zabrane prawo jazdy RP we wloszech za alkochol

• Autor wątku Autor wątku micheleit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

micheleit

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
otóż jestem we Włoszech jest kryzys i zjeżdżam niedługo do polski juz mam wszystko pozałatwiane ale 2 dni temu zatrzymała mnie policja po kolacji i zabrali mi prawo jazdy wydmuchałem 1.28 w promilach, teraz nie wiem co z tym zrobić ponieważ dali mi adwokata z urzędu z nr telefonu którego nikt nie odbiera nie wiem co mam z tym zrobić i jakie będą konsekwencje, jeżeli zabiorą mi prawo jazdy to i w Polsce nie będę mógł jeździć czy odeślą je do polski i tam oddadzą ?? proszę o pomoc z góry dziękuje zależy mi na czasie bo zostało mi 9 dni do wyjazdu.
Rozmawiałem z miejscowymi carrabinierami dzień po zdarzeniu i powiedzieli mi ze nie zrobili tego wedle procedury ponieważ podpisałem tylko kartkę ze zatrzymują mi prawo jazdy a nie dali mi do podpisania żadnych wyników ze byly przeprowadzone testy na trzeźwość:?:

1. Czy zakaz prowadzenia pojazdów jaki niewątpliwie dostane będzie dotyczył tylko Wloch czy tez także Polski i generalnie Unii?
2. W jaki sposób mogę odzyskać moje POLSKIE prawko?
- czy muszę zdawać od nowa egzaminy w PL?
3. Czy o całej sprawie będzie informowana strona Polska?
4. Jeśli będzie informowana to czy będę tu dodatkowo wg polskiego prawa ukarany? (podwójnie karanie?)

Ostatnia edycja:
jestem w tej samej sytuacji co kolega wyzej,tylko ja jechalem tirem,bardzo bym prosil o porade jakie moga byc konsekwencje tego zdarzenia
dziekuje

Witam.Bardzo prosze o pomoc -jak ta Pana sprawa się zakonczyla za jazde po spożyciu gdyz brat ma ten sam problem tylko ze jemu jeszcze samochod skonfiskowali gdyż mial przeszlo 1,5promila brat pracuje legalnie we wloszech jest to jego pierwsze wykroczenie nigdy nie byl karany
bardzo prosze o odp.

NIE JESTEM PRAWNIKIEM.Prawo jazdy zostaly zabrane decyzja Wloskiej strony odnosi sie tylko do Wloch nie do pozostalej czesci UE.Co nie znaczy ze prawko zostanie zwrocone w krotkim czasie.Moze byc za kilka miesiecy lub zatrzymane na stale.Radze jechac do kraju zaraz zglosic kradziez lub zagubienie i wystapic o wydanie duplikatu i nie wjezdzac pod zadnym pozorem na teren Wloch z nowym prawem jazdy do konca kary wymierzonej przez wloskie wladze.

panowie nie ma lekko mnie tez zabrali pod wlywem
oddali po roku czasu ale jesli sie chce mieszkac we Wloszech to masakra
daja adwokatke wysylaja na badania kaza sie wszedzie dodzwaniac bo daja tylko numery nic ich nie obchodzi co 3 miesiace na poczatku na komisje
ktora kosztuje to znaczy te badania przed komisja ok 100euro pozniej na rozne inne jesli watroba nie jest na 100% zdrowa nawet do AA na kurs bo komisja chce certyfikat czy wyciagnelismy jakies wnioski z tego noi tak w kolko
jesli komus zabioro to wracac do Polski po duplikat ale do Wloch juz lepiej nie nie ma takich kontroli jak w pl ale nikomu ze zycze i przepraszam z gury za
pisownie

Powrót