jest taka możliwość. Otóż przed jako takim pokazem zebrać oświadczenia od uczestników, mniej więcej takiej treści:
1. "oświadczam, że jako uczestnik pokazu / prezentacji autorstwa pani X, przedstawionej dnia XX w XXXX zobowiązuję się do zachowania treści, pomysłów, know-how a także innych praw autorskich i pokrewnych oraz praw wynikających z ustawy Prawo własnosci przemysłowej (Dz. u - znajdziesz w necie), a także praw do loga, wizerunku, utworu zarówno w całości jak i w części do zachowania w tajemnicy handlowej, zgodnie z przepisami prawa Rzeczypospolitej Polskiej.
2. Jednocześnie zobowiązuję się do niewykorztstywania wiedzy i wiadomości określonych i powziętych przeze mnie w wposób okreslony w pkt 1., do niewykorztstywania w mojej działalności tworczej, pracowniczej, gospodarczej, naukowej, artystycznej lub innej oraz do nieujawniania wyżej wym. danych i informacji osobom trzecim.
3. Celem zabezpieczenia wykonania obowiązków przewidzianych w pkt 1 i 2. zobowiązuję sie do zapłaty kary umownej w wysokości (tutaj się wyceń

) w przypadku gdybym postanowienia wyżej określone naruszył.
4. Oświadczam także w myśl punktów porzedzajacych, iż odpowiadam solidarnie wraz z pozostałym uczestnikami pokazu okreslonego w pkt 1.
5. Celem zabezpieczenia wykonania niniejszej umowy dam weksel własny in blanko do wypełnienia maksymalną kwotą określoną w pkt 3, przewidującym karę umowną.
(tutaj lista podpisów wszystkich, ktorzy będą obecni, dobrze byłoby mieć także gotowe weksle).
To oczywiście tylko szkic pomysłu więc proszę traktować to dość swobodnie. chodzi mi bardziej o ideę, gdyż normalną, bardziej szczegółową treść (można by jeszcze dopisać odpowiedzialność na zasadzie ryzyka, ochronę wizerunku, coś o przetwarzaniu danych osobowych... zależnie od potrzeb).
Naturalnie warunki, które tutaj proponowane są dość drakońskie. Ale jeżeli pomysł na prawdę jest dobry to może warto ?
Jak zatem widać, realnie (zależnie od kwoty na wekslu) można się jako tako zabezpieczyć. W końcu po to wymyślono weksle i deklaracje wekslowe.