Zadłużenie sprawa w sądzie

• Autor wątku Autor wątku Armani85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Armani85

Stały bywalec
Odpowiedzi
773
Witam mam mały problem , 2 lata temu ktoś najprawodopodobniej włamał mi się na stare konto allegro nie używane od 2013 (może były partner , wspólnik) obecnie mam nowe od dłuższego czasu i zrobil zakupy jakieś z allegro pay buisness i oczywiście nie zapłacił , pisałem wtedy do allegro że to nie moje konto i nie moje zakupy ale odpisali że nie widzą problemu że to moje konto , pisałem też odpowiedzi na wezwania do zapłaty do wierzyciela tj Pragma go jakiś faktoring , niestety sprawa widze wylądowała w sądzie.

Złożyłem sprzeciw no i co teraz najlepiej zrobić , iść w zaparte że to nie moje zakupy ? w załącznikach do sprawy w zasadzie niema za dużo " dowodów " poza wezwaniami do zapłaty i roszczeniem za zakup allegro z podaniem mojego konta obecnego na którym niema takich zakupów.

Wiem ze dałem troche dupy nie zgłaszając tego wcześniej ale co teraz robić iść w zaparte w sądzie że nic nie kupowałem i na moim koncie nic takiego niema czy zaproponować jakąś ugode i zapłącić poprostu zobowiązanie ale bez prowizji i kosztów sądowych?

czy korzystano z usług zawodowego pełnomocnika, gdyż jeżeli jest to nakaz z sądu rejonowego z twojego miasta, to sprzeciw musi być napisany merytorycznie i w oparciu o przedłożone dowody w sprawie, nie wystarczy jedno czy dwa zdania.

Nie sam napisalem ChatGPT napisał że nie musi być uzasadnienia , sam sprzeciw wystarczy i dopiero będe "uzasadniał" na rozprawie

Armani85 napisał:
Wiem ze dałem troche dupy nie zgłaszając tego wcześniej ale co teraz robić iść w zaparte w sądzie że nic nie kupowałem i na moim koncie nic takiego niema czy zaproponować jakąś ugode i zapłącić poprostu zobowiązanie ale bez prowizji i kosztów sądowych?
Ciężar dowodu odnośnie faktu samego zawarcia umowy pomiędzy sprzedawcą i Panem spoczywa nadal w takim procesie na sprzedawcy. ChatGPT nierzadko udziela nieaktualnych odpowiedzi albo niedostosowanych do sytuacji - tak jak w pana przypadku - i takie "wskazówki" trzeba weryfikować.

Ostatnia edycja:
Armani85 napisał:
Nie sam napisalem ChatGPT napisał że nie musi być uzasadnienia ,
a jak ChatGPT odpowie, że należy włożyć do gotującej się wody dłoń, to ją włożysz, nie wiem co on Ci doradził ale uzasadnienie raczej powinno być.

sam sprzeciw wystarczy i dopiero będe "uzasadniał" na rozprawie
Niedawno miałem podobną sytuację. Dłużnik wniósł "suchy" sprzeciw i nic więcej. Sąd wezwał do uzupełnienia braków formalnych poprzez podniesienie zarzutów i przedstawienie dowodów. Czas na uzupełnienie braków 7 dni. Samo roszczenie zasadne w 100%, podobnie jak tu.

Co to znaczy zasadne w 100%

Ok generalnie prześle im uzasadnienie w takim razie natomiast jak najlepiej przyjąc linie obrony ? rozumiem że to dla sądu niema znaczenia że nie ja dokonywalem tych transkacji najprawdopodobniej osoby trzecie z przeszłości którzy naduzżyli mojego zaufania i przez moją nie ostrożność będe musiał ponieść konsekwencje finasnowe.

zakupy były wykonywane z innego konta allegro nie mojego ale na moje dane niestety nic z tym w tamtym czasie nie zrobilem a z tymi ludzmi nie mam juz kontkatu

Tu roszczenie widać, że jest zasadne, ponieważ ty nie potrafisz wnieść żadnego zarzutu do wydanego tytułu który możesz udokumentować a jedynie stawiasz twierdzenia słowne niczym nie poparte. I to jakieś dziwne twierdzenia, że nie korzystając z posiadanego konta na portalu, nie jesteś już jego posiadaczem.
2 lata temu ktoś najprawodopodobniej włamał mi się na stare konto allegro nie używane od 2013 .... pisałem wtedy do allegro że to nie moje konto
Sam sobie przeczysz. To, że nie używasz swojego konta na allegro, nie oznacza że przestałeś być jego posiadaczem. Konto nadal jest przypisane do ciebie. Można było konto usunąć jak nie chciałeś z niego korzystać. Obecnie logowanie do platformy jest dwustopniowe, w tym poprzez kody przesyłane smsem na telefon posiadacza. Podobnie jest z programem Pay. Aby do niego dołączyć należy przejść weryfikację, włącznie z odbiorem kodów weryfikujących przesyłanych na telefon posiadacza rachunku w portalu. Innej możliwości nie ma. Dotyczy to również udzielanego kredytu na każdy zakup. Dodatkowo, skoro już wiesz, że na twoim koncie dochodzi do czynności które są przestępstwami, to jakim organom ten fakt zgłosiłeś? Policji czy prokuraturze? Chęć naprawienia przez ciebie wyrządzonych szkód za sprawcę czynów mówi sama za siebie. Nikt normalny a tym bardziej pokrzywdzony nie naprawia szkód za sprawcę. Twoje tłumaczenia są na poziomie dziecka z piaskownicy. Wniesienie sprzeciwu bez zarzutów do wydanego tytułu ma jedynie sens w EPU. To, że nie podniosłeś w sprzeciwie żadnego zarzutu, mnie akurat nie dziwi. Nic nie potrafisz udokumentować.

generalnie prześle im uzasadnienie
Sąd będzie wymagał zarzutów a nie uzasadnienia. I dowodów na poparcie twoich twierdzeń.
osoby trzecie z przeszłości którzy naduzżyli mojego zaufania i przez moją nie ostrożność
Radzę poczytać regulamin allegro, co mówi na temat udostępniania danych do logowania osobom trzecim. Nie tylko przeczytać ale i stosować w życiu codziennym.
zakupy były wykonywane z innego konta allegro nie mojego ale na moje dane
Obudź się, bo śpisz dalej.

Podniosłem zarzuty takie że nie dokonywałem tych transakcji i udostępniłem zrzut ekranu z listy zakupów że takowych transakcji niema - nie posiadam wiedzy o innych kontach które były zakładane lata temu gdzie weryfikacja była inna niż na dzień dzisiejszy - na moim koncie takich zakupów niema i napisałem do allegro w tej sprawie - nie jestem w stanie ustalić kto i kiedy z tego konta korzystał lub o nim wiedział , napisałem że wyrażam chęć ugody i tyle czego nie rozumiesz ?

Chce to zamknąć w najlepszym możliwym dla mnie scenariuszu

Ostatnia edycja:
Powrót