Zachłanna była żona!!!

• Autor wątku Autor wątku PLANUJĄCY
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PLANUJĄCY

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
przez 8 lat sciągala ...nienależne jej alimenty
wyrok sądu (zaoczny) był na 1000 zl, ale po moich odwolaniach ostatecznie zmniejszono na 400zl
w pismie rozwodowym ktory byl trzy lata pozniej oznajmia ze place jej 400 zl alimentow na dziecko.
Dodam tylko ze jestem na wcz.emeryturze z kwotą 1500 netto, i mialem zasądzone alimenty na wczesniejsze dziecko rowniez w kwocie 400zl, co daje razem kwote 800 zl plus koszty kom, razem ponad 1000 zl.
Obecnie mam rodzine i dwojkę dzieci( 7 i 6 lat) w tym dziewczynka jest niepelnosprawna, zyjemy z kwoty ok 1300 zl ( moje 400,ktore mam po odliczeniach+ malzonki ok 900 swiadczeń rodzinnych,opiekuncze plus rehabilitacyjne) mieszkamy na wsi i oczywiscie w miare mozliwosci dorabiam w polu, lesie czy pomoc na budowie.
W pismie od komornika dostalem ze posiadam ...ZADLUZENIE na kwote PONAD 75 tys zl!!!
CO SIĘ OKAZAŁO? Po sprawdzeniu okazało sie że BYŁA ŻONA egzekwuje wyrok sądu na kwotę .....1000 zl, choc dobrze wiedziała że jest 400zl...
Oszukiwala mnie przez tyle lat (8!!!)
co mam teraz zrobic?
nadmienie tylko że jest samotną i majętną osobą , "robi kariere" w duzej firmie z zarobkami przekraczającymi 4 tys zl (zez.pod.PIT) i nawet nie wychowuje naszej corki gdyz ona mieszka z dziadkami rowniez finansowo niezalezni, 100 km od miejsca gdzie byla zona mieszka i pracuje, a nasz corka od kilku lat mieszka z dziadkami i tam chodzi do szkoly..
pozdrawiam
czekam na porade..
ps. nie ukrywam ze bardzo chetnie teraz ja wynajolbym komornika...
przepraszam za blędy, ale ...emocje, choc myslałem ze mam to juz za sobą po tylu latach

Czy Sad uchylil poprzedni wyrok po 1000 zl,czy tez tylko zmniejszyl ta kwote?Czy kwota po 400 zl dotyczy jednego dziecka,czy po 400 zl na kazde?Kto placil alimenty /Pan ,czy FA,czy tez wogole nie byly placone przez 8 lat?

witam..
sąd zmniejszył do kwoty 400 zł, kwota 400 zl na kazde dziecko, alimenty placiła Państwowa instytucja (całe szczęscie..), zabierane było mi z należnej mi emerytury a nie z żadnego funduszu alimentacyjnego i BYŁO PŁACONE CO MIESIĄC do dnia dzisiejszego, bez żadnej zwoki czy poślizgu....

Panstwowa instytucja-to FA,czyli Fundusz Alimentacyjny.Ile jest tych dzieci-2?Od kiedy byly zasadzone alimenty na wczesniejsze dziecko i czy sad uchylil poprzedni wyrok.Powinien Pan takie dokumenty posiadac.To,ze obnizono po trzech latach,nie znaczy,ze uchylono poprzedni.Moze byc tak,ze przez 3 lata(36 mies) mial Pan zaplacic po 1000 zl,a potem obnizono do 400.Prosze poszukac dokumentow i wtedy odpisac.Rowniez w pismie o zadluzeniu powinna byc sygn.akt.Powinny byc takze dopisane koszta komornicze oraz odsetki za opoznienie karne.

państwowa firma to WBE, Wojskowe Biuro Emerytalne, tak, cały czas pisze że dwoje, na każde po 400 zl,na wczesniejsze dziecko bylo zasądzone i płacone regularnie po 400 zł, dopoty nie doszedł nowy wyrok od bylej żony na ...1000 zł, i od tego momentu 2004 rok zaczyna się ..niby moje zadluzenie, gdyz jest to ten sam komornik dla obu Pań i sciąganą kwotę dzielił następująco, 700 dla jednej i trzysta dla drugiej, i w ten sposób zaległosci mam do jednej jak i dla drugiej!!!A odnośnie wyroku to może byc różnica ale najwyżej 2 do 3 miesięcy, chodzi mi o wyrok na 1000 zł, moje odwołanie zmniejszające do 500 zł i następne odwolanie zmniejszajace do 400 zl, juz nie pamiętam ale tak jak wczesniej napisalem moglo to byc trzy no gora cztery miesiące, NIE BYLO OBNIZONE PO TRZECH LATACH! to byla jedna i ta sama sprawa w jednym ciągu apelacyjnym!!!

Popros komornika o dokladne wyliczenie na pismie z wyjasnieniem(chyba,ze juz to masz),a wtedy powinienes pomyslec moze o ...powodztwie przeciwegzekucyjnym.Tylko,czy komornik wczesniej nie przysylal informacji o kwocie zadluzenia,a dopiero po 8-u latach?Czy nie zauwazyles,ze sciagane bylo po 1000 zl zamiast 800 + 15%(komornik)-120 ,czyli lacznie 920 ?

Powrót