Caban57
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 65
Moja nieżyjąca od roku matka przepisała 2 lata temu mieszkanie własnościowe dla swojego pełnoletniego wnuka (od strony mojej jedynej siostry). Zapis notarialny i w księdze wieczystej. Mój ojciec nie żyje od 10 lat, matka nie ma rodzeństwa, a jej rodzice już nie żyją. Nie sporządziła testamentu. Jedynymi spadkobiercami jesteśmy moja siostra i ja. Sprawa dotyczy tylko tego mieszkania. Czy w myśl Kodeksu Cywilnego należy nam się zachowek, czy połowę zachowka lub inna alternatywa ? Jeżeli zachowek to w myśl art. 991 § 1 Kodeksu Cywilnego wysokość zachowku wynosi połowę sumy, jaka by przysługiwała danej osobie, gdyby miało miejsce dziedziczenie ustawowe. Wartość mieszkania to suma 600 tyś zł. W moim przypadku i mojej siostry powinniśmy otrzymać ..... po 150 tyś zł zachowku, dobrze rozumuję? A może jest inne wyjście? Nadmieniam, że nie był sporządzony testament (pod żadną postacią)
Natomiast co do reszty pozostawionego majątku matki - dogadałem się z siostrą poza sądem i przeprowadziliśmy podział majątku za porozumieniem stron.
Pozdrawiam