zachówek raz jeszcze

• Autor wątku Autor wątku krzywy24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzywy24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam serdecznie wszystkich forumowiczow! jestem nowym uzytkownikiem forum a trafilem tutaj szukajac porad w kwestii zachowku......byc moze ktos z was mial podobne doswiadczenie i podwoei jak rozwiazac te sprawe.....moi Dziadkowie mieli 4 dzieci: 2 corki i 2 synow. mieszkali w domu na dzialce gdzies w wielkopolsce....w 2000 r. przekazali darowizna ( notarialnie) dom i dzialke jednej z corek....wszyscy sie na to zgodzili poza moim Ojcem ....w 2005 r umarl Dziadek a w domu mieszkala Babcia i corka obdarowanej.....w grudniu 2009 zmarl moj Ojciec a ja jestem w trakcie rozpraw spadkowych po nim ( Mama zmarła w roku 2007r.). w styczniu 2010 ( pare dni temu) zmarła Babcia....jeszcze nie bylo pogrzebu a obdarowana szuka sposobu jak tu ewentualnie mojego udzialu w tej calej sprawie sie pozbyc....Ojciec byl przygotowany, ze po smierci Babci upomnie sie o zachowek ale zmarl przed nia....chcialbym, zgodnie z życzeniem Ojca upomnieć sie o zachowek lecz nie jestem zorientowany czy jestem w stanie coś zrobić w tej sprawie, stad pytanie do Was...podpowiedzcie prosze czy jest tu jakas szansa na uzyskanie zachowku jako spadkobiercy Ojca....prosze o kazda podpowiedz
pzdr

hmm wydaje mi sie że może mieć tu zastosowanie

art. 1002 kc
Roszczenie z tytułu zachowku przechodzi na spadkobiercę osoby uprawnionej do zachowku tylko wtedy, gdy spadkobierca ten należy do osób uprawnionych do zachowku po pierwszym spadkodawcy.

Witam mam pytańko- może ktoś mi doradzi co teraz mam zrobić

A więc po śmierci taty a potem siostry został podzielony dom (152m)w tzw. ojcowizne żonie i dzieciom. Z czasem brat ożenił się wyremontował sobie IIp. domu i wprowadził się, mama zajmuje sobie Ip. A parter ja z mężem i dziećmi a siostra pokoik , gdy siostra wyszła za mąż powiedziała że jak ją spłace po majątku tatcie i siostry który się jej należy to da nam ten pokoik dzieciom i będą mogli mieć swój pokoik- zarazem my cały parter dla siebie. Obydwie przystałyśmy na kwotę 10000zl w II ratach (po 5000 na rok ) i po otrzymaniu całości miała podpisać odpowiednie dokumeny zrzeczenia się majątku u notariusza .Ale gdy się dowiedziała siostra że w spłaceniu pomógł mi brat stwierdziła że wzieła za mało. Teraz po 2 latach gdy mama chce spisać swój testament za życia mi i mojemu bratu (wzamian za opiekę nad nią ) pomijająć przy tym siostrę stawia warunki że podpisze dokumenty jeżeli my zgodzimy się na wpis do testamentu że jeżeli sprzedamy dom ( w który cały czas tylko my inwestujemy) to należy jej się załóżmy 1/4 wartości od sprzedaży domu po mamie ( co jest dla nas konkretką bzdurą ponieważ my przyjmujemy majątek w zamian za pomoc naszej mamie , to my dokładamy do domu ciągle , ona nie chce metraża ponieważ ma swoje mieszanie a teraz buduje jeszcze dom ale kase wezmie z miłą chęcią , czy wogóle może stawiać takie żądania skoro mama chce ją pominąć w dziedziczeniu) I co teraz czy siostra może od tak sobie wycofać się z umowy którą podpisała z nami nie podpisując źadnych dokumentów jeszcze u notariusza tylko taką między nami przy światkach że bierze pieniądze i co wzamaian za to ma zrobić, czy może żądać zwtotu akurat tego pokoju w którym są nasze dzieci ( zaznaczę że przez ten czas włożyłam wkład w pokój typu nowe okno, grzejniki, podłogi, itp.)
Przyznam szczerze że nie chcę zwrotu pieniążków- ponieważ moja siostra bywa konfliktowa każdy jest tego zdania by nie widniała w dokumentach własności domu.
Nie wiem co dalej
Będe wdzięczna za jaką kolwiek odpowiedz prócz takiej idz do "adwokata" nie chcę w ewentualności ciągać siostę po sądach.

Powrót