Żabka - brak ceny za butelkę od piwa na "cenówce"

• Autor wątku Autor wątku Bobbin_Threadbare
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Shocked napisał:
Kaucja wiąże się ściśle z zawartą pomiędzy przedsiębiorcą a konsumentem umową o zakup napoju w opakowaniu kaucjonowanym, jest więc jej częścią a dotyczy usługi wypożyczenia opakowania.

Jaką usługą? Widzę nadal problem z pojęciem czym jest kaucja i jak jest rozpatrywana.

"Kaucja (łac. cautio – środek ostrożności, rozwaga) – określona suma pieniędzy, której zadaniem jest zabezpieczenie roszczeń w przypadku niewywiązania się lub niedbałego wykonania umowy."

I tutaj jest podstawowy problem, kaucja nie jest składową ceny towaru. A w związku z tym nie możemy się powoływać na ustawę o której napisałeś.

Ja Cię nie przekonuję. Jedynie wyrażam swój pogląd.
Wypada czekać na stanowisko Inspekcji Handlowej bo z tego co wiem, pytanie już zostało zadane.

a co w przypadku kiedy kupujesz 5 piw, masz na wymianę 5 butelek będących w ofercie Żabki a sprzedawca żąda paragonu? Nie miałem paragonu więc nie przyjął butelek na wymianę i naliczył kaucje.

No to od razu z paragonem oddajesz te 5 butelek.

Też uważam iż zdecydowanie cena piwa powinna być podawana wraz z opakowaniem czyli butelką. W przeciwnym wypadku nie ma w tym logiki. To że butelkę można oddać to już inna kwestia. Ceny książek tez niby mają być niższe na półce niż płacimy przy kasie ? Bo przecież można je oddać na makulaturę. Absurd.

Generalnie kupuje piwo w puszce więc mam pytanie. Czy wszystkie butelki ( te które są zwrotne ) są wyceniane tak samo ? Czy jeśli załóżmy podana cena piwa jest podana na 3 zł i przy kasie zostanie mi doliczone 0.50 groszy to kupując kolejny raz piwo gdy zwrócę butelkę zostanie mi te 0.50 grosza potrącone czy jakaś mniejsza kwota ? Czy działa to tylko z wymianą / Czy mogę np zanieść butelki nie kupując piwa i zostanie mi zwrócone od każdej 0.50 groszy ?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót