Zadatek bez podpisania umowy

• Autor wątku Autor wątku wucash80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wucash80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Oglądałem używane auto z zagranicy. Zapłaciłem zadatek 200zł i do tego jest kartka z oświadczeniem zapłacenia zadatku. Nie było żadnej umowy ani żadnej umowy przedwstępnej. Powiedzieliśmy handlarzowi że nie jest powiedziane że kupujemy na 100%. On teraz nie tylko że nie chce oddać zadatku ale i mówi że musimy zapłacić 1200zł z racji rezygnacji (koszy mycia auta, przeglądu itp.).
Dla mnie to śmieszne bo nie było żadnej umowy a mówienie o umowie ustnej to demagogia.

Ostatnia edycja:
Zadatku zwrócić nie musi - jest od niezwrotny (radze doczytać na ten temat) zaś kary umownej również nie musisz płacić - chyba, że podpisałeś umowę o nieciekawych warunkach regulujących kare umowną itp..

wucash80 napisał:
jest kartka z oświadczeniem zapłacenia zadatku
jest przywołany art. 394 § 1 k.c. i informacja, że strony zapoznały się z treścią przepisu?
wucash80 napisał:
Powiedzieliśmy handlarzowi że nie jest powiedziane że kupujemy na 100%.
to wskazuje na to, że kwota jest zaliczką i podlega zwrotowi.

cedwah napisał:
jest przywołany art. 394 § 1 k.c. i informacja, że strony zapoznały się z treścią przepisu?

nie ma

cedwah napisał:

Jaki przepis zobowiązuję sprzedawcę do zastosowania wymienionej przez Ciebie klauzuli by zadatek był ważny ? Jedynie co przychodzi mi na myśl, to że w związku z tym, iż komis samochodowy jest przedsiębiorstwem a kupującym był najprawdopodoniej konsument, to wszelkie postanowienia umowne powinny być co do zasady zrozumiałe i jasne dla przeciętnego konsumenta. W tym kierunku można jedynie próbować się bronić. Chociaż w mojej ocenie na podstawie stanu faktycznego opisanego przez autora kwota była zadatkiem.

Powrót