Żądanie zwrotu prowizji 1,5 roku po zerwaniu umowy

• Autor wątku Autor wątku bbxx.zzxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam wszystkich mam taki sam problem po zerwaniu umowy po kilku miesiącach dostałem list o zwrot prowizji w którym nie odnoszą się konkretnie do żadnego paragrafu ani punktu umowy...
Wysyłam kopie *(umowy 2 strony) z tymi hienami.

http://hotfile.com/dl/58492684/30d700e/UMOWA_Z_OVB.zip.html

Pomijam też fakt że wezwanie do zapłaty wysłali zwykłym listem a nie poleconym... Powiedzenie że praca nie hańbi w niektórych przypadkach jest mylne... Odradzam każdej osobie którą chcą zwerbować do tej firmy... Naprawdę nie warto - sama socjotechnika na szkoleniach...

Mam jeszcze pytanie bo dostałem PIT za rok 2009 z OVB teraz wysłali wezwanie do zapłaty. Nie powinni wysłać również jakieś korekty - z prawa nie jestem biegły więc proszę o Fachową odpowiedz.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ja dalej czakam na odpowiedz z ovb na jakej podstawie prawnej chca pieniadze i dlaczego nie wystawili rachunku jak chca kase no ale niestety nikt sie nie pofatygwał i odpowiedzi nie ma!!!!!!

Niestety tak to już wygląda u nich... Ja już z niektórymi rzeczami długo na nich czekałem. eR'y na nich pracują a oni maja ich za pionków, taka przykra prawda. I najlepsze jest to że mówią "przecież to nie piramida", piramida ale pod inna nazwą. Wole już w budce hot-dogi sprzedawać niż pracować u nich... Czyste wciskanie klientom jakiś produktów, w końcu szkolenia wyglądały ..."w jaki sposób wcisnąć produkt" same

hasła typu:
Przecież ma Pan/Pani dzieci ? tak ? Jak można nie zabezpieczyć ich przyszłości...
Nie myśli Pan/Pani o przyszłości swoich dzieci ?

I kto mi nie powie czy to nie jest "czysta" SOCJOTECHNIKA za to powinni zamykać... Bye

Widzę że małe zainteresowanie tematem.
Mam pytanie czy ktoś już wpłacił im pieniądze ?
Dostaliście jakiekolwiek odpowiedzi z ich strony na pytania czy na listy ?
Ma ktoś jakieś dodatkowe informacje ?

narazie trzeba poczkac, nie ma co narazie pisac bo nie ma poco. Ja osobiscie nie zaplace im chocbym mial sie prawowac bo nie mam prawa oddawac pieniedzy po 1,5 rocznej przerwie od wymowienia umowy agencyjnej

Macie jakieś dodatkowe informacje odnośnie tematu? Czy może ktoś zapłacił ?

Szukałem odpowiedzi na nurtujący nas problem i oto ona "Agent traci prowizję, a wypłacona podlega zwrotowi, jeżeli zawarta z klientem umowa z jakichkolwiek powodów okazałaby się bezwzględnie nieważna albo też jedna ze stron uchyli się od jej skutków prawnych, np. z powodu wady oświadczenia woli.

Z art. 761[4] można pośrednio wnosić, że agentowi bezwzględnie przysługuje roszczenie o zapłatę prowizji w sytuacji, gdy do wykonania umowy nie może dojść z przyczyn obciążających dającego zlecenie. W tych szczególnych okolicznościach agent może żądać prowizji mimo niewykonania umowy.

Rezygnacja klienta nie daje więc podstaw do domagania się zwrotu wypłaconej prowizji."

p.s.odzywajcie się czy był jakiś kontakt ponowny z ovb

No jak na razie nic nie przyszlo ani wezwanie do zaplaty ani odpowiedz na moje pytanie odnosnie podstawy prawnej na ktorej podstawie mam im niby zwrocic kase

Czy jest ktoś kto zapłacił lub ma zamiar płacić?
Mam podobną sytuację i wysłałam im już jedno pismo z odmową zapłaty i odesłali mi następne wezwanie gdzie powołują się już na konkretne punkty umowy. Tylko, że nad umową jest jeszcze Kodeks Cywilny, który reguluje sprawy umów agencyjnych. Czy znalazł ktoś jakąkolwiek podstawę prawną, która mówiłaby o tym że jednak trzeba zapłacić?

Witam,
Śledzę ten wątek od czasu kiedy ovb przysłało mi pismo listem zwykłym o zwrot prowizji... na dużą sumę pieniędzy.Po 6 miesiącach od pierwszego pisma otrzymałem list polecony od kancelarii adwokackiej i wezwaniem do zapłaty.
Mam 7 dni na uregulowanie bo w innym wypadku sprawa trafia do sądu.W momencie kiedy przegram sprawę oprócz zwrotu prowizji dochodzą jeszcze koszta sądowe komornicze no i oczywiście pokrycie kosztów kancelarii która dany list przesłała.Zastanawiam się co robić?Na przestrzeni kilku dni uzyskam informacje od znajomego prawnika czy jest jakaś szansa na wygranie z nimi.Ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe informacje na temat walki z tymi naciągaczami?
Pozdrawiam

Jak dużą sumę pieniedzy wisisz im? sprawa do wygrania tylko trzeba pozew zbiorowy przeciwko ovb zrobic. Po 2 nie wiem jak ty ale ja nie dostałem informacji za co jest prowizja itd i nie otrzymałem wyraźnej informacji o tym ze nalezy sie zwrot pieniedzy. Równie dobrze moga ci kazac zwrocic 10tys za szkolenie bo im sie tak wysnilo

Suma jest w granicach tych które podałeś w swoim poście!!!Wole nie pisać ile to jest...ale fakt jest taki że oprócz pisma od kancelarii noty prowizyjnej i upoważnienia prezesa ovb do ściągania należności nie ma szczegółowo zawartego za co mam im oddać pieniądze!
Nie mogłem się skontaktować ze swoim kolegą także pewnie po weekendzie będę coś wiedział to napisze co mi doradził..

Ja mam taką samą sytuację jak jasiek 138 i też nie wiem, co robić, ale nie zamierzam oddawać im ciężko zarobionych przeze mnie pieniędzy, choć wiem, że w życiu za swoją głupotę trzeba płacić. Jakoś nie doszukałam się w mojej umowie punktu, który jasno i wyraźnie mówiłby o zwrocie prowizji. Poza tym cały czas myślę o tej stornorezerwie, co się stało z pieniędzmi tam zgromadzonymi i z tymi, które po rezygnacji przeze mnie ze współpracy z ovb, miał pobierać za prowadzenie moich klientów agent, który ich przejął. Coś mi tu niezmiernie śmierdzi. Ja również postanowiłam zapytać o poradę kolegi - radcy prawnego. Jeśli ktoś przeszedł już to, co my teraz przechodzimy, proszę niech podzieli się z nami informacjami, co robić?

Widzę ze firma wysyła zbiorowo do wszystkich te pisma. Mam taka sama sytuacje jak Wy i ostatnio dostałem pismo to którym wspomina "jasiek 138".
Nie podoba mi się w ogóle pomysł na płacenie im czegokolwiek. Będę na dniach rozmawiał z adwokatem i zobaczymy jakie szanse są na podważenie ich żądań.
Jeśli macie jakieś pomysły o które punkty w naszej umowie możemy się zaczepić to koniecznie piszcie. Ja na dniach napisze co usłyszałem od adwokata.

ps. musimy wymieniać się wszelkimi informacjami bo raczej wszyscy będziemy przechodzić to w tym samym czasie więc gotowego przykładu na rozwiązanie brak.

Witam wszystkich więc tak - ja uregulowałem wszystko, po kilkunastu godzinach spędzonych nad analizowaniem dokumentów i rozmowy z prawnikami. Ich prawo do żądania zwrotu wynika z 6. 7 w związku z 4.3.2. i 4.3.3. Umowy. Tabele prowizyjne oglądaliście - podpisując umowę potwierdziliście, że z nią się zapoznaliście...To jest taki dość spory segregator gdzie każda firma i każdy produkt ma inne warunki zwrotu prowizji, ja osobiście miałem w ręku ten segregator. Więc niestety sprawa jest jasna, jeśli dostaliśmy za dwa lata do przodu prowizje to jeśli klient przed upływem tych lat zrezygnuje to zwracamy proporcjonalną część.

Ostatnia edycja:
Ostatni napisał:
jeśli ktoś ma pytania proszę pisać na PRIV
Z regulaminu forum
§8a Zabronione jest umieszczania na forum postów, które zawierają propozycję udzielania pomocy prawnej poza forum, jak i postów, z treści których wynika, że użytkownik poszukuje pomocy prawnej poza forum. Powyższy zakaz obejmuje również sygnatury oraz wiadomości prywatne

:) czy użytkownik Ostatni jest pracownikiem OVB? trafne pytanie aby się zastanowić nad tym

magikk - byłem Kierownikiem Okręgu przez okres 10 miesięcy, później się zwolniłem, nie pracuje już od ponad roku w tej firmie.

magikk - do czego zmierzasz ?

Kto chce walczyć z tą firmą proszę bardzo... Ale jedno jest pewne walka nie ma żadnych podstaw prawnych. Gdyby dostawaliśmy prowizje za każdy miesiąc trwania umowy to by nie było takich problemów, ale też nie było by od razu takich pieniędzy typu 600 zł tylko 25 na miesiąc przez dwa lata.

PS ktoś już wchodził na drogę prawną z tą firmą ? Chciałbym się dowiedzieć czy coś się udało.

Nie bronię firmy, bo uważam że jest to typowa piramida wykorzystująca socjotechnikę - i każdemu odradzam wchodzenie w tą dokładnie firmę. Ale niestety to wina nie dokładnego czytania umów - i zagrywek osób które dają nam do podpisania umowy bez podania tabeli prowizyjnych...

Ostatni, znajdz mi artykuł i paragraf kodeksu cywilnego o umowie agencyjnej mowiacej o naleznosci zwrotu pomimo wypowiedzenia umowy OVB i to jeszcze po 2 latach. Ja nic takiego nie znalazlem a umowęOVB reguluje kodek cywilny, jezeli nie ma wzmianki to mogą sie wypchac. I tak jesteś pracownikiem OVB, nikt normalny by im nie zaplacil

Hej mam ten sam problem z tą firmą co reszta ale z tą róźnicą że ja dostałem już wezwanie z sądu do próby ugodowej. Jesli ktos był u prawnika i rozmawiał na temat tej sprawy to niech da znać. Myśle że powinniśmy zrobić jakis zbiorowy pozew albo założyć strone typu ANTYOVB ponieważ oni nie dadzą nam spokoju. Jesli był ktoś u prawnika to niech da znać !!!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót