Żądanie odstąpienia od umowy - czy mam szansę

• Autor wątku Autor wątku PiotrCichy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PiotrCichy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Problem jest następujący. Zamówiłem w sklepie budowlanym drzwi z usługą montażu. Zamówione drzwi zostały zamówione w droższej wersji w wykończeniu okleiną derbową (była tańsza wersja w okleinie sosnowej) w malowaniu bezbarwnym) czyli tzw. dąb naturalny. Po dostarczaniu drzwi przez montażystów, okazało się że drzwi mają wokół kasetonów dekoracyjnych białe ramki nie wyokleinowane okleiną dębowa w kontrastującym z resztą kolorze plus poszpachlowane na ciemno liczne miejsca po wbitych gwoździach (!). Złożyłem reklamację i zażądałem wymiany drzwi, sklep uznał ją przez przekroczenie terminu 14 dni na odpowiedź. Ponieważ producent odmówił sklepowi naprawy, sklep sam we własnym zakresie próbuje "naprawić" wady poprzez pomalowanie tych ramek lakierobejcą, która ma niby naśladować kolor "dąb naturalny". Ponieważ przedstawiony efekt jest nie satysfakcjonujący (nie usunęli np wady w postaci braku dębowej okleiny w tych miejscach czy widocznych szpachlowań) proszę o opinię czy mogę powołać się na tzw. wadę istotną i żądać odstąpienia od umowy (zamówiłem wszak droższą wersję produktu właśnie w okleinie dębowej). Nie chcę żądać tylko obniżenia ceny, bo po to zdecydowałem się na produkt droższy, żeby dobrze wyglądał u mnie w mieszkaniu. Co o tym sądzicie? Czy mam szanse w przypadku odmowy przez sprzedawcę i pójściu z tym do sądu?

Pozrawiam.

Skoro nie widzimy "efektów" pracy to trudno nam zgadywać.

Efekt próby naprawy na zdjęciu (zdjęcie obrócone żeby spełnić wymaganie forum). W środku krawędź po próbie "naprawy" przez pomalowanie, u góry inna krawędź jeszcze przed malowaniem).
Chodzi mi o to czy w sporze sądowym (jeśli sprzedawca odmówi odstąpienia od umowy, a zgodzi się tylko na obniżenie ceny), to czy mam szanse wybronić "istotność" tej wady. Nie narusza ona funkcjonalności drzwi, jednak z drugiej strony rozumuję tak, że wybierając wersję modelu drzwi o podwyższonym standardzie nie po to dopłaciłem do tego standardu, żeby teraz zostać zmuszonym do zaakceptowania tego towaru nawet jeśli sklep opuści jego cenę.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Właśnie doczytał jedną ważną rzecz. Skoro sklep przekroczył termin odpowiedzi na reklamację to powinien spełnić żądanie czyli masz prawo domagać się wymiany drzwi i moim zdaniem sąd powinien to uznać. Zakładam, że podstawą reklamacji jest rękojmia za wady art 556 i 561 KC.

Witam,
Dziękuję za odpowiedź.
Czyli sam fakt "automatycznego" uznania reklamacji na podstawie przekroczenia terminu pozbawia sklep prawa wyboru pomiędzy naprawą a wymianą?

Oczywiście że dla mnie najlepsza byłaby wymiana drzwi na nowe. Ale to jest nie realne. Sekwencja zdarzeń jest taka.

1. Złożyłem reklamację nr 1 z rękojmi żądając wymiany.

2. Sklep przekroczył 14 dniowy termin uznając tym samym reklamację.

3. Ponieważ producent odmówił sklepowi naprawy (bo wg producenta drzwi były OK (!)), sklep zgodnie z prawem (chyba) zmienił sposób likwidacji niezgodności z wymiany na naprawę. Natomiast naprawę tą wykonał nieprofesjonalnie tzn. poprzez malowanie próbuje doprowadzić do zgodności, której efekt jest niesatysfakcjonujący dla mnie.

4. Po okazaniu naprawy (częściowej) i wykazaniu przeze mnie braku akceptacji efektów takiej naprawy sklep próbował namówić mnie na zgodę na obniżenie ceny. Ponieważ nie wyraziłem w tym kierunku akceptacji, sklep poszedł w zaparte, doprowadza naprawę w ten sam sposób do końca i przedstawi mi jej końcowy efekt zaraz po Świętach. Ponieważ spodziewam się tego efektu widząc już efekt częściowy, jeśli w "jakości" tej naprawy nic się nie zmieni, zamierzam złożyć reklamację powtórną.

5. Wiem że mogę w niej wybrać żądanie obniżenia ceny lub odstąpienia od umowy, ale tylko przy tzw. wadzie istotnej. Wymiany nie chcę ponownie żądać, bo widzę, że jest ze względu na producenta po prostu nierealna. Pozostaje więc problem "istotności" wady. I stąd moje pytanie w poprzednich postach o Państwo opinię.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Czyli sam fakt "automatycznego" uznania reklamacji na podstawie przekroczenia terminu pozbawia sklep prawa wyboru pomiędzy naprawą a wymianą?

[Pierwszy argument] Zgodnie z art Art. 561(5) KC uważa się, że sprzedawca uznał reklamację za zasadną przekraczając termin 14 dni (kalendarzowych). Mógł co prawda czekać na decyzję producenta, ale to sprzedawcę wiąże obowiązek ustosunkowania się w w/w terminie, a nie producenta.

[Drugi argument] Co prawda jest art 561 KC § 3. stanowiący, że Sprzedawca może odmówić zadośćuczynienia żądaniu kupującego, jeżeli doprowadzenie do zgodności z umową rzeczy wadliwej w sposób wybrany przez kupującego jest niemożliwe albo w porównaniu z drugim możliwym sposobem doprowadzenia do zgodności z umową wymagałoby nadmiernych kosztów.[...]. Niemniej ja nie widzę podstaw do odmowy w przypadku, gdy naprawa okazała się nieskuteczna. Zakładam przy tym, że nieskuteczność jest na tyle rażąca, że nawet rzeczoznawca uznały tą naprawę za niewłaściwą (bo ze zdjęcia trudno mi wychwycić żeby było coś nie tak).

Dlatego moim zdaniem możesz żądać wymiany jeśli rzeczywiście naprawa przeprowadzona jest wadliwie. Natomiast na pytania o "szanse" w sądzie mamy zwyczaj odpowiadać, że odpowiedź zna wróżka, bo nigdy nie wiadomo co sąd ostatecznie postanowi :)

Ostatnia edycja:
Witam Ponownie,
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Niestety sprawa nie przybrała pozytywnego końca, gdyż jakość przedstawionych wyników naprawy przez sprzedawcę jest beznadziejna. Mało że części "upodobniane" do dębu przez malowanie jednak znacznie się od dębu różnią, do dodatkowo podczas malowania ubrudzone zostały tą farbą liczne miejsca dębowe w pobliżu malowania. W takim razie postanowiłem złożyć powtórną reklamację z żądaniem odstąpienia od umowy. Niestety, mam wrażenie, że powiatowy rzecznik konsumentów nie za bardzo chce skutecznie mi w tym pomóc (skonsultować treść).
Załączam więc treść napisanej przeze mnie reklamacji w pliku. Czy ma to "ręce i nogi"? Czy coś istotnego powinienem dopisać lub może coś pominąć, przeredagować? Z góry dziękuję za pomoc.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót