś zobaczył jakie "jaja" potrafią odchodzić.

W jakim celu miałem sprawdzać skoro przesyłka była nieuszkodzona?
Zresztą dzięki za takie rady 'Mądry Polak po szkodzie'.

Złóż pisemną reklamację z tytułu rękojmi - kc art.556 i następne.

konstant napisał:
dzięki za takie rady 'Mądry Polak po szkodzie'.
Niestety uwagi @arturoooo na temat protokołu są słuszne.
Napisz, czy te opony nadal są zapakowane i czy to jest taki rodzaj opakowania, że nie mogłeś ich odpakować i zapakować ponownie?

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem zdjęcia są tak szczegółowe, że opony można jednoznacznie zidentyfikować.

loco1 napisał:
Moim zdaniem zdjęcia są tak szczegółowe, że opony można jednoznacznie zidentyfikować.

Aukcja ze zdjęciami została przeze mnie zapisana, więc w razie jakby sprzedający je usunął to mam zabezpieczenie.
Inna sprawa, że w mailu, który mi napisał

Dodatkowo w opisie o wysokości bieżnika jest zawarta informacja około a Na zdjęciach i wskaźnikach suwmiarki widać dokładnie wyniki pomiarów od 6-5 - 7,5 mm.

Sam sobie przeczy ponieważ na aukcji nie ma nic o 6,5 mm a wyraźnie 7,5 mm.
Więc tak: pismo na podstawie rękojmi, coś jeszcze? Założyć spór na allegro ?

Pismo z prawidowym żądaniem z tytułu rękojmi. Ustal ze sprzedawcą, w jaki sposób na jego koszt masz przesłać opony - o ile taka konieczność zaistnieje.

loco1 napisał:
Pismo z prawidowym żądaniem z tytułu rękojmi. Ustal ze sprzedawcą, w jaki sposób na jego koszt masz przesłać opony - o ile taka konieczność zaistnieje.

Jak ma wyglądać to prawidłowe żądanie?

Proponuję, żebyś najpierw przeczytał przywołane przepisy kc.

konstant napisał:
Jak ma wyglądać to prawidłowe żądanie?

Przykładowe wzory pism do znalezienia w google.

----------------------
bieżnik ~ 7,5 mm (nowe 8mm), DOT 1514 DOT 1013
----------------------

"~" - około a nie 7.5mm. Choć "Przedmiotowe opony są de facto NOWE mają pełny bieżnik" brzmi ciekawie.

loco1 napisał:

Dziękuję.
Proszę jeszcze o wyjaśnienie jak to jest ze zgodą sprzedawcy na odesłanie towaru. Czy w tym piśmie mam coś dodać na ten temat?
Czy on ma prawo nie zgodzić się na odesłanie towaru? Jeśli tak to co wtedy zostaje? Sąd?

A jakie będzie Twoje żądanie?

Zgodnie z kc
Art. 561(2)

§ 1. Kupujący, który wykonuje uprawnienia z tytułu rękojmi, jest obowiązany na koszt sprzedawcy dostarczyć rzecz wadliwą do miejsca oznaczonego w umowie sprzedaży, a gdy takiego miejsca nie określono w umowie – do miejsca, w którym rzecz została wydana kupującemu.

konstant napisał:
Dziękuję.
Proszę jeszcze o wyjaśnienie jak to jest ze zgodą sprzedawcy na odesłanie towaru. Czy w tym piśmie mam coś dodać na ten temat?
Czy on ma prawo nie zgodzić się na odesłanie towaru? Jeśli tak to co wtedy zostaje? Sąd?

Z tego co się orientuję, pismo reklamacyjne zwykle wysyła się razem z towarem.

Chyba na tym forum czytałem, że sprzedawca może zignorować reklamację jak nie ma towaru.

Ja tak miałem z NeoNet. Wysłałem samo pismo do siedziby firmy bez sprzętu bo w salonie mnie spławili i nigdy nie dostałem odpowiedzi.

Przed złożeniem pozwu pozostaje Ci jeszcze wysłanie przedsądowego wezwania do zapłaty.

Powrót