Zabezpieczenie alimentów - pomocy!

• Autor wątku Autor wątku Syja1900
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Syja1900

Witam.

Nie będę ukrywać, że nie mam pojęcia co robić.
Jestem w trudnej sytacji materialnej.
Byłam w związku konkubenckim, mamy z tego związku córkę.
On pracował za granica, przesyłał mi pieniądze. Jak to w związku-opłacałam rachunki, kupowałam wyposażenie do domu, pieniądze szły na bieżące potrzeby i na dziecko.

Któregoś dnia bardzo się pokłóciliśmy. Doszło do poważnej awantury. On wyrzucił mnie z domu, które jest jego własnością. Udało mi się spakować większośc swoich ubrań i kosmetyków jak i dziecka. Wyprowadzając się miałam na koncie 4000zł. Wynajęłam mieszkanie przez agencję, zapłąciłam czynsz, kupiłam rzeczy dla siebie i dziecka, dziecko nie miało nic, nawet zabawki. Chcę zacząć nowe życie.

Po jakimś czasie dostałam wezwanie do Prokuratury. Mój był założył sprawę o przywłaszczenie.

W między czasie odbyła się sprawa o alimenty- zawarliśmy ugodę- niskie alimenty - bo on bezrobotny.

Podczas postępowania przed Prokuratorem powiedziałam, że nie oddam mu tych 4000 zł, bo zostałam sama z dzieckiem i to jest moje zabezpieczenie alimentów i riozliczenia konkubinatu.

Postępowanie zostało umorzone, on się zażalił, ale to nic nie daje. Poczas postępowania płacił alimenty, a gdy to postępowanie się zakończyło z korzyścią dla mnie, przestał płacić alimenty.

Dostałam sms, bym sobie wzięła alimenty z tych zabezpieczonych.
Alimentów już mi nie płaci, bo jak twierdzi nie musi.

Zabezpieczenie jak to nazwałam podczas postępowania poszło na pocztek życia, na rozpoczęcie roku szkolnego dziecka, wyprawki itp.

Odebrałam na poczcie pismo poleconym napisane przez niego, że on nie ma teraz z czego płacić alimentów i mam sobie brać z zabezpieczonych?

Ja nie rozumiem, ja mam klauzulę wykonalności co do tej ugody, ale teraz nie wiem, czy mogę iśc z nią do Komornika, po co mi wysłał takie pismo? Ma to jakiś cel?
Czy jest to jakies jego zabezpieczenie przed egekucją?
Znalazłam art 754§1kpc ze znacznie 1 o upadku zabezpieczenia, ale jako laik, nie mam zielonego pojęcia o co w tym przepisie chodzi. Czy to znaczy, że on teraz nie będzie mi płacił alimentów bo sobie wyliczył 4000zł dzieląc na kwotę alimentów - tyle miesięcy?

Zaznaczam, że konkubinatem byliśmy 8 lat. Byliśmy zwykłą parą, równe zarobki, wszystko zostało jemu, nic od niego nie chce, a tylko alimenty - nie dla siebie, dla dziecka. Czy on tak może?

Witam!!

Jeśli tylko posiadasz ugodę zawartą przed sądem i zaopatrzoną w klauzulę wykonalności, a dłużnik zalega ze spłatą alimentów, to nie ma przeszkód, żeby złożyć wniosek do komornika właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dłużnika. Wzór wniosku otrzymasz u komornika. Wystarczy go wypełnić i dołączyć ugodę z sądu, by komornik wszczął postępowanie egzekucyjne. Jesli komornik nie będzie miał z czego ściągać, bo dłużnik nie posiada żadnego majątku, to po 2 miesiącach bezskutecznej egzekucji składasz do komornika wniosek o wydanie zaświadczenia o bezskutecznej egzekucji a nastepnie razem z tym zaświadczeniem wniosek o przyznanie Funduszu Alimentacyjnego. Jeśli spełnisz okreslone warunki Funduszu, głownie dochodowe, to Fundusz będzie wypłacał na dziecko maksymalnie po 500zł na miesiąc.

Poniżej wskazuję, jak należy sformułować wniosek do komornika o wszczęcie egzekucji:

należy wskazać:
- dane (imię, nazwisko, adres) pełnomocnika ustawowego dzieci czyli w tym przypadku matki, która będzie odbierać alimenty.
- dane małoletnich dzieci, na które zasądzone są alimenty, podając ich daty urodzenia i numery PESEL
-dane dłużnika, czyli w tym przypadku ojca (imię i nazwisko, adres, NIP, PESEL, nr dowodu osobistego, data i miejsce urodzenia)

Nastepnie napisać:
Powołując się na ..........(wskazać wyrok, ugodę sądu i sąd, który go wydał) o sygnaturze........(wskazać sygnarurę wyroku, ugody)z dnia ..........(data wydania wyroku, ugody) zaopatrzonego w klauzulę wykonalnosci w dniu.....................(data klauzuli) wnoszę o wszczęcie postępowania egzekucyjnego przeciwko dłużnikowi................(wskazać imię i nazwisko dłużnika) w celu wyegzekwowania poniższych kwot:
- alimentów zaległych za okres od............... do............ w łącznej kwocie...........zł wraz z naleznymi odsetkami ustawowymi od dnia.........(data - pierwszy dzień po dniu, w którym miała być zapłacona pierwsza zaległa rata, np jeśli alimenty sa płatne do 10 dnia każdego miesiąca i w miesiącu styczniu 2012 dłużnik nie zapłacił to jako alimenty zaległe liczy się ratę za styczeń, luty, marzec a odsetki od dnia 11 stycznia 2012)

- alimentów bieżacych w kwocie .........zł od miesiąca.......(następny miesiąc po zaległych, czyli w tym przykładzie kwiecień) z odsetkami ustawowymi od dnia ........(następny dzień po dniu płatności, czyli w tym przypadku od 11 kwietnia 2012r.) w razie zwłoki w płatności
(Żeby żądać odsetek ustawowych muszą one być zasądzone przez sąd!!!)

Postępowanie egzekucyjne proszę prowadzić z nastepujących sposobów:
-z ruchomości (można dodatkowo wskazać czy dłużnik na np. samochód)
-z rachunków bankowych (można dodatkowo wskazać w jakim banku dłużnik ma rachunek - komornik wtedy dokona zajęcia tego rachunku)
- z wynagrodzenia za prace - wskazać gdzie pracuje dłużnik
- z wierzytelności we właściwym Urzędzie skarbowym z tytułu nadpłaty podatku dochodowego, Vat a także z innych ustalonych przez komornika wierzytelnosci
- z innych praw majątkowych(np. z udziałów dłużnika w sp. z o.o. - jeśli takie posiada)
- z nieruchomości (nalezy wskazać nr Księgi Wieczystej nieruchomości dłuznika)
Proszę o przekazywanie wyegzekwowanych kwot na mój rachunek bankowy :

.........................................(podać bank i nr konta)

Jednocześnie zobowiązuję sie do kazdorazowego informowania komornika o wpłatach dokonanych bezpośrednio do moich rąk przez dłużnika
................
podpis

Powodzenia!

Można wnieść do komornika o egzekucje tego świadczenia, on może wtedy wystosować powództwo przeciwegzekucyjne. Wtedy by przed sądem się wyjaśniało w jaki sposób zostały rozliczone te pieniądze. Jeśli by pani podała, że to na poczet wcześniejszych alimentów zaliczyła pani, jeszcze sprzed okresu ich ustalenia, to te pieniądze nie podlegały by zwrotowi, ani nie mogły by być zaliczone na obecne alimenty. Jednak jeśli to zostało zakwalifikowane jako zabezpieczenie na poczet alimentów, to on prawidłowo poinformował panią, by z tego zabezpieczenia potrącać za bieżące alimenty.

Mam rozumieć, że teraz mam sobie czekać, aż minie tyle miesięcy, aż będzie pełna suma? Nie tylko na poczet alimentów, ale również na poczet zabezpiueczenia rozliczenia majątku z konkubinatu. Tak podałam do protokołu w Prokuraturze. Wydaje mi się, że skoro doszło do ugody sądowej o alimenty, to kwota ta powinna teraz stanowic jedynie zabezpieczenie rozliczenia konkubiatu. Czy dobrze rozumię?

Podałam, że kwota 4000 zł stanosi zabezpueczenie alimentów i rozliczenia majątku z konkubinatu. Alimenty mam ugodzone.

Mam teraz półtora roku czekać, a on nie da nic na dziecko? A wszystkie opłaty dla dziecka, wszystko muaiłam dziecku kupić, czego nie mogłam zabrać już z domu, bo on wymienił zamki. Zostało u niego wszystko. Po 8 latach zostałam z 4000 zł i bez płaconych alimentów:( Pomocy

Jeśli zostały pani rzeczy w mieszkaniu które on zamknął, to należy zgłosić się z tym na policję, bo do tego prawa nie miał.
Co do zapłaty alimentów, to należy to wyjaśniać przed sądem. Może pani wnosić o egzekucję a on wniesie sprawę do sądu. Jeśli pani przegra tą sprawę (kiedy sąd uzna, że egzekucja nie była zasadna) to została by pani obciążona kosztami komorniczymi, które zostały poniesione.
Najlepiej udać się do prawnika lub radcy prawnego z dokumentami, czyli wyrok sądu dotyczący alimentów, oraz protokół z przesłuchania pani w sprawie. Zbyt wiele tutaj zależy od użycia określonych słów, co znacznie może wpłynąć na rozstrzygnięcie. Dlatego porada jest konieczna. Można uzyskać darmową poradę prawną w urzędzie gminy lub miasta, albo w MOPS.

Prawnik powiedział, by wysłała takie pismo

Wzywam Pana do terminowego płacenia alimentów na rzecz małoletniej x zgodnie z ugodą sądową zawartą dnia x roku przed Sądem Rejonowym w x w sprawie sygn. akt IIIRC x oraz do uregulowania zaległości z tego tytułu - do dnia x roku pod rygorem wszczęcia postępowania egzekucyjnego.
Informuję Pana jednocześnie, że „zabezpieczenie” dotyczyło potrzeb dziecka po naszym rozstaniu.
Z uwagi na fakt, iż doszło do zawarcia ugody w kwestii alimentów, pozostałą kwotę zaliczam w poczet zabezpieczenia rozliczenia majątku z konkubinatu.

Powrót